Försäkringar

Vissa försäkringar är obligatoriska att teckna, medan andra är bra att ha om olyckan är framme. Oavsett vilket så är nog de flesta överens om att försäkringsvärlden är något av en djungel. Därför har vi tagit fram en enkel jämförelsetjänst för alla typer av försäkringar.

Försäkringar illustration

Vad är en försäkring?

Att försäkra sig innebär att man betalar ett visst belopp månatligen eller årligen för att få ersättning om en olycka skulle inträffa. Om du är försäkrad kan du till exempel få ersättning om bilen går sönder, om lägenheten drabbas av en vattenskada eller om du blir bestulen under resan.

Hur mycket du kan få i ersättning från försäkringsbolaget beror på försäkringsvillkoren. En mer omfattande försäkring är dyrare, medan en försäkring med mindre täckning är billigare men ger dig inte ett lika högt ersättningsbelopp.

De flesta försäkringar omfattas också av en självrisk, som är ett belopp du själv behöver betala innan du får ersättning via försäkringen. Självrisken är tänkt att öka försäkringstagarens försiktighet och minska antalet försäkringsbedrägerier.

Så hittar du den bästa försäkringen för dig och dina behov

Så hittar du bästa försäkringen

När du ska jämföra försäkringar är det bra att ha koll på följande begrepp:

 • Försäkringsbelopp – vid teckning av en försäkring får du själv välja försäkringsbelopp, vilket är den högsta ersättningen som kan betalas ut på försäkringen
 • Premie – försäkringspremien är den avgift som försäkringsbolaget tar ut för försäkringen, och den kan påverkas av många olika faktorer
 • Ersättning – ersättningen är det belopp du kan få ut på försäkringen, och kan som mest utgöra det försäkringsbelopp du har valt
 • Självrisk – självrisk är det belopp du själv behöver betala för att kunna få ersättning från ett försäkringsbolag. För att undvika självrisk kan du teckna en självriskeliminering eller självriskreducering som tillägg till din försäkring.
 • Försäkringsvillkor – försäkringsvillkoren är viktiga att läsa igenom eftersom de ofta är omfattande och kan skilja sig åt på viktiga punkter beroende på vilken försäkring du väljer
Teckna en försäkring: tre enkla steg att följa

Teckna en försäkring i tre enkla steg

Det finns vissa försäkringar man inte bör vara utan, men det kan kännas som ett stort steg att jämföra alla alternativ. Därför har vi utvecklat en jämförelsesida för försäkringar där du snabbt och enkelt kan hitta den bästa försäkringen för just dina behov:

1. Fundera på vilken försäkring du behöver

Tycker du att det räcker med en billig försäkring som bara täcker det mest nödvändiga, eller känner du dig kanske som tryggast när du har tecknat en så omfattande försäkring som möjligt? Oavsett vilket så kan vi hjälpa dig att hitta det bästa alternativet.

2. Få en överblick över alla valmöjligheter

När du valt den typ av försäkring du är intresserad av ser du alla alternativ här på sidan. Du kan även filtrera dem utifrån olika kriterier för att se vilka försäkringar som kan tänkas passa utifrån dina behov och önskemål.

3. Teckna en försäkring redan idag

Har du hittat en försäkring som uppfyller kraven finns det ingen anledning att vänta. Du kan teckna en försäkring direkt genom att klicka dig vidare in på försäkringsbolagets hemsida. Försäkringen börjar sedan gälla dagen efter att du har betalat premien.

Fördelar med att vara försäkrad

 • Du får ersättning om dina ägodelar skadas
 • Du slipper vänta med att ersätta stulna eller skadade ägodelar
 • Försäkringar ökar din ekonomiska trygghet
 • Du skyddar dig mot oförutsedda utgifter

Nackdelar med en försäkring

 • Det är inte säkert att du någonsin kommer att behöva försäkringen
 • En försäkring medför en extra kostnad varje månad
 • Försäkringsvillkoren är inte alltid fördelaktiga och det finns många kryphål

Olika typer av försäkringar

Innan du börjar fundera på vilka försäkringar du ska teckna kan det vara bra att känna till de vanligaste typerna av försäkringar som finns tillgängliga. Då kan du ta ett informerat beslut och skapa ditt eget försäkringspaket som täcker in de risker som kan uppstå i just din livssituation.

Obligatoriska försäkringar

Trafikförsäkring är egentligen den enda försäkring som du enligt lag måste teckna, men det gäller förstås bara om du äger en bil.

Nödvändiga försäkringar

Många tror att en hemförsäkring är ett måste, men det finns ingen lag som säger att det är obligatoriskt. Däremot har över 95 % av Sveriges befolkning en hemförsäkring, och flera bostadsbolag kräver också att man tecknar en hemförsäkring för att få ett hyreskontrakt.

Har du barn så är en barnförsäkring ett populärt val som skyddar barnet ända tills det blir myndigt. Det kan också vara bra att försäkra eventuella fritidsbostäder och husdjur, och många väljer även att teckna en olycksfallsförsäkring för att ha extra skydd om olyckan skulle vara framme. Det blir också allt mer populärt med privata sjukvårdsförsäkringar och inkomstförsäkringar. Dessutom bör du ha en reseförsäkring om du ska ut på en längre resa eftersom det skydd som är inkluderat i hemförsäkringen då inte räcker till.

Valfria försäkringar

Det finns ett enormt utbud av försäkringar utöver de obligatoriska och nödvändiga alternativen ovan. Det är bara du själv som kan avgöra om det är värt att teckna fler försäkringar. De kan förstås vara bra att ha, men frågan är om nyttan överstiger de kostnader som du behöver betala för dem. Till denna kategori hör till exempel avbeställningsskydd, produktförsäkringar, ID-skyddsförsäkringar och tandvårdsförsäkring.

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Artiklar om försäkringar

Vanliga frågor om försäkringar

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, hemförsäkring är en av de vanligaste försäkringarna som över 95 % av Sveriges befolkning har, men den är inte obligatorisk enligt lag.

Ja, i vissa fall kan du få rabatt om du tecknar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Men här är det viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren och jämföra med andra alternativ så att erbjudandet verkligen innebär en besparing jämfört med likvärdiga försäkringar hos andra försäkringsbolag.

Nej, en försäkring som tecknas idag gäller endast från dagen efter det att den har betalats.

När du anmäler en skada påbörjas ett skadeärende då försäkringsbolaget reder ut vad som har hänt. Då behöver du lämna in upplysningar, och först efter att ärendet är klart betalas ersättningen ut.

Det är en juridisk term som reglerar undantag i försäkringen vid omständigheter som varken du eller försäkringsbolaget kan påverka. Dit hör till exempel krig, naturkatastrofer och strejker.

Det ser du i försäkringsbrevet som du får när du tecknar försäkringen. Det utgör avtalet mellan dig och försäkringsbolaget och reglerar alla villkor för försäkringen.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024