Olycksfallsförsäkring

En olycka kan hända vem som helst, när som helst. Med en olycksfallsförsäkring kan du känna dig trygg i att du kan få ekonomiskt stöd om du drabbas av en olycka. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du hittar rätt olycksfallsförsäkring och vad du bör tänka på när du jämför olika försäkringsbolag.

Olycksfallsförsäkring illustration

Teckna olycksfallsförsäkring

Hedvig

 • Ersättning upp till 1 000 000 kr
 • Gäller 24/7 över hela världen
 • Ingen självrisk
Teckningsperiod Från 18 år
Upphör 65 år
Ersätter ärr Ja

Trustpilot: 4,3

Konsumentförsäkring

 • Upp till 1 000 000 kr ersättning
 • Lägg till upp till 5 familjemedlemmar
 • Pris från 42 kr per månad
Teckningsperiod 18 - 59 år
Upphör 65 år
Ersätter ärr Ja

Sensor Försäkring

 • En kombination av liv-, sjuk- & olycksfallsförsäkring
 • Individuell rådgivning för rätt skydd
 • Professionell och snabb hjälp vid behov
Teckningsperiod Upp till 65 år
Upphör 67 år
Ersätter ärr Ja

Trustpilot: 4,0

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksförsäkring är en försäkring som ger dig ersättning om du råkar ut för en olycka. Försäkringen kan ge dig ersättning för all akutvård och täcker kostnader för sjukhusvistelser, transport, medicin och tandvård som du kan behöva till följd av skadan. I vissa fall ger även försäkringen ersättning om du behöver rehabilitering eller samtalsterapi efter olyckan. Olycksfallsförsäkringen ger dig även ekonomisk ersättning vid medicinsk invaliditet, där du drabbas av en bestående funktionsnedsättning till följd av händelsen.

Med en olycksfallsförsäkring kan du helt enkelt känna dig trygg i att du kan få ekonomiskt skydd om du skulle drabbas av en olycka.

Olycksfallsförsäkring via jobbet

Troligtvis har du redan en olycksfallsförsäkring via ditt arbete, förening eller fackförbund - en så kallad gruppförsäkring. Men även om du är försäkrad via en gruppförsäkring kan det vara en bra idé att komplettera olycksfallsförsäkringen med en egen försäkring. Dels för att komplettera det gruppförsäkringen inte täcker och dels för att du vanligtvis kan få ersättning för samma skada från olika försäkringsbolag.

Det här ingår i en olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring täcker kostnader som uppstår från en oförutsedd kroppsskada. Skadan måste alltså vara en olycka som uppkommit från yttre håll för att försäkringen ska gälla. Till exempel om du råkar ut för en olycka när du cyklar eller åker skidor, halkar eller om du ramlar och bryter benet.

Vad som ingår i en olycksfallsförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag, men ofta täcker de följande:

 • Kostnader för sjukvård i samband med skadan. Till exempel sjukhusvistelse-, medicin-, och tandvårdskostnader.
 • Om du får bestående men eller funktionsnedsättningar.
 • Om du får en nedsatt arbetsförmåga eller om du inte kan arbeta alls till följd av olyckan.
 • Ärrersättning ger dig ersättning för bestående ärr som uppkommit till följd av olyckan.
 • Om du drabbas av till exempel benbrott, hjärnskakning, förlamning, amputering eller allvarliga brännskador. Var noga med att kolla upp vilka typer av skador du kan få ersättning för.

När olycksfallsförsäkringen gäller

Har du tecknat en privat olycksfallsförsäkring gäller din försäkring dygnet runt, oavsett vart du befinner dig. Däremot är det viktigt att komma ihåg att vissa riskfyllda aktiviteter inte ingår i olycksfallsförsäkringen.

Det är viktigt att komma ihåg att olycksfallsförsäkringen endast ersätter skador till följd av olycksfall och gäller inte vid sjukdom. Vill du ha en mer omfattande försäkring som gäller för både olycksfall och sjukdom, är en så kallad Olycksfalls- och Sjukförsäkring ett vanligt alternativ.

Vad ska man tänka på när man vill jämföra olycksfallsförsäkringar?

När du vill jämföra olycksfallsförsäkringar mellan bolag är det viktigt att inte bara jämföra priset, då det finns en mängd villkor som påverkar kostnaden.

Hos de flesta försäkringsbolag skiljer sig det grundläggande skyddet åt. Speciellt när det gäller riskfyllda fritidsaktiviteter, då bolag har olika klassifikationer för vad som anses riskfyllt. Dessutom påverkar din ålder det maxbelopp du kan få. Hos vissa försäkringsbolag kan du till och med inte behålla försäkringen efter att du fyllt 65 år.

 • Engångsbelopp, akutvård, ärr och dödsfall - Börja med att läsa igenom grundvillkoren hos de olika försäkringsbolagen. Kontrollera vilka skador som ingår, hur länge du kan få ersättning för dina skador, samt vilka engångsbelopp du kan få om olyckan är framme.
 • Jämför din gruppförsäkring - Det kan vara en bra idé att teckna en privat olycksfallsförsäkring även om du omfattas av en gruppförsäkring. Kontrollera vad gruppförsäkringen innehåller och utvärdera om du har ett behov av en kompletterande olycksfallsförsäkring.
 • Riskfyllda aktiviteter - Vad som anses riskfyllt varierar mellan olika försäkringsbolag. Så kolla upp om de fritidsaktiviteter du utövar är skyddade i olycksfallsförsäkringen.
 • Ålder - Kontrollera vid vilken ålder försäkringen upphör. Tänk även på att försäkringsbeloppet för medicinsk invaliditet kan ibland upphöra vid en viss ålder. Även utbetalningsbeloppet för medicinsk invaliditet sänks vanligtvis varje år efter du fyllt 46.
 • Påverka priset - Om du vill minska kostnaderna för din olycksfallsförsäkring bör du först och främst se över vad som redan ingår i din gruppförsäkring. På så vis kan du utesluta dessa från din privata försäkring och sänka kostnaden.

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Vanliga frågor om olycksfallsförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

En olycksförsäkring är en försäkring som ger dig ersättning om du råkar ut för en skada eller medicinsk invaliditet till följd av en olycka. Försäkringen ger dig ersättning för akutvård, men täcker även sjukhusvistelser, vård, medicin och tandvård som du kan behöva i samband med olyckan. Du kan också få ersättning för bestående funktionsnedsättning eller skador som påverkar din arbetsförmåga eller rörlighet.

En privat olycksfallsförsäkring - det vill säga en försäkring som du har tecknat själv, gäller dygnet runt oavsett om du befinner dig på jobbet, hemma eller utövar en fritidsaktivitet. Däremot bör du komma ihåg att vissa riskfyllda aktiviteter räknas som undantag i försäkringen.

En arbetsgivare är skyldig att försäkra sina anställda i fall av olyckshändelse på jobbet, så förmodligen omfattas du av en grundläggande gruppförsäkring via ditt jobb eller fackförbund. Däremot kan du komplettera skyddet genom att teckna en privat olycksfallsförsäkring.

Nej, hemförsäkringen ersätter inte medicinsk invaliditet till följd av en olycka. För att få ekonomisk ersättning vid medicinsk invaliditet behöver du en olycksfallsförsäkring.

Vad som ingår i en olycksfallsförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag, men ofta täcker de följande:

 • Kostnader för sjukvård i samband med skadan. Till exempel sjukhusvistelse-, medicin-, och tandvårdskostnader.
 • Om du får bestående men eller funktionsnedsättning.
 • Om du får en nedsatt arbetsförmåga eller om du inte kan arbeta alls till följd av olyckan.
 • Ärrersättning ger dig ersättning för bestående ärr som uppkommit till följd av olyckan.
 • Om du drabbas av till exempel benbrott, hjärnskakning, förlamning, amputering eller allvarliga brännskador. Var noga med att kolla upp vilka typer av skador du kan få ersättning för.

Priset på en olycksfallsförsäkring varierar beroende på din ålder. Men generellt ligger kostnaden någonstans mellan 50kr - 200kr per månad.

Senast uppdaterad: 19 mars 2024