En låneförmedlare är ett företag som förmedlar lån mellan långivare och privatpersoner. De samlar ett större antal långivare på en hemsida och jämför deras villkor. Fördelen med att använda en låneförmedlare i stället för att vända sig direkt till en långivare är att låneförmedlaren jämför alla villkor och räntor åt dig så att du själv slipper göra det.
Om du behöver låna pengar och vill ha tillgång till den lägsta räntan och de bästa villkoren är det en god idé att ta hjälp av en låneförmedlare. Det är ett företag som fungerar som en mellanhand mellan dig och ett stort antal långivare. Fördelarna är många. Till exempel blir det lättare att jämföra olika erbjudanden. Du kan även göra din ansökan direkt via låneförmedlaren, och det görs bara en kreditupplysning.
Vänder du dig till en låneförmedlare behöver du inte skicka in flera olika låneansökningar till många olika banker, utan låneförmedlaren tar fram de bästa alternativen för dig. De gör dessutom bara en enda kreditupplysning i ditt namn, i stället för en hos varje långivare. Du behöver aldrig betala någonting till låneförmedlaren, utan de får provision från den bank eller långivare som du väljer att teckna ett lån hos.
På pappret kan det låta som en dålig affär för banken eftersom det blir dyrare för dem än om du hade ansökt direkt via bankens hemsida. Men faktum är att utgifter till låneförmedlare ofta räknas som marknadsföringskostnader, och banker brukar använda sig av låneförmedlare i stället för att annonsera sina tjänster på andra sätt. Många kunder föredrar också låneförmedlare eftersom de då ser alla alternativ på ett och samma ställe.
Visste du att..
I en fördjupad analys av lån via låneförmedlare visade det sig att det ofta finns villkor i avtalen mellan långivare och förmedlare som hindrar en adekvat kreditprövning.
Låneförmedlare har olika typer av lån i sina utbud. Privatlånen är vanligast och finns hos de flesta låneförmedlare. Vissa förmedlar även bolån och samlingslån. Bolån är som bekant ett lån som används för att köpa en bostad, medan ett samlingslån är till för dig som har många lån och vill sänka din totala månadskostnad. Med ett samlingslån så betalar du av alla dina lån med pengarna du får, så att du endast har samlingslånet kvar. Då behöver du bara betala räntan på samlingslånet som är lägre än räntan på de andra lånen tillsammans.
Det är viktigt att känna till att vissa låneförmedlare är fristående, medan andra samarbetar med vissa banker. De som samarbetar med utvalda banker inkluderar bara de bankernas lån i sina jämförelser. Det kan göra att du får en orättvis bild av hur låneläget ser ut, och kanske missar lån med bättre villkor. Använder du dig i stället av en fristående låneförmedlare så väljer de själva vilka lån som ska finnas med i jämförelsen. Det är lag på att låneförmedlare som samarbetar med banker ska upplysa kunden om det, så det brukar stå skrivet någonstans på låneförmedlarens hemsida.
Det finns även några fler krav som låneförmedlaren måste följa, som att de måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva sin verksamhet. Även detta ska meddelas på låneförmedlarens hemsida. De måste också informera om hur höga avgifter de tar ut och hur stor provision de får från banker och andra långivare.
När du har valt vilken låneförmedlare du vill låna från går du in på deras hemsida och gör en låneansökan. Du uppger hur mycket du vill låna och dina personliga uppgifter. Sedan kommer låneförmedlaren göra en kreditupplysning på dig, och du börjar få förslag på de lån du har möjlighet att få. Vissa låneförmedlare skickar ut information om alla lån på en gång, medan andra uppdaterar dig löpande. Nu kan du välja vilket lån som helst av de förslag du har fått, men tänk på att läsa igenom avtalet noga. Om du inte känner att något lån passar dig så kan du också välja att avvakta eftersom låneansökan inte är bindande.
När du väl har bestämt dig för ett lån så ingår du själva låneavtalet med långivaren. När du har accepterat lånet får du lånehandlingarna skickade till dig via posten eller digitalt. Då kan du skriva under avtalet, antingen genom att skriva på pappret eller genom att signera med BankID, och skicka tillbaka det till långivaren. När det är signerat är allt klart och du får lånet utbetalt inom kort.
Om du vill dra nytta av fördelarna med att låna via en låneförmedlare behöver du bara följa stegen nedan för att ansöka om och acceptera ett lån.
En låneförmedlare kan alltså hjälpa dig att få en bra överblick över ett stort antal låneerbjudanden på en enda sida. Det blir därmed enklare att jämföra de olika erbjudandena, och du kan göra din ansökan med BankID direkt på låneförmedlarens hemsida. Eftersom det inte görs mer än en kreditupplysning påverkas din kreditvärdighet inte heller lika mycket som om du hade ansökt om varje lån separat.
När du gör en sökning bland lån hos en låneförmedlare får du ange dina uppgifter och välja vilken typ av lån du har behov av. Sedan ser du ett resultat med alla de lån som du kan ansöka om. Genom att göra din ansökan via låneförmedlaren slipper du besöka varje långivares hemsida separat. I stället förmedlas dina uppgifter till alla långivare automatiskt, och sedan får du svar på om dina låneansökningar beviljas eller avslås. En beviljad låneansökan innebär självklart inte att du måste ta lånet, utan när du har fått svar från alla långivare kan du jämföra ränta och övriga villkor och sedan välja det lån som är mest fördelaktigt för dig.
När man ansöker om lån görs i stort sett alltid en kreditupplysning av långivaren för att de ska få reda på mer om din ekonomi. Då får de bland annat information om dina personuppgifter, eventuella bolagsengagemang, skuldsaldo eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden samt tidigare kreditupplysningar som du har gjort. Kreditupplysningarna görs i regel hos Upplysningscentralen (UC), och ju fler kreditupplysningar du har, desto sämre blir din kreditvärdighet när du vill ansöka om lån. Väljer du att ansöka om lån via en låneförmedlare görs bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du är intresserad av, vilket förstås är en stor fördel.
Att använda dig av en låneförmedlare när du ansöker om lån kostar dig ingenting. Det är i stället den långivare som du till slut väljer som betalar ut en mindre ersättning till låneförmedlaren. Därmed har du inget att förlora på att ansöka om lån på detta sätt. Det går snabbare än att ansöka om flera lån separat, och är förstås gratis även om du till slut väljer att inte tacka ja till något av lånen.
Det är populärt att använda en låneförmedlare för att låna, och självklart ska alla ha möjlighet att göra det. I de flesta fall så blir de som ansöker också beviljade ett lån. Men det finns vissa undantag, och risken att du nekas möjligheten att låna är störst om du har dålig kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är det viktigaste du har när du ska låna, eftersom det är den som avgör om du klarar av att betala av lånet eller inte. Faktum är att det är lättare än många tror att försämra sin kreditvärdighet, vilket gör det mycket svårt att få låna.
Kreditvärdigheten är först och främst baserad på din inkomst, dina månadsutgifter, eventuella betalningsanmärkningar och skulder, tidigare lån och hur din livssituation ser ut. Dina möjligheter att få låna kan till exempel påverkas av var du bor och om du har barn under 18 år att försörja. Att du har en bra ekonomi är det viktigaste för att bevisa för långivaren att du kommer kunna betala av ett lån, men kreditvärdigheten är också baserad på hur många kreditupplysningar som har gjorts i ditt namn.
Det innebär att om du har ansökt om lån från flera olika långivare under den senaste tiden så har du en sämre kreditvärdighet. Då ger du intrycket av att du vill ta ett större lån inom den närmsta framtiden så att din ekonomi kommer att förändras. Det är därför viktigt att hålla nere antalet kreditupplysningar så mycket som möjligt. Då är en låneförmedlare väldigt bra att använda sig av eftersom de bara gör en kreditupplysning per låneansökan, trots att du får erbjudanden från flera banker. Även om du har en bra ekonomi i övrigt kan många kreditupplysningar leda till en sämre kreditvärdighet. I vissa fall påverkar det inte din förmåga att få lån, men det kan göra att du får högre ränta om lånet du tar har en individuell räntesättning.
Oavsett anledning kan det vara bra att försöka höja din kreditvärdighet eftersom det ökar chansen att bli beviljad ett lån till en låg ränta. Nedan kommer tips på saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.
Antal långivare | 15 st |
Lånebelopp | 2 000 - 600 000 kr |
Löptid | 1 - 240 mån |
Ränta | 2,95 - 39,50 % |
Uppläggningsavgift | 0 kr |
Antal långivare utan UC | 1 st |
Antal långivare trots anmärkning | 5 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 1 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Nej, det är helt gratis. Det tillkommer inte heller någon extra avgift på eventuella lån du väljer att teckna via en låneförmedlare.
Det är ingen bra idé eftersom de flesta låneförmedlare erbjuder lån från samma långivare och banker. Då kommer din ansökan bara att skickas flera gånger till samma långivare. Det kan minska dina möjligheter att få lån samtidigt som det inte innebär några särskilda fördelar.
Den ränta som erbjuds är helt och hållet baserad på dina ekonomiska förutsättningar. Det är först efter att du har skickat in din låneansökan och börjar få svar från de olika långivarna som du kan se vilka räntor du får tillgång till.
Det går att låna pengar om du har dålig kreditvärdighet, men du kommer troligtvis att få en väldigt hög ränta på lånet, samtidigt som du inte får låna särskilt höga belopp. Kreditvärdigheten styr alltså både räntan (om det är en individuell räntesats som tillämpas) och lånebeloppet, så se till att ha en god kreditvärdighet.
Ja, vissa långivare beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Det gäller särskilt om du vill låna mindre summor. Tänk bara på att du inte får ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden när du skickar in din låneansökan.
Ja, eftersom du har ansökt om ett lån kommer låneförmedlaren att göra en kreditupplysning på dig. Det går inte att undvika. Fördelen med att ansöka via en låneförmedlare är dock att de bara gör en kreditupplysning i stället för flera stycken.
Det är troligtvis omfrågekopior. Det är lag på att man ska få omfrågekopior från alla de parter som har tagit del av ens kreditupplysning. Men du behöver inte vara orolig över att din kreditvärdighet ska påverkas eftersom det framgår av breven att det bara är en enda kreditupplysning som har registrerats hos UC.
Både låneförmedlare och banker har lite olika villkor när det gäller betalningsanmärkningar. Vissa accepterar en eller ett fåtal betalningsanmärkningar, medan andra inte accepterar någon alls. Men ingen av dem godkänner något skuldsaldo hos Kronofogden, så om du har det kommer du inte att kunna låna.
Låneförmedlare gör bara en kreditupplysning i stället för flera stycken, så din kreditvärdighet påverkas inte nämnvärt. Dessutom får du en mycket bättre överblick över flera olika banker och deras villkor. I stället för att behöva söka runt på flera olika hemsidor så får du alla uppgifter på samma ställe. Det är också möjligt att mer ingående jämföra villkoren mellan flera banker hos en låneförmedlare, vilket hade varit svårt och mer tidskrävande att göra själv.
Senast uppdaterad: 05 augusti 2024