Sjukvårdsförsäkring

Med en sjukvårdsförsäkring så kommer du att kunna få vård direkt när du behöver det. En sjukvårdsförsäkring ger dig en snabb tillgång till rådgivning, rätt vård eller rehabilitering. Allt utan onödigt långa väntetider. Du kan få vård dygnet runt, både digitalt och på plats. Om du väljer ett jobb som erbjuder bra förmåner för sina anställda så kan du till och med få sjukvårdsförsäkringen inkluderad i dina förmåner. Då betalar din arbetsgivare din premie och du får sjukvårdsförsäkringen gratis.

Jämför sjukvårdsförsäkringar

Konsumentförsäkring

  • Specialistläkare garanteras inom 6 arbetsdagar
  • Operation via sjukvårdsförsäkringen inom 21 dagar
  • Tillgång till medicinsk rådgivning via telefon
Teckningsperiod 16 - 71 år
Självrisk 1 000 kr
Pris Från 117 kr/mån

Sensor Försäkring

  • Specialistläkare garanteras inom 6 arbetsdagar
  • Operation via sjukvårdsförsäkringen inom 14 arbetsdagar
  • Tillgång till medicinsk rådgivning via telefon
Teckningsperiod 18 - 64 år
Upphör 70 år
Självrisk Individuell

Trustpilot: 4,0

Allmänt om sjukvårdsförsäkringar

Sjukvårdsförsäkringarna ser olika ut mellan försäkringsbolagen. Vissa erbjuder tre olika paket: bas, mellan och stor, medan andra erbjuder en vanlig sjukvårdsförsäkring, en sjukvårdsförsäkring bas och en försäkring för rehab och förebyggande av skador. När det gäller försäkringarna för bas, mellan och stor så ändras dessutom den maximala åldern som du får har försäkringen till. För baspaketet så gäller maxåldern 65 år, medan mellanpaketet har 70 år som maxålder och det stora paketet har 75 år. Andra företag har en sjukvårdsförsäkring som kan köpas fram till att du fyller 63 år, men du kan fortfarande använda den efter att du fyllt 70. Då är dock premien för den väldigt hög, eftersom att priset för en sjukvårdsförsäkring ökar desto äldre du blir.

Vad du får om du köper olika typer av sjukvårdsförsäkringar

Om du nöjer dig med att köpa sjukvårdsförsäkring bas så är det den mest grundläggande försäkringen du får, oavsett från vilket företag du köper försäkringen. Vissa företag erbjuder samma tjänster som de erbjuder via de större paketen också, men att basförsäkringen har färre gånger som du gratis får träffa exempelvis en fysioteurapeut eller en sjukgymnast. Medan andra försäkringsbolag istället har färre skydd som de erbjuder dig, men lika många gånger som du får gå till exempelvis en sjukgymnast.

Med en sjukvårdsförsäkring bas får du oftast träffa en psykolog eller psykoteurapeut gratis ett antal gånger, du har även tillgång till en fysioteurapeut, naprapat eller kiropraktor, du får sjukvårdsrådgivning, tillgång till e-vård och vård i privat regi. Du får även träffa en logoped eller dietist, du får även tillgång till rehabilitering och förnyad medicinsk bedömning om du vill. Vissa försäkringsbolag erbjuder även möjligheten att få tillgång till en hälsotjänst, ersättning för resor och logi, samt hemservice efter operation.

Hos andra försäkringsbolag är istället vissa av dessa saker sådana ersättningar som tillkommer om du väljer ett dyrare paket. Exempelvis tillkommer hjälp i hemmet efter operation, tillgång till fysioterapeut, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor, samt logoped eller dietist om du väljer mellanpaketet hos vissa företag. Det innebär att vissa försäkringsbolag erbjuder saker i deras baspaket som andra försäkringsbolag inte gör. Det är därför viktigt att läsa igenom villkoren noga innan du bestämmer dig för ett visst försäkringsbolag. Hos ett försäkringsbolag ingår dessutom en ny medicinsk bedömning både i baspaketet och det stora paketet, medan hos något annat försäkringsbolag så ingår det enbart i det största paketet. Kolla igenom villkoren innan du bestämmer dig.

Vissa försäkringsbolag erbjuder även möjligheten att välja en försäkring som är speciellt anpassad för dig som antingen håller på att rehabilitera någon del på kroppen eller vill förebygga skador. Det kallas för förebygg- och rehabförsäkring. Med den så får du tillgång till en psykolog eller psykoteurapeut, samtalstöd och andra hälsofrämjande tjänster, behandling av beroende och missbruk om det behövs, tillgång till en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor och, sist men inte minst, tillgång till arbetslivsinriktad rehabilitering som fokuserar på att få dig att lyckas att ta dig tillbaka till din yrkesroll om du har varit sjukskriven under en längre tid.

Hur fungerar en sjukvårdsförsäkring?

Om du bestämmer dig för att köpa en sjukvårdsförsäkring behöver du inte vara orolig att du tar upp plats i vårdkön och går före patienter som har väntat längre än dig. Vården du får sker parallellt med den skattefinansierade vården och din vård betalas inte av skatter, utan av de premier som du och alla försäkringstagare betalar. Den försäkringsfinansierade vården existerar parallellt med den skattefinansierade vården och de kompletterar varandra istället för att konkurrera ut varandra. Du behöver därför inte vara orolig över att du tar någons vårdplats.

Med en sjukvårdsförsäkring ser du och alla försäkringstagare till att ni får rätt vård i rätt tid, eftersom att ni finansierar er egna vård. Det hjälper i sin tur också till att skapa arbetstillfällen och fler vårdplatser. Oftast har de flesta regioner långa vårdköer och långa väntetider, men med en sjukvårdsförsäkring är du garanterad en sjukvårdsplats inom en snart framtid och du får hjälp direkt. Med en sjukvårdsförsäkring får du i stort sett alltid vård snabbare.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om sjukvårdsförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Du behöver egentligen inte någonting, men om du bor i en region med långa vårdköer eller om du behöver specialistvård som kräver remiss så är det en god idé att gå genom en sjukvårdsförsäkring istället. Den garanterar nästan alltid att du får vård direkt, och du behöver därför inte vänta på att påbörja din behandling. Om du har ett behov av det är en sjukvårdsförsäkring därför väldigt bra att ha.

I princip ja. Det är vissa krav du måste uppfylla som att du är mellan en viss ålder och att du har en hälsodeklaration som är beviljad. Hälsodeklarationen är en deklaration som visar hur din hälsa ser ut och om du har några sjukdomar. Du måste besvara den så sanningsenligt som möjligt.

Det behöver inte vara dyrt. Många företag har en sjukvårdsförsäkring som förmån för sina anställda, vilket innebär att den ingår gratis. Om ditt företag inte har det kan du istället köpa den själv och då varierar priset stort beroende på hur gammal du är. Mellan 100 kr till 3000 kr per månad brukar premien ligga på. De lägsta priserna är för alla som är under 30 år, medan de dyraste månadskostnaderna gäller för alla över 65 år.

Nej, så är det inte. Om det visar sig att du behöver läkarvård så kommer läkarna på vårdcentralen att rangordna hjälpen så att de som behöver hjälp akut får det först. Men bara för att du kanske inte behöver akut vård så innebär inte det att det kommer ta jättelång tid att få rätt vård. Du lär ändå få din vård ganska snabbt.

Senast uppdaterad: 08 februari 2024