Bolån

Ett bolån är en typ av lån man ofta har under en lång tid framöver, och vilket lån du väljer kan ha stor påverkan på din framtida ekonomi. Därför rekommenderar vi att du alltid jämför alla bolån innan du gör din ansökan. Genom att göra en jämförelse här på sidan kan du direkt få koll på sådant som ränta, bindningstid och belåningsgrad för att kunna välja det bästa lånet för dig.

Bolån illustration

Jämför bolån

9 500 000 kr

Låna upp till

Max 75%

Belåningsgrad

Rörlig - 5 år

Bindningstid

Trustpilot: 4,5

Kreditupplysning: UC

15 000 000 kr

Låna upp till

Max 85%

Belåningsgrad

Trustpilot: 4.9

Kreditupplysning: UC

Anslutna långivare: 5 st

200 000 kr

Låna från

Max 85%

Belåningsgrad

Trustpilot: 4,8

Kreditupplysning: UC

Anslutna långivare: 5 st

200 000 kr

Låna från

Max 85%

Belåningsgrad

Rörlig - 10 år

Bindningstid

Trustpilot: 4,8

Kreditupplysning: UC

Anslutna långivare: 4 st

50 000 kr

Låna från

Max 85%

Belåningsgrad

Rörlig - 5 år

Bindningstid

Trustpilot: 4,2

Kreditupplysning: UC

Bolånekalkylator

kr
0 kr
375 000 kr
2 500 000 kr
0 kr
0 %
10 %
0 kr
3 541 kr
25 000 kr
Bostadens pris
Kontantinsats
Bolån
Belåningsgrad
Ränta/mån
Amortering/mån
Månadskostnad
Årskostnad (år 1)

Vad är ett bolån?

På grund av de höga bostadspriserna är det idag mycket ovanligt att köpa ett hus eller en lägenhet utan lån. De allra flesta tar därför ett bolån för att kunna finansiera bostaden. Ett bolån får endast användas till köp av en bostad, eftersom det tas med bostaden som säkerhet, och det omfattas av en del speciella regler.

För att kunna få ett bolån behöver du till exempel ha en kontantinsats på minst 15 % av bostadens värde. Lånet utgör därmed upp till 85 % av värdet på din nya bostad. Om du tar lån på mer än 50 % av bostadens värde omfattas du även av ett amorteringskrav som innebär att du regelbundet behöver betala av på lånet. I annat fall behöver du bara betala räntan.

Bankerna är ganska restriktiva gällande vilka som beviljas ett bolån, och det är därför viktigt att du uppfyller vissa krav. Bankerna tittar till exempel på hur mycket du vill låna i relation till din inkomst, hur hög månadsavgiften är om du vill köpa en bostadsrätt samt hur många ni är i familjen.

Vilken ränta kan man förvänta sig på ett nytt bolån?

För att du enklare ska kunna förutspå vilken ränta du kan förhandla dig till hos din bank så kan du se nedanstående grafer för genomsnittsräntor givna på nytecknade lån från bolåneinstitut just nu och historiskt. Datan hämtas via Macrobond och uppdateras automatiskt.

Genomsnittsränta rörlig ränta (3 mån)

Genomsnittsränta för nytecknade bolån med rörlig ränta

Genomsnittsränta 1 år bindningstid

Genomsnittsränta för nytecknade bolån med 1 års bindningstid

Genomsnittsränta 5 år bindningstid

Genomsnittsränta för nytecknade bolån med 5 års bindningstid

Genomsnittsränta alla bindningstider

Genomsnittsräntor för nya bolån i Sverige

Historisk genomsnittsränta alla bindningstider

Historiska genomsnittsräntor för nya bolån i Sverige

Så hittar du det bästa bolånet

Om du vill ansöka om ett bolån behöver du känna till följande begrepp:

  • Rörlig ränta – väljer du rörlig ränta på ditt bolån så kommer räntekostnaden att variera under lånets löptid
  • Fast ränta – ett lån med en fast ränta innebär oftast högre totala räntekostnader, men är ett alternativ för dig som vill veta exakt hur mycket du ska betala per månad
  • Kontantinsats – du behöver ha 15 % av bostadens pris i kontantinsats för att beviljas ett bolån
  • Amortering – den månatliga avbetalningen på lånet
  • Amorteringskrav – väljer du att låna mer än 50 % av bostadens värde behöver du amortera på lånet
  • Lånelöfte – När du har ansökt om ett bolån och banken gjort en kreditprövning får du ett erbjudande om lån från banken i form av ett lånelöfte
  • Uppläggningsavgift – en mindre administrativ avgift som banken tar ut i samband med att lånet beviljas
  • Villkor – eftersom ett bolån är ett stort åtagande är det extra viktigt att noga läsa igenom villkoren för lånet innan du accepterar det

Ansök om ett bolån i tre enkla steg

När det är dags att ansöka om ett bolån kan du lätt jämföra alla tillgängliga alternativ här på sidan, och sedan är det bara att följa stegen nedan.

1. Gå igenom din ekonomi

Innan du kan välja bland alla tillgängliga bolån behöver du fundera på hur stort lån du har råd med och vilken ränta du kan tänka dig. Du måste också ha en tillräckligt stor kontantinsats och vara beredd på att amortera på lånet varje månad om du lånar till mer än 50 % av bostadens värde.

2. Ta en titt på resultatet

Genom att gå igenom resultatet av din jämförelse av alla bolån här på sidan kan du lätt se vilka lån som kan tänkas passa dig. Du kan även sortera lånen utifrån räntan och välja om du endast vill se lån med rörlig eller fast ränta. Alla de banker som inkluderas i resultatet är självklart både seriösa och välkända för att erbjuda bra bolån.

3. Gör din låneansökan

När du har hittat ett bolån som du tror att du kan beviljas är det dags att göra en ansökan. Det gör du genom att klicka dig in på bankens hemsida och fylla i all information som krävs. Efter detta kommer banken att göra en kreditupplysning och gå igenom din ekonomi för att sedan ge dig ett lånelöfte om din ansökan beviljas.

Bolån: Fördelar och nackdelar

Innan du tar ett bolån måste du känna till alla för- och nackdelar med denna typ av lån.

Fördelar

  • Du kan köpa en bostad direkt i stället för att behöva spara i många år
  • Du kan välja mellan fast- och rörlig ränta utifrån dina behov och din ekonomi
  • Det går att slippa amorteringar om lånet utgör mindre än 50 % av bostadens kostnad
  • Du kan amortera mer än vanligt eller betala av hela lånet i förtid

Nackdelar

  • Ett bolån behöver betalas tillbaka under många år framöver
  • Du behöver betala en uppläggningsavgift för lånet
  • Du måste spara ihop till kontantinsatsen innan du kan låna

Bolån med fast eller rörlig ränta

Det är viktigt att känna till skillnaderna mellan bolån med fast ränta och rörlig ränta innan du beslutar dig för vilket av dem som passar bäst för dig. Det vanligaste i Sverige är rörlig ränta som justeras var tredje månad, och det har också historiskt sett varit det mest ekonomiska alternativet. I takt med att räntorna stiger är det dock allt fler som väljer att binda räntan, men det är bara du själv som kan avgöra vilket val som är rätt för din ekonomi.

Ett rörligt bolån har generellt en lägre ränta, vilket innebär att dina totala räntekostnader för lånet kommer att bli lägre under lånets löptid. Väljer du i stället ett bolån med fast ränta betalar du mer eftersom den bundna räntan är högre. Men i gengäld vet du exakt hur mycket du kommer att betala per månad och får inga obehagliga överraskningar om den rörliga räntan plötsligt skulle börja stiga. Det finns också möjlighet att binda ditt bolån under en kortare eller längre period för att sedan gå över till rörlig ränta igen.

Öka dina chanser att beviljas ett bolån

Eftersom bostäder är dyra är det vanligt att man lånar mycket pengar vid köp av en bostad, och därför är det svårare att få ett bolån än till exempel ett blancolån. Däremot finns det en del sätt du kan förbereda dig på för att öka chansen att din låneansökan beviljas. Här är våra bästa tips:

  • Se till att ha sparat ihop till hela kontantinsatsen innan du ansöker
  • Ansök inte om ett större lån än du behöver och har råd med
  • Undvik betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden
  • Försök att öka din och din familjs inkomster och minska utgifterna
  • Ge inte upp om du får avslag eftersom bankerna har olika bedömningskriterier för sina bolån

Genom att följa våra tips ovan är du förberedd inför din bolåneansökan och får förhoppningsvis ett positivt svar från banken. Om inte så kan du försöka ansöka igen hos en annan bank eftersom vissa av dem är mer flexibla med vissa bedömningskriterier än andra.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om bolån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Bundna bolån är en fördel i osäkra tider när det är svårt att förutse hur ekonomin kommer att se ut framöver. Det gäller både när din egen ekonomi är osäker och när världsekonomin är oförutsägbar. Då kan det kännas tryggt att veta exakt hur mycket du ska betala för ditt lån varje månad.

Ja, det görs i stort sett alltid en kreditupplysning vid ansökan om lån. Detta gäller särskilt vid ansökan om bolån eftersom det rör sig om stora summor och banken behöver försäkra sig om att du har en ordnad ekonomi.

Ja, i vissa fall kan du beviljas ett bolån ändå eftersom bostaden används som en säkerhet för lånet.

Nej, det är ett löfte om lån om din ekonomi inte ändras från att du får lånelöftet tills det att ditt bud på en bostad accepteras av säljaren. Om din ekonomiska situation ändras behöver banken se över din låneansökan igen.

Bolån har mycket långa löptider, normalt mellan 30 och 60 år beroende på om det handlar om en bostadsrätt eller ett hus.

Ja, det går att göra större amorteringar eller betala av hela lånet i förtid. Men det tillkommer en extra kostnad i form av en ränteskillnadsersättning om du har valt bunden ränta på ditt lån.

Senast uppdaterad: 23 april 2024