En långivare är en organisation som erbjuder lån till både företag och individer. När man ansöker om ett lån, gör långivaren en bedömning av ansökandens betalningsförmåga och kreditvärdighet för att avgöra om det är lönsamt att låna ut pengar. Som kompensation tar långivaren ut ränta på lånebeloppet och ibland även andra avgifter.
En långivare är oftast antingen en bank eller ett företag som kan erbjuda lån till både företag och privatpersoner. Vid ansökan om lån gör de en bedömning av låntagarens betalningsförmåga och kreditvärdighet, och avgör sedan om det är värt risken att låna ut pengar. Som kompensation tar de ut en avgift i form av ränta på lånebeloppet, och i vissa fall kan även andra avgifter tillkomma.
Om du vill ansöka om ett lån är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet. Det kan du antingen göra själv, eller så kan du vända dig till en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra många olika banker och långivare med bara en enda ansökan.
Traditionellt sett så har banker varit den vanligaste typen av långivare att vända sig till vid ansökan om ett lån. De erbjuder flera olika typer av lån såsom privatlån, billån och bolån. Särskilt när det gäller bolån så är det fortfarande bankerna du behöver vända dig till, eftersom andra typer av långivare sällan har möjlighet att låna ut så stora summor. Det kan kännas tryggt att låna av en bank eftersom de har banklicens och oftast även fysiska kontor dit du kan vända dig med din ansökan eller när du behöver personlig service.
Ett låneföretag är ett företag som erbjuder lån, men som inte är en bank. De digitala möjligheterna som finns tillgängliga idag har gjort att denna typ av långivare blivit mycket populära eftersom det är smidigt att ansöka om lån direkt online i stället för att besöka en fysisk bank.
Låneföretag erbjuder ofta privatlån utan säkerhet och så kallade snabblån eller mikrolån på mindre belopp. Seriösa långivare är normalt godkända av Finansinspektionen, vilket innebär att de räknas som auktoriserade kreditgivare och därmed har tillstånd att låna ut pengar.
Det är viktigt att välja rätt långivare för att få tillgång till den bästa räntan och villkoren. Det finns också en del oseriösa aktörer på marknaden som har otydliga villkor, oskäligt höga räntor och dolda avgifter. Därför bör du alltid välja en långivare som är auktoriserad av Finansinspektionen och som är transparent när det gäller villkor och kostnader för lånet. De långivare som har tillstånd från Finansinspektionen står även under tillsyn av Konsumentverket vilket innebär att du kan kontakta dem om du har klagomål när det gäller den långivare du har valt.
Hur snabbt du behöver tillgång till lånet påverkar också vilken långivare du bör välja. Banker kan ta längre tid på sig att bevilja ett lån, medan andra typer av långivare ofta betalar ut lånebeloppet snabbare.
En långivare del erbjuder betydligt lägre ränta, men har då också högre krav på din kreditvärdighet och ekonomi. Hos andra kan du låna utan större krav, men då behöver du vara beredd att betala mer i ränta och avgifter.
Du måste också hitta en långivare som erbjuder det lånebelopp du önskar och den återbetalningstid som passar din ekonomi. Vissa långivare accepterar även betalningsanmärkningar, medan andra inte godkänner ansökningar från personer som tidigare haft problem med att betala sina räkningar och fakturor.
När du väljer långivare bör du alltid titta på följande punkter:
Innan en långivare lånar ut pengar gör de alltid en riskbedömning. De tar hänsyn till din ekonomiska situation och kikar bland annat på din ålder, din inkomst, eventuella andra lån och krediter samt om du har några betalningsanmärkningar eller skulder till Kronofogden. Hur många kreditupplysningar som har gjorts i ditt namn den senaste tiden kan också påverka bedömningen.
Olika långivare har olika sätt att bedöma risken med ett lån, och därför kan en långivare neka din ansökan medan den mycket väl kan beviljas av en annan långivare. Genom att jämföra långivare kan du med största sannolikhet hittar en som är beredd att låna ut pengar till dig så länge du uppfyller de grundläggande kraven.
Att jämföra långivare kan du dels göra själv, men det är ofta enklare att vända sig till en låneförmedlare. Då slipper du besöka varje långivares separata hemsida för att läsa igenom villkoren. I stället kan du bara ange dina önskemål gällande det lån du vill ansöka om, och sedan hjälper låneförmedlaren dig att hitta passande alternativ. Det är helt kostnadsfritt och du får flera erbjudanden att välja mellan för att kunna hitta den bästa räntan och villkoren.
När du sedan får erbjudanden om lån via låneförmedlaren kan du jämföra alternativen och välja det som passar dig bäst. Glöm inte heller att kika på omdömen från tidigare kunder och undersöka om kundtjänsten är bra och lätt att få kontakt med innan du skriver på låneavtalet. Sammanfattningsvis kan man säga att det bästa valet av långivare är den som kan ge dig det lån du har behov av till så låg ränta som möjligt och med bra villkor. Du kan spara mycket pengar på att välja rätt lån, och därför är det värt lite extra tid att jämföra alla alternativ för att hitta ett lån du är nöjd med.
Källor
Antal långivare | 49 st |
Lånebelopp | 1 000 - 600 000 kr |
Löptid | 0 - 240 mån |
Ränta | 2,95 - 44,00 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 995 kr |
Antal långivare utan UC | 22 st |
Antal långivare trots anmärkning | 24 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 16 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Ja, det går att ha lån från flera långivare, till exempel ett bolån hos en av storbankerna och ett privatlån hos någon annan långivare. Däremot kan det kosta mer än det behöver att ha många olika lån, och då kan det vara bättre att samla dem hos en långivare och få tillgång till bättre ränta.
Nej, inte alla, men det finns flertalet långivare som godkänner låneansökningar från dig som har betalningsanmärkningar. Tänk bara på att du då kan behöva betala en högre ränta, men det kan ändå löna sig att jämföra olika alternativ för att få så bra villkor som möjligt.
Banker kan ofta erbjuda större lån och lån mot säkerhet såsom bolån eller privatlån på höga belopp. En bank behöver även en banklicens för sin verksamhet, och hos banken kan du sköta hela din ekonomi eftersom de även tillhandahåller allt ifrån sparkonton och företagskonton till bankkort och aktiehandel.
Ja, du kan räkna med att en kreditupplysning görs i ditt namn när du ansöker om ett lån oavsett storlek. Vid större lån görs kreditupplysningen via UC, vilket kan påverka din kreditvärdighet, medan långivarna ofta nöjer sig med att använda andra kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe när du ansöker om att låna mindre belopp.
Senast uppdaterad: 01 juni 2024