Bilförsäkring

Med en bra bilförsäkring kan du känna dig trygg i trafiken. Men vad bör du tänka på när du jämför bilförsäkringar? Vad ingår egentligen i försäkringen och är hel- eller halvförsäkring bäst? Frågorna är många och det är inte så konstigt. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du väljer rätt bilförsäkring och vad du bör hålla koll på när du jämför olika försäkringsbolag.

Bilförsäkring illustration

Alla bilförsäkringar

Hedvig

  • Ett omfattande skydd för hela din bil
  • Vägassistans 24/7 ingår
  • Laga stenskott kostnadsfritt

Trustpilot: 4,3

Gjensidige

  • Generösa villkor vid maskinskada
  • 4,6 av 5 i betyg av Konsumenternas
  • 0 kr för att laga stenskott

Trustpilot: 4,0

Gofido

  • En helt digital och modern bilförsäkring
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Ingen bindningstid

Trustpilot: 4,3

OKQ8 Försäkringar

  • En trygg och smidig bilförsäkring
  • Bra skydd, även när bilen börjar bli äldre
  • Branschens lägsta självrisk med OKQ8 BackUp

Trustpilot: 1,5

Försäkra din bil

Att ha en bilförsäkring är inte bara en säkerhet för dig, utan även för dina medpassagerare, medtrafikanter, cyklister och fotgängare. Skulle du vara med om en olycka får du hjälp och ersättning för att betala skador du har orsakat eller råkat ut för. Utan en försäkring blir du personligen ansvarig för att betala eventuellt skadestånd.

Din bilförsäkring är mycket viktig för att trafiken, samt lag och ordning, ska fungera så effektivt och smidigt som möjligt.

Vilken bilförsäkring ska jag teckna?

Det finns ingen brist på företag som erbjuder bilförsäkringar idag. Du hittar dem i renodlade försäkringsbolag, samt verksamheter vars primära syfte inte är försäkringar - exempelvis OKQ8. Vart ska du börja och vilken försäkring är bäst?

Oavsett företag så erbjuds det i princip alltid minst tre olika slags bilförsäkringar som omfattar olika nivåer av skydd.

Trafikförsäkring

  • Lagstadgad försäkring som krävs för att bilen ska användas i trafik. Försäkringen täcker dig som förare samt dina medpassagerare vid trafikolyckor.
  • Är du med om en olycka har du även rätt till ersättning för ekonomiska kostnader som tillkommit på annans egendom.
  • Ger inget skydd för bilen eller ersättning för skador på bilen.

Halvförsäkring

  • Inkluderar trafikförsäkringen. Ger ett mer omfattande skydd och ersätter till viss del skador som uppkommer på bilen. Med halvförsäkring får du ersättning vid brand eller vattenskador, inbrott och stöld; reducerade kostnader för reparationer på glasrutor, ofta utan eller med mycket låg självrisk.
  • Rättsskydd inkluderas vanligtvis i halvförsäkringen. Skulle du krävas på skadestånd eller hamna i en rättstvist kring bilen får du ekonomisk ersättning för advokat- och rättegångskostnader. Självrisken ligger oftast mellan 20-25% av den totala kostnaden.

Helförsäkring

  • Vagnskydd. Skyddet som ger dig ersättning för skador som uppkommer på din bil efter en olycka, oavsett om du orsakat olyckan eller inte. Vidare täcker din försäkring även medveten skadegörelse som kan uppstå på din bil.

Hur vet jag vilken som är rätt för mig?

Som sagt, trafikförsäkringen är obligatorisk. Utan denna får du inte vistas i trafiken med ditt fordon. Det finns inget krav på att du ska ha mer än så. Däremot väljer många en mer omfattande försäkring för att ha ännu mer trygghet ifall någonting skulle hända.

Vad du behöver beror vidare på faktorer som vilken typ av förare du är, din ålder, hur mycket du kör, i vilken typ av områden (landskörning eller stadskörning), hur många som använder bilen, etc.

Bor du på landet och för det mesta bara kör i lugna områden med lite trafik då räcker det kanske med trafikförsäkring. På så sätt har du en säkerhet för dig, dina passagerare och medtrafikanterna. Alternativt att köper en halvförsäkring så du får skydd vid stenskott, kompensation för reparation av glasrutorna eller fallande träd som skadar bilen.

Beroende på vilken försäkring du väljer kan även ett allriskskydd ingå i din halvförsäkring (som exempelvis hos Paydrive). Allrisken kallas även ibland för otursskydd. Med en allrisk kan du få ersättning om du har tappat bort bilnycklarna eller tankat bilen med fel bränsle.

Ingår inte allrisk så finns det ofta att köpa som ett tillägg till din bilförsäkring.

När du ska bedöma kostnaden av bilförsäkringen i relation till din ekonomiska situation rekommenderar vi att du gör en sk. kvar-att-leva-på-kalkyl på denna sida.

Storstad eller landet kan påverka

Om du lever och kör i stadsmiljö, i en storstad, eller kör långa sträckor regelbundet till olika platser kan det vara mer lämpligt att teckna en helförsäkring. I områden med tungt trafikerade vägar ökar risken för skador och olyckor. Risken för medveten skadegörelse kan också öka om du parkerar i större städer.

I dessa fall kan vagnskyddet, som är en del av en helförsäkring, bli viktigt.

Vilken försäkring du väljer kan även bero på vilka andra försäkringar du redan har. Många företag erbjuder samlingsrabatter. Om du har en hemförsäkring och en villaförsäkring hos ett och samma bolag kan det vara billigast att även teckna din bilförsäkring hos dem. Dessutom kan det vara smidigt att ha alla dina försäkringar samlade på en och samma plats.

Företagsbil

Kör du en företagsbil kan du leta efter försäkringar specialiserade för just företagsbilar. Beroende på vilket företag du väljer kan du få diverse olika förmåner som lägre drivmedelskostnader, rabatt på bensinstationer, eller ersättning för problem som kan uppstå under långa resor med bilen.

Bilförsäkring för elbilar

Har du en elbil är det viktigt att läsa igenom alla villkor innan du tecknar en försäkring. Det finns försäkringsbolag som är speciellt anpassade för elbilar, vilket kan vara ett bättre alternativ om du har en elbil. Dock är viktigt att komma ihåg att vissa försäkringsbolag inte täcker skador på elbilsbatterier.

Vem täcker bilförsäkringen?

Vanligtvis täcker försäkringen endast den person som äger bilen. Det vill säga om du inte står som ägare på bilen kan försäkringsbolaget neka att betala ut ersättning för en skada. Om du lånar ut bilen utan ersättning till en familjemedlem som är folkbokförd på samma adress kan däremot försäkringen gälla under vissa villkor och omständigheter.

Jämför bilförsäkringar

Att försäkra din egendom är ett viktigt beslut och det finns mycket att tänka på innan du bestämmer dig för att teckna en försäkring. Som tur är finns Ekonomival här för att göra det enkelt för dig att jämföra och hitta rätt bilförsäkring.

En bra bilförsäkring ger dig ett det skydd som passar bäst för din bil och din livsstil. Först och främst bör du kontrollera vilka behov du har och hur ofta du använder bilen. Några frågor du bör ställa dig själv är bland annat:

  • Använder du bilen varje dag? Behöver du bilen för att få vardagen att fungera? I så fall kan det vara en god idé att investera i en halv- eller helförsäkring.
  • Hur gammal är din bil? Om du har en nyare bil kan det vara värt att investera i en vagnskadegaranti. Om du har en äldre bil bör du fundera på om du vill vara helt försäkrad om bilen i värsta fall skulle total skadas.
  • Vad vill du ska ingå i din försäkring om bilen måste repareras? Vill du ha tillgång till hyrbil om bilen behöver stå på verkstaden i några dagar?
  • Vilka tilläggsförsäkringar behöver du? Sover du bättre om natten om du har tillgång till vägassistans eller vet om att du är skyddad mot parkeringskador? I så fall kan en tilläggsförsäkring vara en bra investering.
  • Läs noga igenom villkoren och vilka självrisker som ingår för att få en bra uppfattning om vad försäkringen täcker.
Jennifer Martinsson

Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Vanliga frågor om bilförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det beror på dina behov, din körvana och hur mycket du kör.

I genomsnitt kostar en bilförsäkring runt 4000 kr per år. Dock kan priset på en bilförsäkring variera beroende på din ålder, vart du bor, vilket fordon du kör, samt vilket skydd du tecknar. Väljer du en trafikförsäkring brukar kostnaderna ligga runt cirka 2000 kr per år. Väljer du däremot en grundläggande halvförsäkring kan kostnaden ligga runt 4000 kr. För dig som vill vara helt försäkrad brukar en helförsäkring kosta runt 6000 kr per år.

Ja, från den dagen du står som ägare på ditt fordon måste du ha en gällande trafikförsäkring. Om du inte tecknar en trafikförsäkring blir du automatiskt rapporterad till trafikverket och får då betala en straffavgift. En onödig kostnad som kan bli betydligt mycket dyrare än själva försäkringen. Det enda undantaget då du inte behöver teckna en trafikförsäkring, är om fordonet är avställt i vägtrafikregistret.

Ofta kan du göra det direkt på hemsidan hos ett försäkringsbolag. Vanligen kan du fylla i uppgifter om din nuvarande försäkring, eller vad du söker, och få svar direkt om vad de erbjuder och till vilka priser.

En halvförsäkring täcker kostnader för person- eller fordonskador som du orsakat andra. Dessutom täcker det vanligtvis brand, stöld, bärgning och rättsskyddskostnader . En helförsäkring innehåller allt en halvförsäkring täcker, men skyddar dig även ekonomiskt för skador som du själv orsakat på ditt egna fordon.

Vanligtvis kan du teckna en trafik-, halv- eller helförsäkring även för elbilar. Däremot är det viktigt att komma ihåg att vissa försäkringsbolag inte täcker skador för elbilsbatterier.

När du reser utomlands gäller din trafikförsäkring i de flesta länder inom EU och Europa. Innan du åker iväg bör du kontakta ditt försäkringsbolag som kan utfärda ett så kallat grönt kort åt dig, vilket är ett bevis på att ditt fordon är försäkrat. Vilka skador och omständigheter som täcks utöver trafikförsäkringen beror på ditt försäkringsavtal.

Senast uppdaterad: 16 mars 2024