Creditsafe är ett internationellt kreditupplysningsföretag som många svenska banker och andra långivare använder sig av. De har erbjudit kreditupplysningar sedan 1997 och är idag det näst största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Creditsafe hämtar sin information från Skatteverket och ett stort antal andra statliga myndigheter såsom Kronofogden, Bolagsverket och Lantmäteriet, och de utför kreditupplysningar av både privatpersoner och företag.
När du ansöker om ett lån, är det vanligt att långivaren gör en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. I Sverige är UC (Upplysningscentralen) det mest kända kreditupplysningsföretaget, men det finns alternativ som Creditsafe. Här förklarar vi vad Creditsafe är och hur det skiljer sig från UC.
Creditsafe är ett globalt kreditupplysningsföretag som erbjuder finansiell information om både företag och privatpersoner. I Sverige har Creditsafe blivit ett populärt alternativ för kreditupplysningar, särskilt bland långivare som erbjuder mindre lån (normalt upp till 50 000 kr).
Den största skillnaden mellan Creditsafe och UC ligger i hur informationen samlas in och hur den påverkar din kreditvärdighet:
Att välja en långivare som använder Creditsafe kan vara fördelaktigt om du vill undvika att dina kreditupplysningar påverkar din framtida kreditvärdighet. Det kan också vara ett bra alternativ om du söker mindre lån eller om du har en ekonomisk historik som inte speglar din nuvarande situation.
Kom ihåg att oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används, är det viktigt att låna ansvarsfullt och se till att du kan uppfylla återbetalningskraven.
När en bank eller långivare får in din låneansökan måste de enligt lag ta reda på om du kommer att ha möjlighet att betala tillbaka lånet. Det gör de genom att granska din ekonomi. En av de viktigaste delarna i granskningen är en kreditupplysning som ger långivaren information om alltifrån din inkomst och betalningsförmåga till eventuella skulder och betalningsanmärkningar.
Resultatet av bankens bedömning avgör om du får låna, och även vilken ränta du får. Om det är högre risk för långivaren att lånet inte kommer att betalas tillbaka i tid kompenserar de det med en högre ränta på lånet. Har du däremot en utmärkt betalningsförmåga kan du få tillgång till de allra lägsta räntorna.
Om en långivare tar en kreditupplysning på dig via Creditsafe får de information om dina personuppgifter, dina inkomster under de senaste åren samt eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. De får även reda på om du äger några fastigheter och om du har något företagsengagemang. Dessutom gör Creditsafe en egen kreditvärdering av dig och ger dig ett kreditbetyg som visar din betalningsförmåga. När en kreditupplysning görs på dig får du alltid information om det i form av en så kallad omfrågekopia som skickas antingen via posten eller digitalt.
Gör en kreditkoll hos uScore för att få reda på din kreditscore hos Creditsafe. Denna koll ger ingen UC-förfrågan och påverkar alltså inte din kreditscore.
Kreditscore | Betalningsförmåga |
70 - 100 | Mycket hög |
40 - 69 | Hög |
20 - 39 | Medel |
1 - 19 | Låg |
Ansökan om lån
Du ansöker om lån hos en långivare som använder Creditsafe.
Kreditupplysning
Långivaren begär en kreditupplysning från Creditsafe baserad på dina uppgifter.
Lånebeslut
Långivaren utvärderar kreditupplysningen och fattar beslut om lånet.
Utbetalning och återbetalning
Om du blir godkänd betalas lånet ut och du får information om återbetalningsplanen.
Creditsafe delar inte med sig av någon information om vilka kreditupplysningar de gör till UC. Det innebär att banker som tar en kreditupplysning på dig via UC inte kan se om du tidigare har ansökt om ett mindre lån och kreditupplysningen har gjorts via Creditsafe.
Om du har möjlighet kan det därför vara en fördel att välja en långivare som använder sig av Creditsafe vid sina kreditupplysningar. Detta eftersom de inte riskerar att försämra din kreditvärdighet till skillnad från kreditupplysningar via UC.
Låna utan UCDe flesta banker och andra långivare föredrar att göra en kreditupplysning via UC när du ansöker om större lån som överstiger 50 000 kr. Det beror bland annat på att de vill ha tillgång till så mycket information som möjligt om din ekonomi, inklusive hur många kreditupplysningar som gjorts i ditt namn under den senaste tiden. Vill du däremot låna ett mindre belopp, eller kanske ta ett snabblån, finns det många långivare som använder sig av Creditsafe som ett fullgott alternativ för att bedöma din kreditvärdighet.
Källor
Antal långivare | 12 st |
Lånebelopp | 1 000 - 70 000 kr |
Löptid | 0 - 96 mån |
Ränta | 6,84 - 44,00 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 730 kr |
Antal långivare utan UC | 12 st |
Antal långivare trots anmärkning | 7 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 10 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Creditsafe är en internationell leverantör av företagskreditrapporter och affärsinformation. De erbjuder tjänster som omfattar kreditbedömning av företag, företagsinformation, kreditrapporter och riskhantering. Deras tjänster används ofta för att bedöma kreditvärdigheten hos företag och individer, särskilt i B2B-sammanhang. Creditsafe är känt för att erbjuda omfattande data och analys som hjälper företag att fatta informerade beslut om kredit och risk.
CreditSafe Group är ett privatägt företag. Det grundades ursprungligen i Norge och har sedan dess utvidgat sin verksamhet internationellt. Eftersom det är ett privat företag, kan detaljerna om dess ägande vara mindre offentliga. Det är dock känt att Creditsafe har vuxit genom både organisk tillväxt och genom förvärv av andra företag inom samma bransch.
Creditsafe är en etablerad aktör inom kreditupplysning och affärsinformation. De erbjuder tjänster som kreditkontroller, företagsrapporter och andra finansiella tjänster. Att använda Creditsafe anses vara säkert då de följer de lagar och regler som finns kring hantering av kreditinformation. De använder säkerhetstekniker för att skydda data och information de hanterar.
Nej, Creditsafe och UC (Upplysningscentralen) är inte samma företag. De är båda aktörer inom kreditupplysningsbranschen i Sverige, men de är separata företag med olika tjänster och produkter. UC är en av de mest kända kreditupplysningsföretagen i Sverige och är ofta använd för kreditkontroller av privatpersoner, medan Creditsafe är mer inriktad på företagsinformation och internationella kreditupplysningar.
Nej, om du vill låna större belopp vill banker och andra långivare göra en kreditupplysning via UC för att få så mycket information som möjligt om din privatekonomi. Men vill du låna upp till 50 000 kr kan du ofta välja en långivare som gör sina kreditupplysningar via Creditsafe i stället.
Ja, ofta är räntan högre än när långivaren gör en kreditupplysning via UC. Men det beror inte på kreditupplysningsföretaget i sig, utan snarare på att räntorna alltid brukar vara högre vid mindre lånebelopp.
Nej, din kreditvärdighet påverkas bara om långivarna kan se att du har ansökt om flera lån tidigare. Eftersom Creditsafe inte delar med sig av sådan information så påverkas inte din möjlighet att låna framöver.
Ja, då får du alltid en kopia på kreditupplysningen, och skulle det vara något som inte stämmer så bör du kontakta Creditsafe direkt.
Senast uppdaterad: 02 juli 2024