KALP - Kvar att leva på-kalkyl

I samband med att du ansöker om ett lån granskar långivare och banker din ekonomi i detalj för att se om du kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. En av de kalkyler de använder kallas för KALP, vilket står för ”kvar att leva på”. Det kan därför vara bra att känna till lite om KALP om du funderar på att ansöka om ett lån. Då kan du själv göra en uträkning för att se om du uppfyller kraven, eller om du kanske kan förändra något i din ekonomi för att öka dina chanser att beviljas det lån du önskar.

Kvar att leva på-kalkylator

kr

Lön, extrainkomst, bidrag etc.

kr

Hyra, el, värme, vatten, försäkringar etc.

kr

Leasing, skatt, bränsle, försäkring, parkering etc.

kr

Tjänster, prenumerationer, a-kassa, försäkringar etc.

kr

Mat, nöje, kläder, förbrukningsvaror etc.

kr

Samlat sparande

Inkomster
Utgifter
Sparande
Kvar att leva på

Vad visar en KALP-kalkyl?

För att få fram hur mycket du har kvar att leva på tar långivarna alla dina inkomster minus alla fasta utgifter varje månad. Då får man den summa som finns kvar efter att de totala kostnaderna är betalda. Exempel är kostnader för boende, mat, försäkringar, kläder, barnomsorg, bil och telefoni. Dessutom inkluderas kostnaden för det lån du ansöker om – både amortering, ränta och eventuella avgifter.

De fasta utgifterna beräknas oftast utifrån ett schablonbelopp som tas fram av Konsumentverket, och baseras på antalet vuxna och barn i hushållet. Räntekostnader för lånet beräknas utifrån bankens eller långivarens kalkylränta som är högre än den vanliga räntan. Därmed tar man höjd för att du fortfarande kan betala lånet även om räntan höjs framöver.

Ladda ner vår Kvar att leva på-kalkyl som Excel-mall

Vill du göra en mer detaljerad KALP-kalkyl kan du ladda ner vår Excel-mall. Där fyller du enkelt i alla inkomster och utgifter för att se hur mycket ditt hushåll har kvar att leva på.

Kalkylarket har förifyllda uppgifter som du byter ut mot dina faktiska inkomster & utgifter.

KALP-kalkyler kan se olika ut hos olika långivare

Långivarna har olika höga krav på hur mycket du ska ha kvar att leva på efter att alla kostnader är betalda. Därför finns det inget fast belopp som avgör om du får låna eller inte. Detta innebär också att du kan beviljas ett lån hos en långivare men nekas hos en annan, även om KALP-kalkylen ser precis likadan ut hos dem båda.

Det finns inte heller någon särskild mall som alla långivare använder sig av för att göra en KALP-kalkyl. Generellt är det samma poster som räknas med, men mindre detaljer kan skilja något beroende på vilken långivare som gör uträkningen. I vissa fall kan långivare och banker också acceptera att du har ett lägre belopp kvar att leva på om du har stora övriga tillgångar.

Fler faktorer avgör

Om långivaren räknar ut att du har tillräckligt med pengar över har du chans att beviljas lånet, men det är inte bara KALP-kalkylen som avgör om du får låna eller inte. Långivarna tittar till exempel också på eventuella betalningsanmärkningar, om du har gjort många kreditupplysningar den senaste tiden och om du har några större tillgångar. KALP-kalkylen är definitivt en viktig del för långivarna när de vill få en helhetsbild över din ekonomi innan de godkänner lånet, men den är inte helt och hållet avgörande för om du beviljas lånet du ansökt om.

Glöm inte heller att det finns många banker och långivare på marknaden. Om du blir nekad hos en av dem har du alltid möjlighet att ansöka om lån hos någon annan som kanske kommer fram till att din ekonomi klarar av lånet inklusive amortering och avgifter. Sedan är det förstås också viktigt att du själv känner att du med lätthet kan betala av lånet utan att behöva oroa dig för hur mycket pengar du har över i slutet av månaden.

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om kalp - kvar att leva på-kalkyl

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, denna typ av uträkning görs inte för mindre lån eftersom de inte ger upphov till särskilt höga kostnader. KALP-kalkyler förekommer främst vid ansökan om bolån eller större privatlån som har stor påverkan på din ekonomi.

Det finns inget fast offentligt belopp som bankerna räknar med i sina KALP-kalkyler. Beloppet kan också skilja sig åt mellan olika långivare, men ju mer du har kvar, desto större är förstås chansen att du får låna.

Oftast går bankerna efter ett schablonbelopp när de räknar ut dina utgifter, men det är alltid bra att informera banken om att dina levnadskostnader är lägre än så. I vissa fall kan de då ta hänsyn till detta vilket kan öka dina chanser att få låna.

Nej, en KALP-kalkyl är viktig när du ansöker om lån, men det är även annat som avgör om du beviljas lånet. Långivaren måste också titta på om du har betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos kronofogden eller kanske många kreditupplysningar, vilket kan minska dina chanser att få låna. Å andra sidan kanske du har stora tillgångar som kan väga upp om du har ett något för litet belopp kvar att leva på efter att alla fasta kostnader är betalda.

Senast uppdaterad: 18 mars 2024