Bisnode (numera Dun & Bradstreet) är ett kreditupplysningsföretag som har funnits sedan 1988. De hör tillsammans med Creditsafe och UC till de tre största aktörerna inom kreditupplysningar i Sverige. Bisnode erbjuder information om både privatpersoner och företag, och deras kreditupplysningar används bland annat av långivare för att bedöma kreditvärdigheten hos de som ansöker om lån.
I början av 2023 förvärvades Bisnode av Dun & Bradstreet och är numera en del av det sistnämnda varumärket. Tjänsterna från Bisnode kommer att fungera på precis samma sätt som tidigare.
Om du ansöker om ett lån behöver banken eller långivaren samla in information om din ekonomi för att se om de kan bevilja lånet. Ju lägre risk det är för dem att låna ut pengar till dig, desto större är chansen att de godkänner din låneansökan. En lägre risk innebär också att de oftast kan erbjuda dig en bättre ränta.
En viktig del i långivarens granskning av din ekonomi är kreditupplysningen. När du skickar in en låneansökan och bekräftar den med ditt BankID har långivaren rätt att göra en kreditupplysning på ditt namn. Då får de till exempel information om din inkomst, eventuella skulder samt om du har några betalningsanmärkningar. Samtidigt får du en upplysningskopia med information om vem som beställt kreditupplysningen och vilken information de har fått tillgång till.
En kreditupplysning från Bisnode inkluderar allt som långivaren behöver för att ta ett beslut om du får låna eller inte. Dit hör till exempel de uppgifter som finns registrerade om dig i folkbokföringsregistret, de tre senaste årens inkomstuppgifter, information om din betalningsförmåga, eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden, om du har några företagsengagemang eller äger fastigheter och om du har några betalningsanmärkningar.
Bisnode erbjuder också en så kallad konsumentscore som är ett betyg som sätts på privatpersoner utifrån historiska data. Betyget är ett mått på personens betalningsförmåga, och ju högre det är, desto större är chansen att långivaren kommer att få tillbaka sina pengar.
Om du själv vill se vilken information som finns registrerad om dig hos Bisnode kan du använda tjänsten Min upplysning genom att logga in via hemsidan eller appen. Där kan du även se dina senaste kreditupplysningar.
Den information som finns med i Bisnodes register raderas efter ett tag. Om du till exempel har en betalningsanmärkning ligger den kvar i tre år, medan tidigare förfrågningar såsom kreditupplysningar finns kvar i ett år. Däremot delar Bisnode inte med sig av någon information om tidigare kreditupplysningar med UC. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt av en kreditupplysning via Bisnode, vilket kan vara bra om du senare har tänkt låna av en långivare som gör sina kreditupplysningar via UC.
Låna utan UCBisnode är ett populärt kreditupplysningsföretag bland de långivare som lånar ut belopp mellan 1 000 kr och 50 000 kr. Det beror på att kraven inte är lika höga för sådana lån. De som erbjuder större lån vill däremot helst göra sina kreditupplysningar via UC för att få tillgång till ytterligare information samt eventuella tidigare kreditupplysningar som kan indikera en sämre kreditvärdighet.
Den typ av lån du är intresserad av avgör alltså om du har möjlighet att slippa en kreditupplysning via UC. Vill du låna ett mindre belopp kan du välja en långivare som använder sig av antingen Bisnode eller konkurrenten Creditsafe för att inte påverka din möjlighet att få ytterligare lån framöver.
Källor
Antal långivare | 10 st |
Lånebelopp | 1 000 - 150 000 kr |
Löptid | 0 - 180 mån |
Ränta | 19,50 - 43,98 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 475 kr |
Antal långivare utan UC | 10 st |
Antal långivare trots anmärkning | 8 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 6 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Nej, om du vill låna större belopp kommer långivaren alltid att göra kreditupplysningen via UC. Men det finns många långivare som erbjuder mindre privatlån och snabblån som använder sig av just Bisnode vid sina kreditupplysningar.
Nej, om kreditupplysningen är gjort via Bisnode så kommer den inte att synas hos UC.
Skillnaden är att en kreditupplysning via UC är mer omfattande, men i många fall är Bisnodes kreditupplysningar fullt tillräckliga för att långivaren ska kunna göra en bedömning av om du kan beviljas ett lån eller inte.
Var kreditupplysningen görs påverkar inte räntan, men de långivare som använder sig av Bisnode beviljar i regel privatlån och snabblån som är en typ av lån som generellt brukar ha högre ränta än andra lån.
Senast uppdaterad: 22 maj 2024