Aktsam

Aktsam är ett försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar samt hemförsäkringar. De är ett varumärke hos Trygg Hansa, en av de mest etablerade försäkringsbolagen i Sverige, och en del av skandinaviska Tryg Forsikring sedan april 2022. Med andra ord, med Aktsam kan du känna trygghet att det står stora bolag bakom och att dina ärenden hanteras med professionalitet.

Aktsam screenshot illustration

Aktsam är specialiserade på bilförsäkringar

Aktsams bilförsäkringar är påminner om de som många andra försäkringsbolag har att erbjuda. De erbjuder tre olika bilförsäkring som alla ger olika mycket skydd för dig eller din bil. Vidare har de två tilläggsförsäkringar för den som vill eller behöver ännu mer skydd och trygghet för sitt fordon.

Till sist har de även försäkring för husvagnar och husbilar. Hos Aktsam kan du själv bestämma vilken självrisk du vill betala. Ju högre du väljer, desto lägre premier får du.

Trafikförsäkring

Den mest grundläggande försäkringen som Aktsam har är också den obligatoriska för alla bilförare: trafikförsäkring. Den ger dig ett skydd för dig och alla dina medpassagerare om du skulle råka ut för en trafikolycka. Dessutom kan du ha rätt till ersättning för skador som du orsakar på någon annan eller på deras egendom.

Det är viktigt att komma ihåg att trafikförsäkring inte ersätter skador som uppkommer på din bil vid en kollision eller annan slags skadegörelse som din bil kan utsättas för.

Halvförsäkring

Aktsams halvförsäkring är för dig som vill ha skydd vid olyckor för dig, passagerarna och för bilen. Trafikförsäkringen ingår men med halvförsäkringen får du även ersättning för skador som kan uppstå på bilen. Om dina glasrutor går sönder gäller din försäkring och du kan enkelt och billigt ersätta dem. Hos Aktsam gäller dock inte just den här försäkringen för glasrutorna om du krockat, kört av vägen eller vält bilen. Men ett för att laga ett stenskott kommer det endast kosta dig 100 kr. Självrisken är 1 800 kr om rutan måste bytas.

Trasigt maskineri och elektronik får du också ersättning för. Med detta menas sådant som påverkar hur väl bilen fungerar. Alltså ska du kontakta Aktsam om du har problem med växellådan, motorn eller annan elektronik som påverkar bilens funktion.

Självrisken som du betalar vid elektroniska problem beror på antal mil bilen har färdats. Ju mer bilen har använts desto högre blir självrisken. Självrisken är en procent av kostnaden för reparationer, men som lägst betalar du alltid 1800 kr. Nedan ser du hur antal mil påverkar priset i en tabell tagen från Aktsams hemsida.

Antal mil Självrisk
Upp till 4 000 1 800 kr
4 001 - 5 000 20 %
5 001 - 7 000 30 %
7 001 - 10 000 40 %

Med en självförsäkring har du också skydd, och därmed rätt till ersättning vid inbrott och stölder. Självrisken för den här typen av tillgrepp mot din bil är 1 800 kr. Om du en egen inmonterad ljud eller bildutrustning i bilen är ersättningen begränsad till 15 000 kr.

Om någon bryter sig i din bil och stjäl från dig gäller det att vara medveten om exakt vad som gäller. Du kan bli nekad ersättning om nedmonterad utrustning ligger kvar i bilen och blir stulet. Detsamma gäller vinter- och sommardäck som ska förvaras i ett låst förråd när de inte används. Blir de stulna under andra omständigheter kan du gå miste om ersättning.

Hemförsäkringar kan täcka en viss typ av stölder utanför bostaden, men ofta får du ingen ersättning om du har värdesaker i bilen som blir stulna. Försäkringsbolagen hävdar då till aktsamhetskraven som du måste godkänna och acceptera när du tecknar din försäkring. Bolagen anser att det är oansvarigt att lämna värdesaker som datorer, telefoner eller kameror i bilen och undviker helst att kompensera om de då blir stulna.

När du tecknar din bilförsäkring hos Aktsam har du även ett rättsskydd. Skyddet gäller för bilens ägare och närstående om det skulle uppstå en rättstvist i samband med eller olycka i trafiken, samt vid köp och reparationer. Ersättningen får du för eventuella juridiska kostnader. Exempelvis om du anlitar en advokat eller rättegångskostnader. Självrisken är 20% av kostnaden men lägsta beloppet att betala är alltid 1 500 kr.

Du har även rätt till bärgningshjälp till närmaste verkstad om bilen skadats och inte kan användas. Vid olyckor kan du och dina passagerare även få bärgning hem eller till närmsta sjukhus. Självrisken är 1 500 kr.

Helförsäkring

För optimalt skydd kan du teckna Aktsams helförsäkring. Förutom att trafik- och halvförsäkringarna ingår så har du dessutom ett vagnskydd. Vagnskyddet är skyddet som ger ersättning för bilens yttre skador. Skulle du vara med om en kollision med ett djur, hamna i en trafikolycka eller om någon medvetet skadar din bil, har du rätt till kompensation.

Som nämnt ovan har du här möjlighet att själv bestämma vilken självrisk du väljer att betala. Aktsams alternativ är 3 000 kr, 4 500 kr eller 6 000 kr. Den premie du betalar blir lägre ju högre självrisk du väljer.

Aktsams tilläggsförsäkringar

X-traförsäkringen är en försäkring som täcker delar av kostnaden för hyrbil. Om din försäkrade bil inte går att använda ersätter Aktsam 75% av dygns- och kilometerkostnaden för en hyrbil. Alternativt kan du välja att istället få 100 kr per dag för din hyrbil. X-traförsäkringen för hyrbil gäller i 45 dagar.

X-traförsäkringen gäller även om du skulle vara i en kollision med ett djur eller om din bil blir utsatt för skadegörelse. Uppstår någon av dessa situationer kan du få en ersättning på 3000 kr samtidigt som du inte betalar någon självrisk.

Du kan även teckna assistansförsäkring som ett tillägg. Det går bara att teckna den här försäkringen om bilen är högst 15 år. Skulle du behöva bärgningshjälp slipper du betala självrisk. Vidare kan du få ersättning för hyrbilskostnader under 3 dagar om din egen blir inte går att använda i över två timmar.

Försäkringar hos Aktsam

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Trygg-Hansa Försäkring filial
Organisationsnummer 516403-8662
Finansinspektionen Länk
Telefonnummer 0771-31 10 20
Adress Fleminggatan 18-20
Postnummer 106 26
Postort Stockholm
Hemsida aktsam.se

Fler varumärken från Trygg-Hansa Försäkring filial

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 08:00 - 18:00
Tisdag 08:00 - 18:00
Onsdag 08:00 - 18:00
Torsdag 08:00 - 18:00
Fredag 08:00 - 16:30
Lördag Stängt
Söndag Stängt
Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om Aktsam

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, Aktsams bilförsäkring ser inte ut att erbjuda allrisk. Vissa bolag har en allriskförsäkring som ger ersättning om du exempelvis tappar bort nycklarna eller tankar med fel bränsle.

Ja. Du kan beställa ett hos Aktsam. Det tar 4-5 arbetsdagar innan du får hem kortet, så beställ det i god tid innan resan.

Du kontaktar först polisen och ber om en kopia av ärendet som du sedan skickar in till Aktsam.

Nej. Den enda rabatten tillgänglig är 5% rabatt om du tecknar avtal på webben.

Senast uppdaterad: 02 maj 2024