Hundförsäkring

Hunden är människans bästa vän och förtjänar den bästa vården om någonting skulle hända. Från försäkringsbolagens sida räknas tyvärr inte hundar som familjemedlemmar och ingår därmed inte i din hemförsäkring. Det innebär att du måste skaffa en specifik försäkring för din hund - nämligen en hundförsäkring.

Hundförsäkring illustration

Jämför hundförsäkringar

Hedvig

 • Fria veterinärsamtal hos FirstVet
 • Årlig hälsokoll ingår
 • Ingen bindningstid
Max ersättning 160 000 kr
Karenstid 0 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 4,3

FurryChamp

 • Fria veterinärbesök via FirstVet
 • Välj nivå av rörlig & fast självrisk
 • Snabb ersättning - helt digitalt
Max ersättning 60 000 kr
Karenstid 14 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 3,9

Lassie

 • Hög veterinärersättning
 • Samtal med digital veterinär ingår
 • 365 dagar självriskperiod
Max ersättning 160 000 kr
Karenstid 14 dagar
Fri digital vård Ingår

Trustpilot: 4,4

Petson

 • 30% rabatt för valp under 6 mån
 • Digital veterinärrådgivning ingår
 • Foder­prenumeration sänker din premie
Max ersättning 175 000 kr
Karenstid 20 dagar
Fri digital vård Ja

Sveland

 • Full veterinärvård livet ut
 • Skräddarsy försäkringen efter dina behov
 • Sveland är ett kundägt bolag
Max ersättning 120 000 kr
Karenstid 20 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 3,8

Allmänt om hundförsäkringar

En hundförsäkring skapar trygghet och säkerhet i att du får ersättning för kostnaderna som uppstår om din hund behöver vård. En hund kan råka ut för olyckor, få benbrott, sjukdomar och behöva tandvård eller andra olika slags behandlingar.

Beroende på situation så kan det bli mycket kostsamt att ge hunden den vård som den behöver om du inte har en försäkring. Som ny hundägare är det extra viktigt att ha koll på hundförsäkringar och veta vad som gäller om din hund försvinner eller blir sjuk.

Måste jag ha en hundförsäkring?

Det är inget krav på att ha en hundförsäkring, precis som att det inte är ett krav att ha en hemförsäkring eller en person- eller olycksfallsförsäkring. Däremot är det rekommenderat så du slipper höga kostnader om någonting skulle hända.

Hundens glädje och förmåga att bli exalterade kan vara en orsak till skador eller olyckor. Exempelvis genom att bli påkörd av cyklister om de får syn på en fågel eller en kanin och jaktinstinkten kickar in.

Din hund kan även bli sjuk och behöva vård. Undersökningar hos veterinären kostar en del och blir hunden sjuk kan utgifterna snabbt stiga om du behöver besöka veterinären ofta.

Vad ingår i hundförsäkring?

Hos många försäkringsbolag erbjuds du som kund olika alternativ, eller nivåer, av försäkringar. När det kommer till hundar kan bland annat hundras, ålder och storlek påverka vilken nivå du tecknar. De olika nivåerna ger olika mycket i ekonomisk ersättning eller omfattar olika slags tillstånd som din hund kan befinna sig i. Vad ingår då i en hundförsäkring?

Kostnaderna för att undersökas eller behandlas hos en veterinär ingår i regel alltid i ett grundläggande försäkringspaket. Veterinärvården kan även täcka kostnader för medicin som veterinären använder under sin behandling. Däremot är det inte säkert att medicin som behöver tas under en längre tid täcks av försäkringen. Inte heller kostnader för transport och resor till och från veterinären.

Hur mycket ersättning du får beror på vilken nivå du väljer. Ju högre nivå, desto högre belopp får du ersättning för. Om din hund behöver mycket vård och flera besök hos veterinären är det bäst att ha en försäkring som täcker samtliga kostnader. Till exempel, Folksams hundförsäkringar täcker 30 000 kr i veterinärvård per år om du tecknar grundförsäkringen, medan den mest omfattande försäkringen täcker vård för 120 000 kr.

En hundförsäkring kan även innehålla skydd vid olycksfall. Alltså, om din hund skulle vara med om en trafikolycka, bli biten, eller råka ut för en akut förgiftning så har du rätt till ersättning. Sveland har, till exempel, ett brett utbud av skydd vid sjukdomstillstånd. Bland annat täcks lunginflammation, magomvridning och tumörer som kan uppstå.

För jakthundar finns det skydd som ger ersättning vid jaktrelaterade olyckor som orsakas av rovdjur eller vildsvin, etc, utan att du behöver betala självrisk. Skulle hunden utsättas för en skada eller vara med om en olycka och i samband med det bli av med egenskaper som är nödvändiga för jakt kan du även få ersättning för detta.

På marknaden finns det även försäkringar för valpkullar. Utöver livförsäkring och veterinärvård ingår även skydd mot så kallade dolda fel. Säljer du en valp och ett dolt fel uppenbarar sig för den nya ägaren har du med valpkullsförsäkring skydd för just det här. Exakt hur länge skyddet gäller beror på vilket försäkringsbolag du valt.

Trygg Hansa erbjuder ett försäkringspaket där inackordering på hundpensionat ingår. Om du skulle bli så pass sjuk att du inte har möjlighet att ta hand om hunden kan du, utan kostnad, få hjälp med hundens omvårdnad.

Rabatt på hundförsäkring

När du jämför hundförsäkring kommer du se att en del bolag erbjuder olika slags rabatter när du tecknar en försäkring. Rabatterna kan exempelvis vara 20 - 30% lägre pris om du tecknar försäkringen innan valpen fyllt ett år. Att kastrera en tik kan också göras till ett reducerat pris om det görs i ett förebyggande syfte.

Har du flera hundar som ska försäkras finns det även mängdrabatter att utforska. Hunduppfödare kan dra mycket nytta av mängdrabatt om du har ett stort antal hundar att ta hand om.

Vidare kan det finnas samlingsrabatter. Det innebär att ju fler försäkringar du tecknar hos ett och samma bolag, desto lägre total kostnad kan du få.

Hund och hemförsäkring

Din hunds försäkring täcker tyvärr inte dig från skador som hunden kan orsaka i ditt hem. Däremot finns det hemförsäkringar som kan ge dig ersättning om din hund förstör dina ägodelar. Om du planerar att skaffa en ny hund kan det vara värt att även utforska hemförsäkringar som är mer anpassade till hundägare.

Läs mer om hemförsäkringar här på Ekonomival.

Jämför hundförsäkringar

Vad man anser är viktigt skiljer sig åt mellan varje hundägare och det är därför viktigt att hitta en försäkring som passar just din hund. Nedan har vi listat 8 punkter som kommer att göra valet mycket enklare.

När du jämför hundförsäkringar är det viktigt att inte bara jämföra priset eftersom det finns en mängd av villkor och tilläggsförsäkringar som påverkar kostnaden. Däremot innehåller alla hundförsäkringar liknande grundvillkor - nämligen Veterinärvårdsförsäkringen som täcker delar av veterinärkostnaderna.

Detta gör det enklare att jämföra olika försäkringspaket, men tänk på att vissa företag inte försäkrar vissa hundraser eller täcker inte kostnader för specifika behandlingar.

 • Teckna tidigt - desto tidigare du tecknar en försäkring, desto mer heltäckande är ditt skydd. Vanligtvis kan du även få en viss rabatt om du försäkrar en hundvalp.
 • Maximal ersättning - Maxersättning är det maxbelopp som försäkringen kan betala ut. Generellt sett ger en högre premie en högre maxersättning.
 • Karenstid - Kontrollera hur länge du måste ha försäkringen innan den börja gälla. Detta kan variera mycket mellan olika bolag.
 • Priset - Stirra dig inte blind på priset, men kom ihåg att premien ofta speglar innehållet. Kolla även upp om du kan få rabatt genom att samla andra försäkringar.
 • Tilläggsförsäkringar - Jämför villkoren noga eftersom en del skydd ingår i grundskyddet hos vissa bolag, medan andra erbjuder dessa som tilläggsförsäkringar.
 • Självrisk - Om du vill ha en högre självrisk betalar du oftast en lägre premie. Vanligtvis kan du även välja mellan en rörlig och fast självrisk.
 • Kontrollera undantag - Alla försäkringar har undantag då försäkringen inte gäller. T.ex kan det handla om vissa sjukdomar eller undantag för specifika hundraser.
 • Om du vill byta försäkring - Det finns en stor risk med att byta försäkringsbolag. Om din hund är äldre och har en sjukdomshistoria kommer inte ditt nya försäkringsbolag att ersätta kostnader för skador som din hund drabbats av tidigare.
Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om hundförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

En hundförsäkring kan kosta mellan 1000 eller 7000 kr om året. Det exakta priset beror på vilken hundras som ska försäkras, hundens ålder och kön. Även vart i landet du bor kan påverka priset. Omfattningen på försäkringen påverkar naturligtvis också kostnaden.

För att kunna skaffa en livförsäkring eller veterinärvårdsförsäkring måste valpen vara omkring 4-6 veckor gamla. En del försäkringsbolag har även satt en övre åldersgräns då en livförsäkring inte längre kan tecknas. Vanligtvis ligger gränsen mellan 7 - 10 år.

Generellt sett, ja. Hunden har en försäkring i hela världen. Men enligt Jordbruksverket ska hunden återinföras till Sverige 45 dagar efter avresa. Vid längre vistelser utomlands se till att kontakta ditt försäkringsbolag och se ifall tidsperioden kan förlängas, eller få information om vad som gäller vid långa utlandsresor eller utlandsflytt.

Ett dolt fel är en sjukdom eller defekt på hunden som inte märktes, eller gick att märka, under besiktning av hunden. Vidare är det något som inte börjar utvecklas eller visa symptom förrän uppfödaren redan sålt hunden. Ett dolt fel kan vara inre organ som inte utvecklats ordentligt eller blivit missbildade.

Att ha en hundförsäkring är inte obligatoriskt. Däremot kan du få hjälp med höga veterinärkostnader om olyckan är framme eller om din hund blir sjuk.

Medan de flesta hundraser kan försäkras, finns det alltid undantag beroende på ålder, tidigare skador eller vanliga fel som ofta uppkommer hos specifika raser.

Ett undantag i försäkringen innebär att försäkringsbolaget inte ersätter kostnader för behandling av vissa skador eller sjukdomar. Om du funderar på att byta försäkringsbolag är det viktigt att komma ihåg att de flesta försäkringar inte täcker kostnader för följdskador som kan spåras bakåt i tiden.

Om din försäkring innehåller en livförsäkring betalar bolaget ut ersättning till dig om din hund behöver avlivas eller dör vid en ung ålder.

I de flesta fall kan du teckna en försäkring när hunden är minst 6 veckor gammal. De flesta bolag tillåter dig att försäkra en hund tills dess den fyllt 7 år. Är din hund äldre än så finns det fortfarande bolag som godtar en nyförsäkring, men räkna med större premiekostnader och undantag i försäkringen.

Senast uppdaterad: 01 juni 2024