Under många år var det inte möjligt att få särskilt mycket i ränta på svenska sparkonton. De flesta banker och andra finansiella institut erbjöd nollränta på grund av den låga styrräntan, vilket gjorde att det sällan lönade sig att placera sina pengar på ett vanligt sparkonto. Men i takt med att styrräntan höjdes under 2022 började bankerna även höja sparräntorna, vilket gjorde att intresset för sparkonton sköt i höjden. Så hur hittar man egentligen den bästa sparräntan idag när det finns så många alternativ att välja mellan?
Sparränta är den ränta du får på pengar som du placerar på ett sparkonto. Den kan ses som en betalning från banken som tack för att du placerar pengarna där. Sparränta kan erbjudas både av vanliga banker, samt av finansiella institut som har blivit godkända av Finansinspektionen.
Du kan inte förlora dina pengar på sparkontot, till skillnad från om du placerar dem i fonder eller aktier. Därför väljer många ett sparkonto för pengar som ska fungera som en buffert eller som ska användas inom den närmsta framtiden.
Räntan som erbjuds är oftast högre om du väljer att binda pengarna under en bestämd period. På ett så kallat fasträntekonto är dina pengar låsta och räntan fast under den bindningstid du har valt, även om det ibland är möjligt att göra uttag mot en kostnad. Väljer du däremot ett konto med rörlig ränta kan du sätta in och ta ut pengar helt fritt, samtidigt som räntan ändras kontinuerligt.
Läs på om sparkonton
Förstå grunderna och varianterna av sparkonton. Lär dig om skillnader i räntesatser, tillgänglighet, och villkor för olika typer av konton.
Välj sparkonto
Jämför räntor, avgifter och tillgänglighet hos olika banker. Välj ett konto som bäst passar dina sparbehov och mål.
Starta sparkonto
Välj en bank och öppna ditt konto med nödvändig information och en initial insättning. Övervaka sedan kontot för att säkerställa att det uppfyller dina förväntningar.
Optimera ditt sparande
Maximera ditt sparande genom regelbundna insättningar och håll dig uppdaterad om ränteförändringar. Justera ditt sparande efter dina ekonomiska mål.
Många sparkonton har rörlig ränta, vilket ger dig stor flexibilitet att göra ett obegränsat antal insättningar och uttag precis när du vill. Denna typ av sparkonton passar därför bäst om du behöver pengarna inom en kortare tidsperiod, till exempel för en buffert som du kan använda vid behov, eller om du sparar till något du snart vill köpa. Det brukar oftast inte finnas någon nedre gräns för hur stort belopp du kan ha på ditt rörliga sparkonto, och inte heller någon gräns för hur små summor det går att sätta in eller ta ut.
Den rörliga räntan innebär att sparräntan både kan höjas och sänkas när som helst. Oftast handlar det inte om några större ändringar, men över tid kan räntan förändras med flera procentenheter – precis som vi har sett de senaste åren. Räntan kan betalas ut antingen varje dag, varje vecka, per månad eller per år.
På ett sparkonto med fast ränta brukar det oftast gå att få högre ränta än på sparkonton med rörlig ränta. Det beror på att banken eller det finansiella institutet vet i förväg hur länge du kommer att ha kvar dina pengar på sparkontot. Sparkonton med fast ränta är nämligen låsta under en bestämd period, under vilken du normalt inte kan göra vare sig insättningar eller uttag.
Den fasta räntan är lika hög under hela bindningstiden, och vanligen är räntan högre ju högre bindningstid du väljer. Du har ofta möjlighet att spara till fast ränta under bara några månader, såväl som flera år i taget. Insättningen görs när du öppnar sparkontot, och när din valda bindningstid är över betalas dina insatta pengar plus ränta ut till ett konto du själv väljer.I vissa fall går det att göra ett eller ett par uttag från ett sparkonto med fast ränta. Ibland är ett uttag kostnadsfritt, medan du behöver betala en avgift om du vill göra fler uttag från sparkontot under bindningstiden.
Det finns många olika sparkonton att välja mellan, men de är lätta att jämföra eftersom det främst är sparräntan som skiljer dem åt. Genom att använda en jämförelsetjänst kan du direkt se vilken sparränta som är högst, och även ställa in olika preferenser för att hitta det sparkonto som passar dig bäst. Du kan till exempel välja mellan rörliga och fasta sparkonton, sparkonton med fria uttag och hur ofta du vill att räntan ska betalas ut. När du sedan har hittat den typ av sparkonto du föredrar är det bara att välja det som har den högsta räntan och göra din första insättning.
Tänk bara på att räntan justeras regelbundet, så det är inte säkert att du får tillgång till samma sparränta idag som förra månaden. Det som främst påverkar sparräntan är Riksbankens styrränta, eftersom det är hos Riksbanken som banker och finansiella institut själva kan spara pengar. Styrräntan avgör därför hur mycket bankerna tjänar på insättning, och ändras den kommer bankerna också att justera sina sparräntor.
Andra faktorer som kan påverka sparräntan är hur lång bindningstid du väljer på ett fast sparkonto, hur stort belopp du sparar och hur hög konkurrens det är för tillfället bland de banker och finansiella institut som erbjuder sparkonton.
Ett viktigt begrepp att känna till när du ska spara pengar är insättningsgaranti. Genom att välja ett sparkonto med insättningsgaranti kan du vara säker på att inte förlora dina insatta pengar om banken skulle gå i konkurs. Då får du nämligen automatiskt ersättning från statens internbank Riksgälden i form av det insatta beloppet plus ränta. Den övre gränsen för insättningsgarantin är 1 050 000 kronor per person och finansiellt institut. Önskar du spara mer än så behöver du alltså dela upp pengarna mellan flera olika banker. På Riksgäldens hemsida kan du själv se efter om ett sparkonto omfattas av insättningsgarantin eller inte.
Om du har ett belopp du vill spara på ett sparkonto vill du förstås ha tillgång till den bästa sparräntan. Då minskar du risken att pengarna sjunker i värde på grund av inflationen, samtidigt som du inte riskerar att förlora dem tack vare insättningsgarantin. Ett sparkonto är också säkrare än att investera pengarna i aktier eller fonder, särskilt om du behöver dem inom en relativt kort tid.
Du kan välja mellan sparkonton med rörlig eller fast ränta, där det senaste alternativet oftast innebär en högre sparränta. Då väljer du själv bindningstid, och har sällan möjlighet att ta ut några pengar innan den går ut. På ett rörligt sparkonto kan räntan ändras när som helst, men det är mer flexibelt eftersom du kan göra insättningar eller uttag när du vill. För att lättast hitta den bästa sparräntan kan du använda en jämförelsetjänst där du direkt ser vilket sparkonto som erbjuder högst ränta för tillfället.Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Ja, skatten dras av automatiskt innan räntan betalas ut till dig, men det är viktigt att i förväg vara medveten om att 30 % av ränteintäkterna kommer att försvinna i skatt. Dina ränteintäkter syns sedan automatiskt i deklarationen.
Idag erbjuder de flesta svenska sparkonton ränta, men det finns fortfarande ett fåtal med nollränta. Hur många banker och finansiella institut som har ränta på sina sparkonton ändras hela tiden och påverkas främst av den aktuella styrräntan.
På en del sparkonton är det möjligt att få extra ränta i form av så kallad bonusränta genom att till exempel sätta in ett visst belopp på kontot, eller genom att inte göra något uttag under hela bindningstiden på ett fasträntekonto.
Om du har ett rörligt sparkonto där räntan ändras så gäller den nya räntan från den dag som ändringen träder i kraft.
Senast uppdaterad: 11 juni 2024