If Försäkringsbolag

Försäkringsbolaget If är ett av Sveriges största försäkringsbolag och erbjuder försäkringar inom flera olika områden. Dessa omfattar bland annat hem- och hushållsförsäkringar, bilförsäkringar, reseskydd och livförsäkringar.

If Försäkringsbolag screenshot illustration

Vad If erbjuder

Försäkringsbolaget If erbjuder många olika försäkringar som passar olika behov. De har allt från en enkel olycksfallsförsäkring till mer avancerade paket med flera olika försäkringar.

Det finns något för alla, oavsett om man är ung eller gammal, har ett hus eller bor i lägenhet, är frisk eller har sjukdomar och oavsett hur mycket man tjänar.

If är särskilt kända för sin bra service och sina förmånliga priser. Dessutom är det lätt att teckna försäkringarna online på deras hemsida.

Konsumenteras.se har genomfört oberoende jämförelser och Ifs hemförsäkringar har fått betyget 4.4/5.

Hemförsäkring

Din boendeform spelar ingen roll om du behöver teckna en hemförsäkring. De har skydd för hyres- och bostadsrätter för såväl villor, hus och fritidshus. När det kommer till hemförsäkringar erbjuder If tre paket som samtliga omfattar olika mycket: Hem, Hem Extra och Hem Stor.

Den förstnämnda är det grundläggande paketet vilket ger dig ersättning för skador, stöld och inkluderar skydd och hjälp vid id-kapning, överfall, reseskydd; du får även ett ansvars- och rättsskydd ifall du skulle hamna i juridiska tvister.

Oavsett boendeform kan du få ersättning om hushållsmaskiner, som disk- eller tvättmaskiner, orsakar stora vattenskador eller om lägenheten eller dina ägodelar skadas av en brand. Även vid inbrott har du ett skydd och rätt till ersättning. Det totala beloppet som du kan få ersättning för är 1.5 miljoner kronor.

Bilar och fordon faller inte under din hemförsäkring utan måste försäkras separat; däremot har du skydd för din cykel, elcykel, rullstol, elscooter, surfbräda, etc.

Allt lösöre inuti lägenheten, som möbler, kläder, saker du hyr eller lånat, och dina ägodelar och värdesaker faller alla under Ifs hemförsäkring. Även kontanter ersätts med upp till 4000 kr vid stöld.

Viktigast av allt är att alla som bor i bostaden också är försäkrade.

Om du tecknar Hem Extra eller Hem Stor ingår även drulle, även kallat otursförsäkring. Det är alltså ett skydd som ger ersättning för borttappade nycklar, trasiga glasögon eller annat som oftast inte ingår i din normala hemförsäkring.

Vidare får du utökat reseskydd och stulen eller förstörd hemelektronik kan få ett nyvärde, vilket innebär att åldern på det som försvann inte påverkar vilket ersättning du får.

Försäkring under flytt

Beroende på vilken hemförsäkring du tecknar gäller Ifs hemförsäkring under en flytt och du kan täcka två adresser i upp till 45 dagar. Om du inte har möjlighet att flytta allting på en gång och tvingas ha bohag på två adresser samtidigt ger dig If skydd för lösöre och två bostäder under 45 dagar.

Vidare har du försäkring under själva flytten. Om du blir utsatt för stöld, förstörelse, brand, vattenskador, trafikolycka eller skadat flyttlass har du rätt till kompensation och ersättning.

Uthyrningsförsäkring

Oavsett boendeform kan du teckna en uthyrningsförsäkring som skyddar dig och din egendom om du hyr ut din bostad i andra hand. Det krävs att du har en hemförsäkring hos If för att teckna detta skydd.

Om du endast har en hemförsäkring eller fritidshusförsäkring och någon stjäl från ditt hem har du inte rätt till ersättning. Med en uthyrningsförsäkring kan du få kompensation för de skador och stölder som en hyresgäst orsakar.

Skulle de uppstå en rättstvist mellan dig och hyresgästen, eller din hyresvärd, kan du få upp till 250 000 kr i rättsskydd. Du måste dock betala 22% i självrisk med ett lägsta belopp på 1 500 kr.

Vidare ingår en allriskförsäkring om du eller hyresgästen oavsiktligen tar sönder eller förstör din egendom.

Barnförsäkring

En barnförsäkring är en ekonomisk trygghet för hela familjen, både vuxna och barn. En barnförsäkring är inte ett måste, men det ger ekonomisk ersättning om barnet skulle råka ut för en olycka, bli sjuk eller bli diagnostiserad med exempelvis Diabetes Typ 1. Även du som förälder kan få kompensation. Ifs barnförsäkring gäller upp till att barnet fyllt 25 år.

Ersättning kan delas ut vid ärrbildning från olycka eller operation, eller olyckor som resulterar i nedsatt arbetsförmåga även i vuxen ålder. Med Ifs barnförsäkring kan du som vårdnadshavare få upp till 600 kr per dag i ett år (365 dagar) om barnet vårdas på sjukhus.

Ifs barnförsäkring täcker även rehabilitering, vård hemifrån, dödsfall, kristerapi och en betalningsbefrielse om en förälder skulle avlida. Det sistnämnda betyder alltså att det försäkrade barnet inte behöver betala för barnförsäkringen innan 18 årsdagen om föräldrar avlider.

Föräldrar kan även få vårdersättning på upp till 9600 kronor per månad om Försäkringskassan beviljar dig ett omvårdnadsbidrag.

Du kan få 50% rabatt på Ifs barnförsäkringar första året om du också har köpt en gravidförsäkring och tecknar det inom 30 dagar från födseln. Du får 20% rabatt om du inte har en gravidförsäkring och tecknar försäkringen innan barnets ettårsdag.

Hos If och med deras barnförsäkring kommer du aldrig att behöva betala en självrisk för att få ut din kompensation och ersättning.

Företagsförsäkringar

Som företagare är det viktigt att ha försäkringar för anställda, lagerutrymme, inventarier och kontor. If erbjuder ett brett utbud av försäkringspaket till en mängd olika branscher, däribland:

  • Produktionsbolag
  • Tandläkare
  • Serviceföretag
  • Fastigheter
  • Konsulter
  • Hotell och restaurang
  • Advokat och jurister
  • Bostadsrättsföreningar

Du får god kontroll att skräddarsy ditt företags försäkringar för att säkerställa att de täcker just vad du behöver. Grundläggande innehåll i företagsförsäkringarna är att du har försäkring för dina saker så som datorer och inventarier. Företaget får även ansvarsförsäkring som hjälper med krav på skadestånd, och rättsskydd som ger rätt till ekonomisk hjälp för att anlita jurist.

Vidare finns det vanligtvis försäkring vid sjukdomar för företagets anställda; olycksfall, eller förseningar eller olyckor under en tjänsteresa.

Försäkringar hos If Försäkringsbolag

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag If Skadeförsäkring Holding AB
Organisationsnummer 516401-8102
Finansinspektionen Länk
Telefonnummer 0771-655 655
Adress Privat P10
Postnummer 106 80
Postort Stockholm
Hemsida if.se/privat

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 08:00 - 20:00
Tisdag 08:00 - 20:00
Onsdag 08:00 - 20:00
Torsdag 08:00 - 20:00
Fredag 08:00 - 20:00
Lördag 09:00 - 17:00
Söndag 09:00 - 17:00
Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om If Försäkringsbolag

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, om din partner flyttar in hos dig kan ni båda stå under din hemförsäkring. Däremot är det viktigt att det anmäls att en person till nu finns på försäkringen. Det sker inte alltid automatiskt att en person blir skyddad av en hemförsäkring på en ny adress där boende redan har en hemförsäkring.

Ja, dessa är neuropsykiatriska nedsättningar som ger rätt till kompensation och ersättning. De exakta beloppen beror på bland annat storleken på omvårdsbidrag, tillfällig föräldrapenning eller vårdbidrag.

Om du inte hittar din exakta bransch kan du enkelt skicka en förfrågan till If där du beskriver din verksamhet och dina behov så kan de eventuellt skräddarsy ett försäkringspaket till dig och ditt företag.

Senast uppdaterad: 12 juni 2024