UC, eller Upplysningscentralen, är ett kreditupplysningsföretag som ägs av ett flertal svenska storbanker. De samlar in information från både Skatteverket och flera finansinstitut för att kunna erbjuda information om svenskarnas skulder och lån. UC har funnits ända sedan 1977 och är det största och mest välkända kreditupplysningsföretaget i Sverige. De flesta banker och andra långivare gör sina kreditupplysningar via UC när det handlar om större lånebelopp, och via UC kan de även se om du har ansökt om andra lån eller krediter under den senaste tiden.
Enligt lag måste banker och andra långivare göra en kreditbedömning av sina kunder innan de beviljar ett lån. De behöver nämligen försäkra sig om att du ska kunna ha möjlighet att betala tillbaka lånet du ansöker om. Med hjälp av informationen från kreditupplysningen kan de se om du har skulder eller krediter som påverkar din ekonomi, och dina eventuella skulder påverkar också vilken ränta banken kan erbjuda. En kund som kan få svårt att betala av sitt lån får högre ränta, medan kunder med en fläckfri ekonomi får tillgång till bankernas lägsta räntor.
I en kreditupplysning ingår bland annat dina deklarerade inkomster, eventuella lån och krediter, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden samt vilka andra förfrågningar som har gjorts till UC på ditt namn. Om du undrar vilka uppgifter om dina skulder och lån som UC har registrerade på dig så kan du logga in på Min UC med BankID och beställa ett utdrag av din kreditupplysning. Om någon gör en kreditupplysning på dig via UC får du alltid en kopia på detta via post eller din digitala brevlåda.
Med tjänsten Kreditkoll från UC kan du för 49 kr/mån i realtid följa ditt kreditbetyg, se din kreditupplysning och se dina lån & krediter samt eventuella anmärkningar.
Till Min UCUC-score | UC Riskprognos | Kreditvärdighet |
745 - 999 | 0,1 % | Utmärkt |
635 - 744 | 0,2 - 0,9 % | Mycket bra |
559 - 634 | 1,0 - 4,0 % | Bra |
455 - 558 | 4,1 - 25,0 % | Mindre bra |
1 - 454 | 25,1 - 99,9 % | Svag |
När du gör en låneansökan hos en långivare eller bank som gör sina kreditupplysningar via UC behöver du räkna med att din kreditvärdighet kommer att påverkas. Det beror på att UC delar med sig av information om tidigare ansökningar i varje kreditupplysning, till skillnad från en del andra kreditupplysningsföretag. En kreditupplysning sparas nämligen hos UC i 12 månader.
Anledningen är att banken ser dig som en kund med högre risk att låna ut pengar till om du gör många låneansökningar. Eftersom det inte syns direkt om du accepterar ett låneerbjudande kan banken inte heller veta om du har tagit något av de lån som du nyligen har ansökt om. Detta kan resultera i högre ränta eller i att du inte får låna alls. Därför kan det vara bra att jämföra lån och ansöka via en låneförmedlare som bara gör en enda kreditupplysning via UC trots att ansökan gäller hos flera olika banker och långivare.
Din UC-score och kreditvärdighet kan vara avgörande för om du kan få till exempel ett bolån. Det är många faktorer som vägs in när denna riskprognos görs, men några som du själv kan påverka listar vi nedan.
Om du vill undvika kreditupplysningar via UC kan du välja en långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode och Creditsafe. Då kan långivaren också skapa sig en bra bild av din ekonomi, men de får inte tillgång till riktigt lika många uppgifter som vid en kreditupplysning via UC. Det kan medföra en något högre ränta på lånet, och du kan sällan låna mer än 50 000 kr. Däremot minskar inte din kreditvärdighet på samma sätt eftersom dessa kreditupplysningsföretag inte uppger om det finns tidigare kreditupplysningar i ditt namn.
När du ansöker om ett större lån kan du alltså räkna med att långivaren gör en kreditupplysning via UC. Då får de en bra grund till att bedöma om du kan klara av att betala lånet, eller om du kanske behöver förbättra din kreditvärdighet först. UC erbjuder också en tjänst vid namn Kreditkollen där du kan se ditt eget kreditbetyg och hur din kreditvärdighet utvecklas beroende på de val du gör. Där kan du även sätta upp mål inför framtiden för att kunna beviljas det lån du önskar.
Källor
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Om du ansöker om ett större lån görs alltid kreditupplysningen via UC. Men om du behöver ett mindre lån under 50 000 kr har du möjlighet att låna utan UC hos de långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag.
Det finns ingen bestämd gräns för hur många kreditupplysningar som långivarna anser är för många när du ansöker om ett lån, men ju färre desto bättre.
Du kan beställa informationen i tjänsten Min UC på Upplysningscentralens hemsida mot en mindre kostnad.
UC sparar information om tidigare kreditupplysningar i 12 månader, och därefter syns de inte längre när en långivare gör en kreditupplysning på ditt namn.
Våra övriga tjänster
Senast uppdaterad: 17 juni 2024