Hemförsäkring

Det har aldrig varit lättare att hitta rätt hemförsäkring för dig och din familj. Men vad bör du tänka på när du jämför hemförsäkringar? Vad ingår egentligen i försäkringen och när bör du teckna en tilläggsförsäkring? Frågorna är många och det är inte så konstigt. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du väljer rätt hemförsäkring och vad du bör hålla koll på när du jämför olika försäkringsbolag.

Hemförsäkring illustration

Populära hemförsäkringar

Hedvig

 • Drulle ingår i hemförsäkringen
 • Reseskydd i 45 dagar
 • Ingen bidningstid
Allrisk (Drulle) Ingår
Lösöre Upp till 1 000 000 kr
Grundsjälvrisk 1 500 kr

Trustpilot: 4,3

Gofido

 • Välj din egen självrisk
 • 100% digital aktör
 • Skräddarsy din hemförsäkring
Allrisk (Drulle( Ingår
Lösöre Valbart
Grundsjälvrisk 1 500 kr

Trustpilot: 4,3

Gjensidige

 • Upp till 15 % samlingsrabatt
 • Topprankat reseskydd ingår
 • Trygg, prisvärt & anpassat efter dina behov
Allrisk (Drulle) Tillägg
Lösöre Upp till 1 000 000 kr
Grundsjälvrisk 1 500 kr

Trustpilot: 4,0

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring består av en mängd olika försäkringar som tillsammans finns där för att skydda din bostad och dina ägodelar vid stöld, brand eller vattenskador. I de flesta fall kan hemförsäkringen även ersätta kostnader för akut vård utomlands, täcka advokatkostnader vid oförväntade tvister och ge ekonomisk ersättning om du skulle bli överfallen eller utsatt för brott.

Vad täcker hemförsäkringen?

De flesta hemförsäkringar ser likadana ut och innehåller i princip samma grundskydd. Däremot finns det vissa saker som skiljer sig åt mellan de olika försäkringsbolagen, så du bör alltid vara noga med att läsa igenom villkoren innan du bestämmer dig för vilken försäkring som passar bäst för ditt hem. Till exempel ingår allriskförsäkring, utökat hemelektronik- och reseskydd hos en del bolag, medan andra erbjuder utökat skydd genom en tilläggsförsäkring.

Generellt sett ingår alltid ett grundskydd bestående av egendomsskydd, rättsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och reseskydd.

 • Egendomsskydd - Egendomsskydd skyddar dina lösa ägodelar såsom möbler, kläder och hemelektronik och ger dig ekonomisk ersättning vid brand, stöld eller vattenskador.
 • Rättsskydd - Rättsskydd ersätter dina kostnader vid rättsliga tvister.
 • Ansvarsskydd - Ansvarsskydd ersätter eventuella kostnader om du blir krävd på ersättning från någon du har orsakat skada.
 • Reseskydd - Reseskydd ger dig ekonomiskt stöd om du behöver akut vård utomlands.
 • Överfallsskydd - Överfallsskydd ger dig ersättning om du blir utsatt för misshandel eller sexualbrott.

Tilläggsförsäkring

I villkoren skriver försäkringsbolagen om vilka skadehändelser och ägodelar som försäkringen inte täcker. Och den listan kan vara lång. Däremot kan du stärka skyddet med hjälp av tilläggsskydd och allriskförsäkring, även kallat otursskydd eller drulleförsäkring.

 • Allrisktillägg - En allrisk- eller drulleförsäkring ger ett extra skydd för olyckor du själv orsakat. Till exempel kan det ge ersättning om du tappat din mobil eller om du glömt datorn på bussen.
 • Utökat reseskydd - Är du ofta på resande fot? Då kan en utökad reseförsäkring vara ett bra alternativ för dig. Ett utökat reseskydd innehåller exempelvis avbeställningsskydd och kan ge ersättning vid förlorade semesterdagar eller bagageförseningar.
 • Hemelektronik - Att teckna en hemförsäkring med ett utökat elektronikskydd kan i längden bli billigare då du slipper teckna individuella produktförsäkringar när du köper nya teknikprylar.
 • Värdesaker - Har du värdefulla smycken eller klockor som försäkringen inte täcker eller tar du med dig kameran vart du än går? I så fall kan en tilläggsförsäkring som skyddar dina värdesaker få dig att sova bättre om natten.

Vem ingår i hemförsäkringen?

I de flesta fall omfattas alla som delar hushåll och som är folkbokförda på samma adress i hemförsäkringen. Flera bolag kräver dock att de som omfattas av försäkringen skall vara noterade på försäkringsbrevet. Hyr du i andra hand eller är inneboende behöver du vanligtvis teckna en egen försäkring.

När behövs en hemförsäkring?

Att ha en hemförsäkring är inte obligatoriskt, men det är ett viktigt skydd som kan ersätta dig ekonomiskt vid en mängd olika händelser. Bland annat ger det skydd om det uppstår en brand i din lägenhet eller om det uppstår en vattenskada som påverkar dina grannar. Det ger även skydd om du skulle bli akut sjuk under en utlandsresa. Utan en hemförsäkring får du bekosta dessa skador själv, vilket kan handla om oerhört höga summor som kan skuldsätta dig i flera år framåt. Därför är det viktigt att teckna rätt försäkring oavsett om du bor i en villa, bostadsrätt eller hyresbostad.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på en hemförsäkring skiljer dig beroende på var man bor. En hemförsäkring i en storstad är vanligtvis dyrare än en hemförsäkring i en mindre ort. Oftast varierar kostnaderna mellan några hundralappar per år och kan gå upp till flera tusenlappar per år beroende på vad som ingår i grundskyddet, hur du bor, samt vilka tilläggsförsäkringar du tecknar.

Vad ska man tänka på när man vill jämföra hemförsäkringar?

En bra hemförsäkring ger dig ett grundläggande skydd och är en av de mest heltäckande försäkringarna på marknaden. Däremot är det viktigt att komma ihåg att varje försäkringsbolag själv bestämmer vilka villkor som gäller och det finns inga exakta lagar som bestämmer vad som ska finnas med i hemförsäkringen.

Det är därför viktigt att inte bara jämföra priset mellan försäkringsbolag, då det finns en mängd av villkor och tilläggsförsäkringar som påverkar priset. Däremot innehåller de flesta hemförsäkringar liknande grundvillkor, vilket gör det enklare att jämföra olika försäkringspaket. Något som skiljer mellan olika bolag är huruvida allriskförsäkringen ingår eller om det erbjuds som en tilläggsförsäkring. Om allrisken ingår kan du sänka månadskostnaden för din försäkring och du slipper att teckna individuella produktförsäkringar för hemelektronik.

Du bör även kontrollera vilka tilläggsförsäkringar som passar bäst utefter din livsstil. Om du reser ofta kan ett utökat reseskydd få dig att känna dig tryggare utanför Sveriges gränser. Men föredrar du en lugnare semester hemma, så kan ett utökat reseskydd vara en onödig kostnad.

 • Läs villkoren - Börja med att läsa igenom grundvillkoren hos de olika försäkringsbolagen. Kontrollera vilka egendomar och skadehändelser som ingår, samt huruvida allrisken ingår i hemförsäkringen.
 • Tilläggsförsäkringar - Tänk efter vilka tilläggsförsäkringar som passar din livsstil. För att sänka kostnaden på din hemförsäkring är det viktigt att kontrollera att du är skyddad för det du faktiskt behöver.
 • Försäkringsbelopp - Kontrollera vad vad ersättningsbeloppet är hos de olika försäkringarna. Har du råd att betala mellanskillnaden om olyckan är framme? Om inte bör du fundera på om du kan höja försäkringsbeloppet.
 • Samlingsrabatt - Om du vill minska kostnaderna för din hemförsäkring kan det vara värt att samla flera av dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Oftast kan du få en samlingsrabatt och det blir smidigare att hålla koll på alla dina försäkringar på ett och samma ställe.
Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024