Båtförsäkring

Drömmen om att skaffa en båt är vanlig. Idén av att ta med familjen eller vännerna ut för att fiska, äta, fika, eller bara ta det lugnt är lockande för många. I båtkretsar är det även vanligt att själva pysslandet med båten är ett nöje i sig. Båtar, precis som alla fordon oavsett om det färdas på land, luft eller hav, kräver också en försäkring. Själva försäkringen är kanske inte så förekommande i drömmen, men för att göra båtäventyren så trygga och säkra som möjligt är båtförsäkring ett krav.

Försäkra din båt

Det finns en uppsjö av båtförsäkringar att välja mellan. Dock är det inte lika förekommande som, exempelvis, hem- eller personförsäkringar. Att just ditt nuvarande försäkringsbolag även har båtförsäkringar är inte garanterat. Genom att jämföra och se vilka försäkringsbolag som har båtförsäkring på denna sida kan vi underlätta processen för dig i letandet.

Vad ingår i en båtförsäkring?

Vad exakt är det man försäkrar när man tecknar en båtförsäkring? Vad ingår och vad behöver man?

Det finns sådant som alltid tillkommer med en båtförsäkring, sedan finns det sånt som är mer specialiserat för ditt exakta syfte med båten - alltså hur du använder den. Huruvida du fiskar, tävlar, reser, etc, påverkar vilken försäkring du bör ha, och vilka tilläggsförsäkringar du bör teckna. Nedan ska vi gå igenom vad som normalt sätt ingår i en standard båtförsäkring.

Grundläggande båtförsäkring

Ansvarsskydd

Om du som båtägare, förare eller på annat sätt brukare av båten, skulle bli krävd på skadestånd så har du ett skydd och rätt till ersättning för denna kostnad. Innan du blir kompenserad så görs en utredning och därefter kan du få en ersättning i miljonbelopp. IF, till exempel, ersätter skadestånd upp till 5 miljoner kronor.

Rättsskydd
Skulle du hamna i en rättstvist i relation till båten så ger din försäkring dig ersättning för kostnader som kan uppstå. Är du missnöjd med en reparation, känner dig lurad av en båtförsäljare, osv, så hjälper dig ditt försäkringsbolag med kostnader för anlitad advokat och eventuella rättegångar.

Stöld och skadegörelse

Om någon stjäl båten eller båtens utrustning har du rätt till kompensation för detta. Du får även ersättning för skadegörelse, både i samband med inbrott, men även i vid andra situationer.

Blir du bestulen på båtutrustning måste du uppfylla en del krav för att försäkringsbolagen ska kompensera dig. Exempelvis måste utrustningen vara inlåst i förråd när båten inte används, vissa utomhusmotorer måste vara fastlåsta med SSF-godkända lås, eller vara fastmonterade.

Har du inte lyckats uppfylla kraven så kan ersättning utebli. Utombordare måste också vara inlåsta under vintertid. I de fallen där du får ersättning, trots allt, så höjs självrisken om det råder tveksamheter kring förvaringen.

Sjöskador

Skulle båten gå i grund, kantras, råka ut för sammanstötning, eller annan slags oförutsägbar händelse, täcker din försäkring dig om båten ligger i sjön.

Sjösättning

När det är dags att sjösätta båten kan mycket hända, därför ingår det ofta en försäkring för det. Exempelvis gäller det vid påmastning eller om en lyftkran används och båten välter eller tappas.

Båtassistans

Hos många försäkringsbolag kan du få hjälp med bärgning eller bogsering dygnet runt. Slutar båten fungera kan du kontakta närmaste larmcentral som antingen kommer och hämtar er och bogserar er tillbaka, eller levererar bränsle eller andra nödvändiga reservdelar.

Tilläggsförsäkring

Maskinskador

Maskinskador täcks ofta av försäkringen, men de exakta förutsättningarna för det är bäst att kolla upp individuellt. Hur omfattande skydd du får kan även bero på båtens tillverkare. Behöver maskiner ersättas ger en grundläggande försäkring sällan ett nypris för detta. För nypris krävs vanligtvis en särskild tilläggsförsäkring.

Allrisk

Allrisk, eller otursskydd som det också kallas, kan ingå i en grundförsäkring. Men mest förekommande är att även det är ett tillägg som köps vid sidan av din båtförsäkring.

Båtförsäkring baserat på syfte

Inledningsvis nämndes det att hur du använder båten påverkar vilken försäkring du ska teckna. Det skiljer sig åt om du bara fikar på båten eller om du sysslar med sportfiske. Om du sysslar just med sportfiske kan du behöva en försäkring där allrisk med hög ersättning för lösöre ingår. Tappar du GPS, fiskeriutrustning, kikare, eller annat som används i sport, så är det klokt att ha dem specifikt försäkrade.

Så kallade entusiastbåtar, som används vid tävlingar eller för nöjes skull, kan behöva en försäkring som är anpassad till sjöskador, båtolycksfall eller en som ger mycket trygghet vid sjösättning eftersom båten kanske inte står i sjön året runt.

Vidare finns det försäkringar för små båtar, segelbåtar och vattenskotrar.

Användningsområde eller hur ofta båten kommer till användning avgör alltså vilken försäkring du bör skaffa.

Märket spelar roll

Till sist är det också värt att nämna att vilken tillverkare båten har kan avgöra vilken försäkring som är mest lämplig. Företag som Atlantica har tagit fram skräddarsydda försäkringar baserade på tillverkare och märken.

Har din båt en Mercury-motor finns det goda anledningar att teckna en Mercury båtförsäkring. Detsamma gäller Honda-, Evinrude- eller suzukimotorer och båtar.

Jämför båtförsäkringar

Hos Ekonomival.se kan du snabbt och enkelt jämföra båtförsäkringar mellan flera olika bolag. En bra båtförsäkring ger dig ett grundläggande skydd för din båt och ger dig ekonomiskt stöd om du skulle orsaka personskador eller skador på annans egendom.

När du jämför båtförsäkringar är det en bra idé att kolla närmare på:

 • Ansvarsskyddet - Kontrollera vilket maxbelopp du kan få från ditt ansvarsskydd. Tycker du att beloppet är för lågt kan du utöka skyddet med en högre försäkringsnivå eller med en tilläggsförsäkring.
 • Maxbelopp - Kontrollera vilka maxbelopp du kan få för skador, stöld och skadegörelse.
 • Marknadsvärdet på din båt - Marknadsvärdet på din båt påverkar din premie och vilka maxbelopp på du kan få. Var noga med att uppdatera marknadsvärdet i din försäkring varje år, oavsett om din båt har gått upp eller ned i värde.
 • Tilläggsförsäkringar - Fundera på om du vill utöka skyddet med tilläggsförsäkringar. Till exempel kan du skydda dig mot motorskador eller mot stöld om du hyr ut din båt.
Daniel Stensiö

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om båtförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, en båtförsäkring är faktiskt inte ett krav men det är starkt rekommenderat att du har en ifall du råkar ut för en olycka. Att ha åtminstone ett ansvarsskydd kan vara bra ifall en tredje part kräver dig på skadestånd.

Det beror på hos vem du har tecknat. Generellt sett gäller svenska försäkringar i Sverige och runtom grannländerna. Men ska du ta båten längre bort kan det behövas en tilläggsförsäkring för att du ska ha ett skydd på internationellt vatten.

Båtens ägare och de som ofta använder båten. I vissa fall har du rätt att låna ut båten till en person och försäkringen kommer fortfarande att gälla. Var dock noga och dubbelkolla med ditt försäkringsbolag om vad som gäller. Exempelvis kan din båtförsäkring gälla om du lånar ut båten, men inte om du hyr ut den.

Priserna för en båtförsäkring varierar och tar hänsyn till faktorer som båtens storlek, ålder, värde, motor och adress på ägaren, etc. Ibland kan du få en sänkt kostnad om du är med i båtklubbar. Svensk Sjö ger rabatt på din premie om du är medlem i Svenska Segelsällskapet eller Svenska Båtunionen.

Ja, om din båt är under 6 meter och har ett marknadsvärde under 100 000 kr kan du vanligtvis teckna en tilläggsförsäkring för din båt via hemförsäkringen.

Priset på en båtförsäkring påverkas av många olika faktorer som till exempel:

 • Typ av båt
 • Marknadsvärde
 • Båtens och motorns storlek
 • Villa villkor som ingår i grundskyddet
 • Vilka tilläggsförsäkringar du har
 • Maxbelopp för ersättning
 • Vart du förvarar båten under vinter och sommar

En båtförsäkring gäller för skador på båten eller för skador som orsakas av båten. Det viktigaste skyddet är ansvarsskyddet som ger dig ersättning om du blir krävd på skadestånd. Vad som ingår i grundskyddet varierar mellan olika försäkringsbolag, men ofta ger en båtförsäkring skydd för följande:

 • Ansvarskydd
 • Rättskydd
 • Brandskador
 • Skadegörelse och stöld
 • Transportskydd

Senast uppdaterad: 21 februari 2024