Samlarfordonsförsäkring

Ett samlarfordon är ofta är en kär ägodel för många - kanske har det gått i arv från generation till generation eller så har du köpt det som ett nedslitet renoveringsprojekt och själv fixat till den. Oavsett hur samlarfordonet hamnat i din ägo så vill du självklart ha en så bra försäkring som möjligt till den.

Försäkringsbolag med samlarfordonsförsäkring

Vad täcks och hur fungerar försäkringen?

Det finns många olika typer av samlarfordon: mopeder, motorcyklar, lätta lastbilar, husbilar och snöskotrar och många fler. Det kan därför vara svårt att välja vilken typ av försäkring du ska ha eftersom att dessa olika fordon alla har en egen typ av försäkring. Då kan du istället välja att teckna en speciell försäkring för samlarfordon. Försäkringen är till för dig som kanske samlar på fordon av udda konstruktion, eller på gamla modeller eller på fordon med en stor särprägel och en egen karaktär. Oftast är detta inte fordon som är ute på vägarna och far, utan det är fordon som mest står i garaget.

Därför finns det också en renoveringsförsäkring på försäkringen för samlarfordon, så att du verkligen får en försäkring som du kan utnyttja. Renoveringsförsäkringen är till för dig som vill renovera fordonet under en längre tid och inte vill betala extra för att kunna köra bilen. Renoveringsförsäkringen innehåller allting som en helförsäkring gör, förutom att allt som har med körningen av fordonet att göra har plockats bort.. Det gör också att försäkringen blir billigare, vilket innebär att du kan lägga mer pengar på din renovering. Om fordonet ställs ut på ett museum är renoveringsförsäkringen också ett bra val, eftersom att då får du ersättning om något skulle hända fordonet.

Det här får du om du tecknar en försäkring för samlarfordon

När du väljer försäkring kan du välja mellan en renoveringsförsäkring, en helförsäkring eller en trafikförsäkring. En trafikförsäkring innehåller bara den mest grundläggande försäkringen, d.v.s att din försäkring bara täcker skadorna på motpartens fordon om du orsakar en olycka och täcker eventuella personskador på dig och dina medpassagerare om de skulle uppstå. En helförsäkring täcker allt, d.v.s. både trafikförsäkringen och vagnskadeförsäkringen, men även vid stöld, brand och skador på glasrutorna. Dessutom får du ersättning om din bil måste bärgas eller om du hamnar i en tvist och behöver betala rättegångskostnader.

En renoveringsförsäkring innehåller allt det som helförsäkring gör, förutom trafikförsäkringen, försäkringen på glasrutor och ersättningen för eventuella bärgningskostnader. Alltså allt sånt som behövs (och du kan drabbas av) om du kör bil. Eftersom att fordonet renoveras eller står på ett museum så är det ändå inte ute och kör och du behöver därför inte dessa försäkringar.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om samlarfordonsförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Detta ser självklart olika ut mellan företag, men de flesta försäkringsbolag tillämpar en policy som säger att du måste vara medlem i en viss motorklubb för att få försäkra ditt samlarfordon. Det brukar dock vara en ganska lång lista på motorklubbar som företagen har avtal med, så du bör kunna försäkra ditt fordon trots det. Förutsatt att du i alla fall är medlem i någon klubb vill säga.

Nej, för att samlarfordonsförsäkringen ska gälla fullt ut så får du bara använda fordonet för klubbträffar och enstaka nöjesturer. Det får inte användas som ett bruksfordon. Det är även viktigt att fordonet är i en låst lokal, som rymmer max 10 fordon, när den inte används. Du måste även ha minst ett bruksfordon som är skriven på samma adress som samlarfordonet är skrivet på. Detta är för att visa att du har tillgång till ett bruksfordon och inte kommer att använda samlarfordonet som ett bruksfordon.

Det kan vara dyrt. Priset är individuellt och sätts beroende på vilket typ av fordon det är, hur gammalt det är och vilket modell det här. Desto äldre fordonet är, desto dyrare är det.

Senast uppdaterad: 20 november 2023