Folksam

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag som grundades redan år 1908. De erbjuder försäkringar för både privatpersoner och företag. Med många kunder är de en av de ledande aktörerna inom försäkringsbranschen.

Allmänt om försäkringsbolaget Folksam

Folksam är ett mycket välkänt och etablerat företag på den svenska försäkringsmarknaden som erbjuder ett mycket brett utbud av försäkringar av olika slag. Hos Folksam kan du försäkra hem, bil, mc, moped, fritidshus, husbil, eller husvagn, etc.

Vidare har de ett flertal personskydd med försäkringar för barn, olyckor, husdjur, hästar, sjukvård, graviditeter, seniorer och studenter. Dessutom kan du hålla dig försäkrad samtidigt som du utövar din hobby genom försäkringar för sport och idrott. Givetvis finns även försäkringsskydd för resan att teckna.

Efter en oberoende undersökning genomförd av Svenskt Kvalitetsindex kunde de bedöma att Folksam hade flest nöjda kunder och Sveriges bästa skadereglering. Folksams kunder har vidare givit deras kund- och skadeservice 9/10 i betyg och på Trustpilot har 11.000 kunder givit dem 4.3/5 i betyg.

Folksam är alltså ett mycket seriöst och omtyckt försäkringsbolag med stor kundnöjdhet.

Villaförsäkringar och hemförsäkringar

Folksam erbjuder tre nivåer av hem- och villaförsäkringar: Bas, Mellan och Stor. Du som bor i ett radhus eller i en villa behöver teckna både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Villaförsäkringen är till för att skydda byggnaden och tomten, medan hemförsäkringen är ett skydd för familjen och ägodelar i huset.

Hemförsäkring

Hemförsäkringen kan ge dig en ersättning för din egendom på upp till 1.5 miljoner kronor, oavsett vilket paket du köpt. Vidare ingår ett stöld- och skadegörelseskydd för egendomen och samtliga utrymmen som tvättstuga, vind och källare.

Skulle en olycka som kortslutning eller överspänning av elektronik orsaka en brand, vattenläckage eller annan skada på din egendom har du ett skydd och rätt till ekonomisk ersättning. Du har även rätt till ersättning för förstörd mat om kyl och frys skulle gå sönder.

När det kommer till stöld är det viktigt att du har koll på eventuella aktsamhetskrav. Exempelvis gäller inte försäkringen för stöld om du lämnat mobiltelefoner, kameror eller andra dyrbarheter i exempelvis din bil.

I varje försäkringspaket ingår även överfallsskydd, reseskydd och rättsskydd. Om du skulle bli överfallen eller rånad har du alltså rätt till ersättning; skulle du krävas på skadestånd efter att ha orsakat någon annan eller deras egendom skada får du hjälp med ersättning utifrån ditt ansvarsskydd. Likväl om du hamnar i en rättstvist kan du ha rätt till ersättning för juridiska kostnader.

Väljer du istället mellan-paketet eller stora paketet så får du dessutom ett otursskydd, halverad självrisk, eller nyvärde på elektronikprodukter som har skadats eller blivit stulna. För seniorer kan det även ingå låsbyte, ersättning för stulna kontanter, och utebliven självrisk för rån eller överfall.

Alla hemförsäkringar, oavsett paket, inkluderar bland annat bygg- och energisparrådgivning, digitalt bankfack och familjejuridisk hjälp.

Villaförsäkring

När du tecknar en villaförsäkring erbjuder Folksam en trygghetsbesiktning inom 30 dagar från tecknat avtal. Det innebär att de går igenom din villa och utreder eller upptäcker eventuella brister som skulle kunna orsaka vattenskada, eller öka brand- och inbrottsrisken. Med detta får du råd för hur du bäst undviker eller åtgärdar dessa problem.

Din villa får försäkringsskyddskydd mot bland annat skadedjur, ohyra och hussvamp, såväl som ytskikt och våtutrymme samt utökat skydd mot läckage genom yttertak och fasad.

Att teckna försäkringar för hem och hus är frivilligt, men att inte ha en försäkring kan ställa till det ordentligt rent ekonomiskt om olyckan är framme. Därför är det starkt rekommenderat att alltid ha en försäkring och hålla sig uppdaterad om vad som gäller.

Naturskyddsföreningen har märkt samtliga hemförsäkringar som erbjuds av Folksam. Det innebär att de är godkända av en av världens tuffaste miljömärkningar. En försäkring hos Folksam är ett bra val för klimat och miljö.

Bostadsrätt och hyresrätt

Om du bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt ingår i princip samma försäkringar som vid villa- och husförsäkringarna. För bostadsrätter ingår ett skydd för interiörer och den fasta inredningen som du ansvarar för om du äger en bostad. Detta skydd påverkar i regel inte dig som hyr en lägenhet eftersom hyresvärden ansvarar för sånt.

Oavsett boendeform finns det ett par tillägg som kan vara bra att köpa vid behov. Du kan snabbt och enkelt köpa ett utökat reseskydd, extra försäkring på dina värdefulla ägodelar, eller skydd för rullstolar.

Graviditetsförsäkring

Hos Folksam finns även ett mycket bra graviditetsskydd som hjälper dig med ersättning om det skulle uppstå komplikationer under graviditeten eller förlossningen. Skulle barnet födas med en diagnos, sjukdom eller skada kan du få ersättning. Vidare har du helt kostnadsfria och obegränsat antal samtal till en barnmorska.

Din graviditetsförsäkring gäller sex månader efter förlossningen. Därefter är det rekommenderat att teckna barnförsäkringen.

Företagsförsäkring

Företag av alla storlekar kan behöva ett ansvarsskydd, hjälp om du råkar ut för id-stöld, om en huvudnyckel tappas bort eller om någon händer under en tjänsteresa.

Med Folksams företagsförsäkringar kan du känna trygghet i att du kan få ersättning om du inte kan genomföra ditt arbete på grund av vatten- eller elavbrott. Vidare om det blir inbrott på kontor eller lager kan du får rätt till ersättning genom försäkringen. Belopp som ersätts kan vara allt mellan 100 000 kr och 5 miljoner kronor.

Trygghetspaketet

Som företagare har du säkert annat att tänka på en försäkringar. Därför har Folksam tagit fram ett trygghetspaket som innehåller allt nödvändigt och väsentligt som du behöver när det gäller försäkringar för ditt företag. De har ett grundpaket men du kan även göra tillval för extra säkerhet.

I det grundläggande trygghetspaketet ingår

  • Livförsäkring
  • Sjukhusförsäkring
  • Olycksförsäkring
  • Diagnosförsäkring
  • Pensionsförsäkring (tillval)

Rabattguide

Om du köper en hemförsäkring kan du få 10% rabatt på andra slags försäkringar hos Folksam. Sedan kan du dessutom få upp till ytterligare 15% rabatt på din hemförsäkring om du skadeförebygger ditt hem.

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Folksam ömsesidig sakförsäkring
Organisationsnummer 502006-1619
Finansinspektionen Länk
Telefonnummer 0771-950 950
Adress Bohusgatan 14
Postnummer 106 60
Postort Stockholm
Hemsida folksam.se

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 07:30 - 21:00
Tisdag 07:30 - 21:00
Onsdag 07:30 - 21:00
Torsdag 07:30 - 21:00
Fredag 07:30 - 21:00
Lördag 09:00 - 19:00
Söndag 09:00 - 19:00
Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om Folksam

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Aktsamhetskravet ställer ansvar på dig som ägare av vissa saker att i största möjliga grad försöka förhindra att en stöld förekommer. Det kan vara genom att inte lämna värdesaker som mobil eller laptop i din bil, ha dyra konstverk i vind eller källarförråd. Vidare måste du låsa ytterdörren när du lämnar ditt hem.

Att inte ha aktsamhetskravet i åtanke kan resultera i att din ersättning uteblir.

Det reseskyddet som ingår i din hemförsäkring ger 45 dagar av skydd när du är på resa. Under den tiden kan du få hjälp och ersättning för tid spenderad på sjukhus, transport hem om det krävs, eller kostnader för olyckor och plötsliga sjukdomar som uppstår under resans gång.

Om du hyr ut din lägenhet i andra hand och dina saker går sönder eller olyckor sker gäller din hemförsäkring som vanligt. Om din hyresgäst medvetet förstör dina ägodelar eller bostaden gäller inte din hemförsäkring.

Den som hyr i andra hand måste teckna sin egna hemförsäkring, och står alltså inte under din.

Har du en hemförsäkring hos Folksam har även din cykel en trygghet. Oavsett vart cykeln står placerad har du rätt till ersättning vid stöld eller skadegörelse.

Senast uppdaterad: 17 februari 2024