Svedea

Svedea är ett försäkringsbolag som primärt fokuserar på fordonsförsäkringar. I just denna kategori vann de Sveriges mest nöjda kunder år 2019, 2020 och 2021. Med över 300 000 aktiva kunder växer de snabbt på marknaden trots att de är relativt begränsade i sitt utbud av försäkringar.

Om Svedea

Svedeas försäkrar bland annat bilar, mc, snöskotrar, släpvagnar, drönare, båtar, djur samt att idrottsolyckor och företag. Verksamheten har alltså stort fokus på fordon, även om det inte exklusivt är det som de jobbar med.

Bilförsäkring

Svedea erbjuder tre nivåer av försäkringar med ett prisvärt XL-tillägg för den som behöver ännu mer omfattande skydd. De tre försäkringarna är: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Den förstnämnda, trafikförsäkring, är enligt lag ett krav att ha om din bil ska vara aktiv i trafik. Det är en försäkring som skyddar både dig, dina medpassagerare om en olycka skulle inträffa. Dessutom täcker försäkringen skador som du utsätter andra eller deras egendom för när du befinner dig i trafik.

Halvförsäkring ger, utöver allt som ingår i trafikförsäkringen, även ett bredare skydd för bilen. Det ingår ett allriskskydd samt skydd vid brand, trasiga glasrutor (exempelvis stenskott), rättsskydd och vägassistans. Blir det inbrott i bilen, eller om någon stjäl din bil har du rätt till ekonomisk ersättning och kompensation.

Den tredje, och det mest omfattande alternativet, är helförsäkring. Skadas bilens yttre i en trafikolycka eller om den utsätts för skadegörelse har du rätt till ersättning. Självklart ingår allt från föregående försäkringar i också helförsäkringen.

XL-tillägg till bilförsäkringen

Om du verkligen behöver ett omfattande skydd kan du köpa Svedeas XL-tillägg, som kostar 490 kr om året. Med XL får du vägassistans dygnet runt helt utan någon självrisk. Vidare ingår en kris- och olycksfallsförsäkring som gäller för både förare samt passagerare i bilen.

Skadas din bil så pass mycket i en olycka att den inte går att använda ger XL dig rätt till en likvärdig hyrbil i upp till 65 dagar. Har du dessutom tecknat helförsäkringen så får du en självriskeliminering om det sker en vagnskada från en djurkollision och vid skadegörelse.

Företagsförsäkring

Alla företag bör ha en omfattande och specialiserad försäkring till just deras bransch och verksamhet. Svedeas företagsförsäkringar har höga betyg och gott förtroende bland kunderna. Företagsförsäkringarna riktar sig både till stora och små företag.

Svedea kategoriserar försäkringar för företag som “försäkringar du måste ha, försäkringar du bör ha, försäkringar som är bra att ha”.

Det är du själv som skräddarsyr dina företagsförsäkringar så du själv kan anpassa dem efter din bransch och dina behov. De viktigaste försäkringarna för ditt företag ingår alltid i deras paket, oavsett vilket du väljer. Dessa är ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring, avbrottsförsäkring, och rättsskyddsförsäkring.

Ansvarsförsäkring är ett trygghet och ett skydd om du skulle blir krävd på skadestånd av dina kunder eller andra bolag som du samarbetar med. Ett skadestånd kan krävas om din produkt orsakat skador eller dina anställda råkat ut för skador under arbete.

Det Svedea bidrar med i försäkringen är att ersätta skadestånden och eventuella rättegångskostnader som kan uppkomma. Vidare får du även hjälp med att komma i kontakt med lämplig juristbyrå som kan företräda ditt företag samt utreda och förhandla ärendet.

Egendomsförsäkring är ditt skydd över alla inventarier och egendom som ägs av företaget. Det gäller samtliga varor, maskiner, skrivare, datorer och föremål som förvaras på lager eller kontor. Försäkringen ger dig alltså ett skydd för skador som kan uppkomma vid vattenläckage, brandskador, eller inbrott, etc.

Avbrottsförsäkring är ett skydd som är mycket viktigt att ha om du av någon anledning inte kan genomföra ditt arbete på grund av omfattande elavbrott, översvämningar eller brand i lokalerna.

En avbrottsförsäkring täcker dina kostnader under tiden verksamheten inte kan vara igång. Det gäller allt från personalens kostnader och företagets fasta kostnader.

Rättsskyddet är till för att eventuella kostnader vid rättstvister inte ska bli skyhöga för dig och ditt företag. Alla företag kan dras in i diverse olika rättstvister baserat på en sjö av olika anledningar. Kan han handla om allt om skatter, skadad egendom, rätt till ersättning, uteblivna betalningar eller olika kontraktstvister mellan olika parter.

Oavsett så kan du hålla nere rättegångskostnader och de juridiska kostnaderna med Svedeas rättsskydd som ingår i deras företagsförsäkringar.

Djurförsäkring / hundförsäkring

Hos Svedea kan du försäkra din hund. Du har flexibilitet i att välja bland olika tillägg till din försäkringsplan, men där veterinärvårdsförsäkring alltid ingår.

Veterinärvårdsförsäkring är det grundläggande skyddet som, exempelvis, hundägare bör ha för att få ersättning för besök, undersökning och behandling av sjukdom eller skada. Med Svedeas djurförsäkring ingår 130 dagar självriskperiod, fria besök hos online veterinären FirstVet, samt 20% juniorrabatt upp till 16 månader.

Du har även en livförsäkring som ger rätt till ersättning om din hund skulle dö, måste avlivas, springer bort eller blir stulen. Försäkringen gäller för samtliga hundar som är id-märkta. Självrisk uteblir.

Som tillägg för din djurförsäkring kan du välja mellan:

Avselförsäkring

En försäkring för dig som planerar att använda hunden i syfte för avel. Exempelvis kan du få ersättning vid sjuk valp eller för vissa fertilitetsutredning.

Rehabiliteringsförsäkring

Om din hund drabbas av en muskelskada eller benbrott kan du få ersättning för rehabiliteringskostnader.

Användbarhetsförsäkring

Har du en aktiv hund som arbetar eller tävlar kan du få ersättning om hunden av olika anledningar inte längre kan utföra sin uppgift, eller på annat sätt tappar sin användbarhet genom att den försvinner.

Läs mer om Svedeas försäkringar för drönare, mc, idrottsolycksfall, mm, på deras hemsida svedea.se

Försäkringar hos Svedea

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Svedea AB
Organisationsnummer 556786-1678
Telefonnummer 0771-160 190
Adress Fleminggatan 18
Postnummer 106 26
Postort Stockholm
Hemsida svedea.se

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 07:30 - 19:00
Tisdag 07:30 - 19:00
Onsdag 07:30 - 19:00
Torsdag 07:30 - 19:00
Fredag 07:30 - 18:00
Lördag 10:00 - 15:00
Söndag Stängt
Daniel Stensiö

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om Svedea

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det finns alltid ett aktsamhetskrav som måste uppfyllas för att försäkringen ska resultera i ersättning. Dina vinter- och sommardäck, och andra viktiga komponenter till din bil, måste förvaras i förråd bakom lås som endast närmsta familj har tillgång till.

Bilens ägare och/eller primära brukaren av bilen ska stå på försäkringen. Ju mer avlägsen personen på försäkringen är från bilen och dess användande, desto mer ökar risken att ersättning uteblir om det sker en olycka.

Ju tidigare, desto bättre. Men det brukar rekommenderas någon gång mellan 6 veckor och 4 månader.

Det exakta svaret beror på vilket hundras det handlar om. I många fall upphör försäkringen då hunden fyllt 8, 10 eller 12 år gammal.

Senast uppdaterad: 21 februari 2024