Vad är en aviavgift?

En aviavgift innebär att ett företag tar ut en avgift från dig för att hantera de administrativa kostnader som uppstår vid exempelvis fakturahantering. Det kan exempelvis vara så att du har ett bolån som du får fakturor på varje månad. Kostnaden för banken att sköta utskicket av fakturan kostar en viss summa. Aviavgiften brukar oftast bara kosta om fakturan skickas på post. Det innebär att alla som får e-fakturor eller använder autogiro slipper oftast betala en avgift för det. Detta ser dock olika ut från företag till företag.

Vad kan en aviavgift innebära?

En aviavgift brukar oftast användas vid lån. Det innebär att du måste betala en aviseringsavgift varje månad som du betalar av på lånet. Om du har ett lån som gäller över många år kommer detta alltså att bli väldigt dyrt. Denna typen av avgift är särskilt vanlig vid högkostnadskrediter så som SMS-lån.

Om aviseringsavgiften (aviavgiften kan också kallas för aviseringsavgift, administrationsavgift, faktureringsavgift etc.) ligger på 45 kr per månad kommer den sammanlagda kostnaden för aviavgifterna för ett lån på 5 år att bli 2 700 kr. Detta då 45 kr gånger 12 månader gånger 5 år blir 2 700. 45 kr per månad kan alltså låta lite, men sett över en lång tid så är det en kostnad du helst vill undvika.

Aviavgiften ingår i den effektiva räntan på lånet och spelar en stor del i att den effektiva räntan blir så mycket större än den nominella. (Den nominella räntan är enbart räntan på lånet, medan den effektiva räntan är räntan på lånet samt alla extra kostnader för lånet, som aviavgiften) Undvik därför aviseringsavgifter så mycket som möjligt.

För att undvika aviavgifter är det bra att välja en bank eller långivare som erbjuder möjligheten att gratis betala av ditt lån via e-faktura, autogiro eller kanske via internetbanken. De flesta sätt som erbjuds över internet är gratis eftersom att då behöver inte någon personal manuellt skicka fakturan på papper till dig. Men alla banker, långivare och andra företag erbjuder inte det och därför är det viktigt att vara uppmärksam vad du skriver under på.

Det finns ingen gräns för hur hög aviavgiften får vara, men de flesta brukar ligga på 20 kr - 50 kr eftersom att avgiften bara får täcka kostnaden för att administrera fakturan. Aviavgiften får alltså inte vara ett sätt för företaget att tjäna pengar på, men eftersom att företag har rätt att ta ut en aviavgift oavsett betalningsmetod så kan företaget sätta en avgift på exempelvis e-fakturor, trots att de inte kostar något för företaget att skicka ut. Om du misstänker att du betalar en aviavgift som är alldeles för hög kan du anmäla det till Konsumentombudsmannen så att de kan starta en utredning.

Det du kan göra för att försöka bli av med aviavgiften

  • Välj att få fakturan via autogiro eller e-faktura istället. (Om företaget erbjuder det som en gratismetod)
  • Försök samla dina lån om du har flera. Om du har flera lån betalar du en aviavgift per lån, försök istället att samla dina lån för att bara betala en aviavgift för alla dina lån.
  • Jämför villkoren hos olika långivare innan du tar lånet. Eftersom att många långivare och banker har olika villkor är det bra att jämföra skillnaden mellan dessa innan du bestämmer dig för ett lån. Kanske är det möjligt att få en lägre aviavgift hos någon annan bank.
  • Kontakta företaget och se om det är möjligt att förhandla bort aviavgiften. Hos många företag är det möjligt att förhandla om villkoren rörande tjänsten/lånet. Kontakta företaget och se om det är möjligt att ändra aviavgiften.

Sammanfattning

Aviavgift är en avgift som företag tar för att hantera sina administrativa kostnader. Företag får inte ta ut en aviavgift om de inte har kostnader för att skicka ut fakturan, men eftersom att det inte finns en lag kring detta så finns det risk för att vissa företag gör det ändå. Eftersom att aviavgifter kan bli ganska dyra om du har de under en längre tid så är det bra att undvika aviavgifter så mycket som möjligt. Det kan du göra genom att begära att få fakturan via e-faktura eller internetbanken istället. Eller genom att betala automatiskt via autogiro. Tänk på att alla företag inte erbjuder möjligheten att få fakturan eller autogiro-dragningen gratis dock.

Förutom att använda e-faktura eller autogiro för att bli av med eller minska kostnaden på aviavgiften så är det också möjligt att försöka samla dina lån eller försöka förhandla ner kostnaden på aviavgiften så att du slipper betala lika mycket. Glöm inte bort att kolla upp villkoren hos olika långivare innan du bestämmer dig för ett lån. Det gör att du får en bättre koll på hur marknaden ser ut och det blir även lättare att förhandla om du skulle vilja göra det.

Tänk på att det inte är bara långivare och banker som skickar ut aviavgifter, utan det kan även vara andra företag vars tjänster du använder. Kolla upp vilken policy som gäller för just de företagen som du är kund hos, innan du ingår några avtal.

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om vad är en aviavgift?

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, aviavgiften är kostnaden för att få hem fakturan, medan uppläggningsavgiften är som en “startkostnad” för exempelvis ett lån.

Nej, i praktiken kan alla företag som skickar ut fakturor ta en aviavgift. Exempel på sådana företag kan vara hyresvärden, elbolaget, mobiloperatören etc.

Det är inte säkert att alla lån har en aviavgift. Det ser olika ut från långivare till långivare och visar erbjuder möjligheten att slippa aviavgiften genom att få fakturan via e-faktura eller liknande. På bolån brukar det inte heller finnas några aviavgifter, men det är olika beroende på vilken bank som ger ut lånet.

Senast uppdaterad: 11 juni 2024