Reseförsäkring

En reseförsäkring är en försäkring som täcker kostnader eller ger rätt till ersättning om någonting händer dig under en utlandsresa. Om du exempelvis blir sjuk och behöver vård, råkar ut för en olycka eller blir bestulen så kan en reseförsäkring täcka kostnaderna eller ge dig kompensation eller ersättning för dina kostnader.

Reseförsäkring illustration

Jämför reseförsäkringar

Europeiska ERV

 • Reseförsäkringar för alla typer av resor
 • Sjukdoms- och olycksfallsskydd under resan
 • Smarta paketlösningar & tillval

Trustpilot: 4,1

Hur skaffar man en reseförsäkring?

De allra flesta hemförsäkringar har en reseförsäkring inkluderad i paket du har köpt. Normalt sett gäller försäkringen i upp till 45 dagar. Behöver du mer erbjuder de flesta försäkringsbolagen ett tillägg som förlänger din försäkring.

Du som ska vara borta länge, för studier, backpacking, arbete eller annan anledning, så behöver du titta på en långtidsförsäkring. Detta gäller även dig som sysslar med specifika aktiviteter som är mer riskfyllda, som till exempel bergsklättring. Om du anser att din skaderisk är högre än normal fallen så bör du se till att ha en försäkring som täcker dina aktiviteter.

Vill du ha en annan reseförsäkring än den som ingår i din hemförsäkring så finns det många företag som erbjuder dem, vilka du kan jämföra i tabellen ovan.

Typer av reseförsäkringar

Du kan teckna en reseförsäkring på många olika sätt och från flera olika aktörer. Vilken som passar dig bäst kommer att bero på vilket skydd du vill ha, samt vilka aktiviteter du vill ägna dig åt. Bland annat kan du teckna en reseförsäkring via:

 • Hemförsäkring - Varje hemförsäkring innehåller en reseförsäkring som gäller upp till 45 dagar. Hemförsäkringen ger dig ett omfattande skydd, men vill du ha ett utökat skydd bör du teckna en separat reseförsäkring eller kolla upp vilka tilläggsförsäkringar du kan behöva.
 • Separat reseförsäkring - En separat reseförsäkring är perfekt för dig som vill ha ett omfattande och utökat reseskydd inför resan eller om du kommer att vara borta i mer än 45 dagar.
 • Via kreditkort - Betalar du flygbiljetter och hotellvistelser via ditt kreditkort ingår ofta en reseförsäkring. Fördelen med en reseförsäkring via ditt kreditkort är att dina medresenärer ofta är inkluderade i försäkringen, förutsatt att du även betalat för deras kostnader på samma kort. Nackdelen är att försäkringen oftast inte är lika omfattande som en separat reseförsäkring.

Då bör du teckna en privat reseförsäkring

Planerar du att åka iväg på en längre resa eller vill du försäkra dig om att du har ett omfattande skydd om något skulle hända under semestern? Då bör du teckna en separat reseförsäkring. Med en reseförsäkring kan du känna dig trygg utanför landets gränser och du kan förvissa dig om att du får den hjälp du behöver om något händer.

Du bör teckna en separat reseförsäkring om
 • Om du saknar en hemförsäkring
 • Om du planerar att delta i riskfyllda aktiviteter
 • Om du ska vara borta mer än 45 dagar
 • Om du ska arbeta eller studera utomlands
 • Om du vill ha ett omfattande skydd under resan

För vem gäller reseförsäkringen?

Oavsett om du har en hemförsäkring, eller en extern reseförsäkring, så täcker den alla som bor i hushållet. I vissa fall inkkluderas alla som är folkbokförda på adressen automatiskt, men inte alltid. Innan du ger dig ut på resa, se till att dubbelkolla att alla verkligen står under reseförsäkringen.

Barn upp till minst 18 år täcks av försäkringen, men i vissa fall gäller det även barn upp till 25 år om de fortfarande bor i samma hushåll.

Det kan komma att krävas ett föräldramedgivande om barnet ska resa på egen hand, resa med en förälder eller med en anhörig, för att skyddet ska gälla. I vissa fall skyddas barnbarn även av en reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för detaljerna kring just din reseförsäkring.

Om du har en sjukdom som kan komma att påverka din hälsa under resans gång ska du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta det innan du åker eftersom det kan påverka ersättningar

Vad kostar en reseförsäkring?

Priset skiljer sig åt beroende på vilken försäkring du tecknar och från vem. Andra faktorer som påverkar kostnaden är vart du ska resa, under hur lång tid, och din ålder. Tänk på att din hemförsäkring täcker dig de första 45 dagarna, så under den tiden behöver du inte ha en extra försäkring.

Med det sagt, för att göra det billigare för dig kan du teckna den förlängda försäkringen innan du ger du ut på resa, men se till att den aktiveras först efter 45 dagar.

Vad händer om man inte har en reseförsäkring?

Om du reser utan en reseförsäkring och någonting händer dig så får du själv stå för alla kostnader. Att ligga på sjukhus i USA, till exempel, kan kosta upp mot 100 000 kr per dygn!

Din försäkring täcker vårdkostnader, transport hem om det behövs eller andra kostnader som tillkommer vid olyckor, stöld eller sjukdomsfall. Att resa utan en försäkring kan alltså bli en mycket dyr affär.

Vad täcker en reseförsäkring?

Det exakta villkoren för just din reseförsäkring bär du kolla upp innan du åker, men det finns ett par generella saker som oftast ingår i din hemförsäkrings reseskydd.

 • Vårdkostnader - Om du behöver akut vård får du ersättning för sjukhusvistelsen eller för transport hem om det skulle behövas.
 • Egendomsskydd - Om du blir rånad eller om någon stjäl från dig har du rätt till ersättning eller kompensation för det som du blivit av med. I vissa fall gäller det även borttappat eller förlorat bagage.
 • Självrisk - Med en god reseförsäkring minskar eller försvinner kostnaden för självrisk.
 • Evakuering - Om det sker ett terrordåd eller en naturkatastrof där du befinner dig kan du få hjälp och ersättning för kostnaderna att ta dig därifrån och komma till en säker plats. Det kan betyda en flygbiljett hem, och kostnaderna för transporten som tillkommer, eller att du ska ta dig till en säker plats inom landet, eller i ett grannland.

Skydd som kan ingå eller som måste köpas som ett tillägg

 • Avbeställningsskydd - Vissa reseförsäkringar inkluderar ett avbeställningsskydd. Det ger dig möjligheten att få tillbaka kostnaderna för resa om du tvingas ställa in på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Vissa kompenserar dig även för utlagda kostnader om du tvingats ställa in halva resan på grund av sjukdom.
 • Bagageförseningar - En del försäkringsbolag inkluderar även en specifik försäkring för försenat bagage. Exakt vad som gäller kan skilja sig åt mellan bolagen, men du kan få ersättning för hygienprodukter, kläder eller annat som bedöms som väsentligt.
 • Utrustningsskydd - Det är förekommande att det finns tillägg för specialutrustning som du tar med dig på resan. Du kan alltså få ersättning om du blir bestulen på din golfutrustning eller liknande.

Jämför reseförsäkringar

När du jämför reseförsäkringar bör du alltid kolla vad som ingår och under vilka omständigheter försäkringen gäller. Till exempel kan du bli nekad skydd om du deltar i riskfyllda aktiviteter eller om du reser under graviditeten.

 • Kostnad - Priset speglar vanligtvis innehållet, men de flesta reseförsäkringar innehåller liknande grundskydd. Vill du bara ha ett grundläggande skydd bör du därför noga jämföra kostnaden då det kan spara dig några hundralappar.
 • Vem omfattas - Kolla vilka som omfattas av försäkringen. Är ni flera som vill omfattas av försäkringen kan det räcka att ni är folkbokförda på samma adress, men ibland kräver vissa försäkringsbolag att alla ska stå med i försäkringsbrevet.
 • Omständigheter - Planerar du att ägna dig åt riskfyllda aktiviteter gäller inte alltid skyddet. Reser du under graviditeten gäller försäkringen upp till vecka 28. Därför bör du teckna en separat försäkring om du vill resa efter vecka 28 eller om du vill ägna dig åt riskfyllda aktiviteter.
 • När gäller försäkringen - Kolla upp hur länge försäkringen gäller och framförallt om det gäller i det land du reser till. Om Utrikesdepartementet avråder från att resa till landet kan det vara så att försäkringen inte gäller.
Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om reseförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Hos många resebolag gäller inte försäkringen om du har samma skydd hos ett annat försäkringsbolag. I dessa fall är båda försäkringarna onödiga, då de inte ger dig ersättning. Se därför till att hålla dig till samma försäkring så att du inte är dubbelförsäkrad.

För bara några hundralappar kan du få ett omfattande skydd inför resan. Priset varierar beroende på vad som ingår men brukar kosta runt några hundralappar och kan gå upp till tusentals kronor, beroende på vem och vad som ingår i försäkringen.

Om du ska vara borta i mer än 45 dagar bör du teckna en separat reseförsäkring, då reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen eller via kreditkort endast gäller under en kortare period. Att resa utan en reseförsäkring innebär att du själv kan få stå för höga sjukvårdskostnader om du skulle vara med om en olycka eller behöva akut sjukvård.

Reser du inom EU eller EES-länder är du berättigad till likvärdig vård som landets invånare. Däremot kan du fortfarande få stå för vissa kostnader själv, så det är alltid bäst att teckna en separat reseförsäkring även om du ska resa inom Europa.

Om du ständigt är på resande fot är det mer komplicerat med reseförsäkringar. Men till exempel Safety Wing har erbjudanden för den “digitala nomaden” som alltid reser.

Det gäller även för en backpacker att ha god koll på vilka försäkringar som passar bäst utifrån aktiviteterna och länderna under resans gång.

Ja, det finns specifika företagsförsäkringar som är anpassade för tjänsteresor. Dessa inkluderar ofta sådant som ersättning för förseningar, inställda resor samt olycksfall och sjukvård, etc.

Ja, den gäller men då krävs det att du också övernattar minst en eller två nätter på annan ort. I övriga fall kan du skaffa en olycksfallsförsäkring som täcker dig och ger dig skydd för oförutsedda sjukdomar eller olyckor som kan uppstå om du reser inom Sveriges gränser utan övernattning.

Det beror på syftet med din resa. Ska du bara vara på en ort och ta det lugnt är det bra med en viss typ av reseförsäkring, men om du ska bergsklättra, syssla med extremsport, eller annat som ökar risken så kan det krävas en annan typ av försäkring - eller åtminstone ett par tillägg som försäkringsbolagen erbjuder.

Senast uppdaterad: 01 juni 2024