Ta en kreditupplysning på sig själv

En kreditupplysning är en sammanställning på en individs ekonomiska situation. Oftast används kreditupplysningen för att se om du har utrymme i sin ekonomi för att ta ett lån eller inte, men även elleverantörer, hyresvärdar eller vissa företag kan ta en kreditupplysning på dig för att se om du har en ekonomi som klarar av att betala för produkten/tjänsten som företaget erbjuder.

Ta en kreditupplysning på sig själv illustration

Vad är en kreditupplysning?

I en kreditupplysning så är det vissa saker som alltid finns med, exempel på det är namn och adress, civilstånd, folkbokföring och historisk adress m.m. (d.v.s grundförutsättningar som kan vara bra att veta om dig). När det kommer till de ekonomiska bitarna så finns det först och främst information om inkomsten. Med inkomst menas den taxerade inkomsten sedan två år tillbaka och oftast kommer den informationen från inkomstdeklarationen.

Det andra som räknas med är eventuellt fastighetsinnehav, lån och krediter, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden innebär i de allra flesta fall att lånet eller krediten inte blir beviljad. Båda två är väldigt allvarliga och drar ned kreditbetyg mycket. Betalningsanmärkningar finns kvar på kreditupplysningen i tre år, medan ett skuldsaldo hos Kronofogden finns kvar som aktivt skuldsaldo så länge skulden finns kvar. Är skulden betald visas det istället som historiskt skuldsaldo i ett år innan det försvinner. En skuldsanering visas däremot i fem år och startdagen är den dag då skuldsaneringen beviljades av kronofogden eller tingsrätten. Lån och krediter påverkar inte lika mycket om det är tydligt att den som kreditupplysningen är tagen på har en så pass god ekonomi i övrigt att det inte finns risk för att du inte kan betala av sitt lån. I annat fall blir du inte beviljad ett nytt lån.

Beroende på vilken kreditupplysningstjänst som används så väger tidigare kreditupplysningar olika tungt. Hos exempelvis UC (som står för Upplysningscentralen och är den vanligaste kreditupplysningsföretaget) så påverkar alla kreditupplysningar som tagits på dig inom det senaste året negativt. Många registrerade kreditupplysningar innebär i teorin att du ansökt om lån många gånger under det senaste året. Det behöver det ju inte betyda då företag tar kreditupplysningar av många olika anledningar. Hos vissa andra kreditupplysningsföretag (som exempelvis Creditsafe) så väger exempelvis tidigare kreditupplysningar inte tungt alls då de inte ens räknas med. Ditt kreditbetyg kan alltså variera ganska mycket beroende vilket företag som gör upplysningen på dig.

All denna information på dig räknas samman och utefter det får du ett kreditbetyg. Skalan ser olika ut från företag till företag, och dessutom så kan företagens graderingssystem göra så att du får olika betyg från varje företag trots att alla har samma information på dig. Det är sedan kreditbetyget/kreditvärdigheten som bestämmer om du får lån och vilken ränta du får.

Detta innehåller en kreditupplysning

  • En kreditupplysning innehåller grundläggande information som namn, adress och civilstånd.
  • Kreditupplysningen innehåller också information om inkomsten, som oftast hämtas från inkomstdeklarationen.
  • Kreditupplysningen innehåller även information om fastighetsinnehav, lån och krediter, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden påverkar kreditbetyget negativt.
  • Beroende på vilket kreditupplysningsföretag som används, kan tidigare kreditupplysningar påverka kreditbetyget.
  • Kreditbetyget räknas ut genom att samla all den information som finns i kreditupplysningen.
  • Ditt kreditbetyg kan användas av banker och andra långivare för att avgöra om de ska bevilja dig ett lån eller inte.
Hur tar man en kreditupplysning på sig själv?

Hur går du tillväga för att ta en kreditupplysning på dig själv?

Ibland kan det vara bra att ta en kreditupplysning på dig själv så att du vet vilket kreditbetyg du har. Som tur är kan du ta en kreditupplysning på dig själv utan att de registreras i UC. UC har själva en tjänst som de kallas för Min Upplysning och där kan du se vilken kreditvärdighet du har utan att det registreras hos UC eller påverkar din kreditvärdighet överhuvudtaget. Det är dock viktigt att vara medveten om att tjänsten kostar 29 kr per användning för att ta del av dina uppgifter.

Vill du kunna begära ut en kreditupplysning på dig ofta utan att varje kostar så är det möjligt att betala 49 kr/ månad för att ta del av Kreditkollen. Förutom att kunna kolla obegränsat på din kreditupplysning så kan du följa ditt kreditbetyg hur det har sett ut historiskt sett, se dina lån och krediter samt hur mycket du använt/betalat av under de senaste 12 månaderna och se om du har eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner.

Du kan även begära ett registerutdrag från UC om du vill se exakt vilka uppgifter de har på dig. Dessa uppgifter kan du begära ut genom att fylla i ett kontaktformulär som finns på UC:s hemsida. Du får ditt registerutdrag inom 30 dagar och den skickas i pappersformat till din bokföringsadress. Den är gratis, till skillnad från kreditupplysningen från Min Upplysning.

Sammanfattning

För många kan det komma som en chock när en oväntad kreditupplysning dunkar ned på en. Eftersom att företag inte behöver meddela om att de tar en kreditupplysning så får många oväntade kreditupplysningar på sig som är initierade av företag du kanske inte väntade. För att få lite mer koll på sin ekonomi och informationen som finns ute på en så är det bra att kolla upp sin kreditvärdighet själv först. Det gör det även lättare att exempelvis förhandla med banken om en lägre ränta när man redan har en god koll på sin ekonomi och kreditvärdighet.

För att ta en kreditupplysning på sig själv så är det lättast att använda någon av UC:s tjänster då de visar kreditvärdigheten du har hos dem. Hade du använt en annan tjänst hade kreditvärdigheten kanske sett annorlunda ut och eftersom att de flesta företag använder UC för att göra sina kreditupplysningar, så är det också bäst att använda UC för att göra en kreditupplysning på dig själv. Du kan antingen betala en engångskostnad på 29 kr för att få ut din kreditupplysning eller betala 49 kr per månad för att både kunna ta del av din kreditupplysning kontinuerligt och annan information om din ekonomi.

Vill du inte betala för att få ut kreditupplysningen på dig kan du istället begära ut ett registerutdrag från UC för att se vilken information de har på dig. Den kan dock ta upp till 30 dagar att komma fram och skickas enbart i pappersformat till din bokföringsadress. Det är alltid bra att veta vilken kreditvärdighet du har då det underlättar när du ska förhandla med banken, ta lån eller bara se över de övergripande delarna av din ekonomi. Om du är osäker på vad som räknas in i en kreditupplysning så ger det också en ökad förståelse för det.

Källor

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 27 november 2024