Sparkonto

Ett sparkonto är något som alla bör ha, men det är viktigt att inte välja första bästa alternativ. I stället rekommenderar vi att du använder vår jämförelsetjänst för att få koll på alla möjligheter. Du får bland annat information om ränta, insättningsgräns och eventuell bindningstid så att du kan hitta det sparkonto som passar dig bäst. Om du vill spara pengar hjälper vi dig att hitta det bästa sparkontot genom att samla alla svenska sparkonton på samma ställe, jämför räntan och övriga villkor och sedan har du möjligheten att öppna ett sparkonto på bara några minuter.

Sparkonto illustration

Jämför sparkonton

Saldo BankSparkonto

  • Ränta upp till 5%
  • Insättningsgaranti
  • Ingen öppningsavgift
Sparränta 3,00 - 4,30 %
Minsta insättning 10 000 kr
Sparperiod 6 mån - 5 år
Insättningsmetoder Banköverföring
Minsta insättningsbeloppet 10000kr. Notera att du inte kan ta ut dina pengar innan den valda perioden har tagit slut.

Multitude BankSparkonto

  • Avgiftsfria sparkonton med hög ränta
  • Omfattas av den statliga insättningsgarantin
  • Uttag när som helst utan några avgifter
Sparränta 4,30 - 4,40 %
Minsta insättning 1 kr
Sparperiod Rörlig - 3 år
Insättningsmetoder Banköverföring
För att öppna konto hos Multitude Bank behöver du vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige samt ha ett svenskt bankkonto som ska användas som ett uttagskonto.

SavelendSparkonto

  • 6% fast ränta på 12 månader
  • Omfattas av SaveLends Kapitalskydd
  • Högre ränta än vanliga sparkonton
Sparränta 6,00 %
Minsta insättning 10 000 kr
Sparperiod 12 - 24 mån
Insättningsmetoder Trustly, Swish
Du binder ditt kapital i minst 12 månader och får en fast avkastning på 6 % efter löptiden. Lägsta insättning för att spara i SaveLend Fast är 10 000 kr och högsta insättning är 2 000 000 kr.

AvanzaNätmäklare

  • Avgiftsfria sparkonton med insättningsgaranti
  • Möjlighet till högre ränta med Sparkonto+
  • Fria uttag på obundna sparkonton
Sparränta 3,50 - 3,90 %
Minsta insättning 1 kr
Sparperiod Rörlig - 2 år
Insättningsmetoder Trustly, Swish
Det är inte möjligt att avsluta ett tidsbundet sparkonto innan bindningstiden är slut, inte ens mot en avgift eller genom att avstå den intjänade räntan.

NordnetNätmäklare

  • Fria överföringar & uttag
  • Statlig insättningsgaranti
  • Månadsvis utbetalning av räntan
Sparränta 3,54 %
Minsta insättning 1 kr
Sparperiod Rörlig
Insättningsmetoder Swish, Banköverföring
Den effektiva räntan är 3,60 procent från första kronan (nominell ränta 3,54 procent). Den utbetalas till dig varje månad.

SavelendP2P-lån

  • Välj mellan olika sparstrategier
  • Stabil historisk avkastning
  • Ett bra komplement till investeringar på börsen
Sparränta 6,50 - 10,00 %
Minsta insättning 500 kr
Sparperiod Flexibel
Insättningsmetoder Trustly, Swish
För att öppna ett konto hos SaveLend behöver du vara minst 18 år gammal samt ha ett svenskt bankkonto.

TrineSolenergi

  • Investera i solenergi i utvecklingsländer
  • Gör en skillnad för miljön med ditt sparande
  • Ett bra komplement till investeringar på börsen
Sparränta 7,20 %
Minsta insättning 250 kr
Sparperiod Flexibel
Insättningsmetoder Trustly
För att öppna ett konto hos SaveLend behöver du vara minst 18 år gammal och bo inom EEA.

Vad är ett sparkonto?

Ett sparkonto skiljer sig från ett vanligt bankkonto eftersom det är ägnat åt dina sparpengar i stället för åt dina dagliga transaktioner. Sparkonton erbjuds dessutom av både banker och andra pengainstitut, och det finns därför många olika konton att välja mellan.

Idag går det också att få en bra ränta på sitt sparande. Fram tills nyligen erbjöd de flesta sparkonton nollränta eller endast en mycket låg ränta på de insatta pengarna. Men nu har de stigande räntorna gjort det mer lönsamt att spara igen med räntor på upp till 2 % på rörliga sparkonton och 7 % på fasträntekonton.

I de flesta fall kan du sätta in pengar regelbundet på ditt sparkonto, och göra valfritt antal uttag. Men vissa sparkonton har ett begränsat antal insättningar och uttag per år, vilket du behöver vara uppmärksam på innan du gör ditt val.

Så hittar du bästa sparkontot

Följande begrepp behöver du ha koll på när du ska öppna ett sparkonto:

  • Ränta – en hög sparränta är alltid bättre eftersom det innebär mer i ränteinkomster per år
  • Insättningsgränser – en del sparkonton har insättningsgränser som reglerar hur mycket pengar du kan sätta in på kontot
  • Uttagsfrekvens– vissa sparkonton begränsar också antalet uttag per år
  • Bindningstid – om du väljer ett sparkonto med bindningstid kan dina pengar inte tas ut under den valda tidsperioden, och ofta kan denna typ av konton erbjuda en högre ränta
  • Statlig insättningsgaranti – det är alltid en fördel att välja ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin som garanterar att du får tillbaka dina pengar om banken går i konkurs
  • Villkor – se alltid till att läsa igenom villkoren för sparkontot innan du gör din ansökan för att inte missa några detaljer

Ansök om ett sparkonto i tre enkla steg

Du kan göra en enkel jämförelse av alla sparkonto här på sidan för att hitta det konto som passar dig. Vill du öppna ett sparkonto idag kan du följa stegen nedan:

1. Tänk igenom vad som är viktigast för dig

Innan du gör ditt val behöver du veta vad du ska prioritera i din jämförelse. Är det viktigt att få den bästa sparräntan, eller vill du kanske ha maximal flexibilitet när det gäller insättningar och uttag på kontot?

2. Gå igenom resultatet

En jämförelse av sparkonton innebär att du ser resultaten i en tydlig lista. Du kan i förväg välja vilka kriterier som är viktiga i din sökning, och efteråt är det lätt att sortera listan utifrån dina prioriteringar. Vi inkluderar självklart endast seriösa banker och pengainstitut som verkar på den svenska marknaden.

3. Gör din ansökan

När du har kommit så här långt är det förmodligen lätt att se vilket sparkonto som passar dig bland de olika alternativen i listan. Då är det bara att klicka dig vidare till bankens hemsida för att läsa igenom villkoren och sedan göra en ansökan om att öppna ett sparkonto. Det krävs ingen kreditupplysning, och sparkontot kan i många fall öppnas inom bara några minuter.

Sparkonton: fördelar och nackdelar

Innan du öppnar ett sparkonto behöver du vara medveten om fördelarna och nackdelarna med denna typ av konto.

Fördelar

  • Du får oftast ränta på de insatta pengarna
  • Ett sparkonto gör det lättare att få en överblick över hur mycket du har sparat
  • Det kostar ingenting att ha ett sparkonto
  • De flesta sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin

Nackdelar

  • Det går i regel inte att betala räkningar från ett sparkonto
  • Överföringar från sparkontot till ett annat konto kan ta ett par bankdagar
  • Antalet insättningar och uttag kan vara begränsade

Sparkonto med fast eller rörlig ränta

Det finns två huvudsakliga typer av sparkonton som det är bra att ha koll på innan du bestämmer dig för vilket konto du ska välja. Det handlar förstås om sparkonton med fast eller rörlig ränta.

Ett bundet sparkonto med fast ränta låter dig göra en insättning på kontot som sedan förblir låst under en bestämd tidsperiod innan du återigen kan få tillgång till pengarna. Du kan alltså inte göra något uttag innan tidsperioden är slut. Den stora fördelen med att välja ett bundet sparkonto är att räntan i stort sett alltid är betydligt högre än på ett konto med rörlig ränta.

Ett sparkonto med rörlig ränta fungerar precis som vilket bankkonto som helst. Du kan göra ett obegränsat antal insättningar och uttag till och från kontot, men dina transaktioner påverkar förstås hur mycket du får utbetalt i ränta varje år. I regel är den ränta som erbjuds också lägre än om du väljer ett konto med fast ränta.

Så använder du sparkontot på bästa sätt

Ett sparkonto ger dig möjligheten att separera dina sparade pengar från din övriga ekonomi. Det är en chans att spara ihop till något du länge velat köpa eller göra, eller att samla ihop till en buffert för att känna dig tryggare och bli bättre på att klara av oförutsedda kostnader. Genom att ha koll på hur du ska använda ditt sparkonto på bästa sätt kan du maximera fördelarna med kontot. Här är våra bästa tips:

  • Starta ett regelbundet sparande
  • Överför pengar till sparkontot samma dag som du får lön
  • Ha gärna sparkontot i en annan bank än din vanliga för att försvåra onödiga uttag
  • Sätt upp sparmål för att göra sparandet roligare
  • Jämför sparkonton med jämna mellanrum för att inte gå miste om en högre ränta
Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om sparkonto

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Vill du maximera räntan och inte behöver dina pengar under en viss period framöver är ett sparkonto med fast ränta det bästa valet. Behöver du däremot ha tillgång till pengarna vid oförutsedda utgifter bör du välja ett konto med rörlig ränta.

Nej, det krävs ingen kreditupplysning för att öppna ett sparkonto.

Ja, det går utmärkt att spara pengar trots betalningsanmärkningar.

Nej, du behöver inte bevisa för banken att du har någon inkomst för att kunna öppna ett sparkonto.

Oftast behöver du vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige och ha tillgång till ett BankID. Vissa banker kan dock ha ytterligare krav, så det är viktigt att läsa igenom villkoren innan du gör ditt val.

När du sätter in pengar på ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin kan du få tillbaka ett belopp på upp till 1 050 000 kr om banken skulle försättas i konkurs. Det ger alltså en större säkerhet att välja ett sådant sparkonto än ett som inte omfattas av insättningsgarantin.

Senast uppdaterad: 23 april 2024