Kattförsäkring

Inväntar du en ny lurvig familjemedlem? Grattis! De flesta tecknar en kattförsäkring för att vara säkra på att de kan ge sin katt den vård den behöver. Men vad bör du tänka på när du jämför kattförsäkringar och vad ingår i de olika skydden? Frågorna är många och det är inte så konstigt. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du väljer rätt kattförsäkring och vad du bör hålla koll på när du jämför olika försäkringsbolag.

Kattförsäkring illustration

Jämför kattförsäkringar

Hedvig

 • Fria veterinärsamtal hos FirstVet
 • Årlig hälsokoll ingår
 • Ingen bindningstid
Max ersättning 160 000 kr
Karenstid 0 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 4,3

FurryChamp

 • Fria veterinärbesök via FirstVet
 • Välj nivå av rörlig & fast självrisk
 • Snabb ersättning - helt digitalt
Max ersättning 60 000 kr
Karenstid 14 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 3,9

Lassie

 • Hög veterinärersättning
 • Samtal med digital veterinär ingår
 • 365 dagar självriskperiod
Max ersättning 160 000 kr
Karenstid 14 dagar
Fri digital vård Ingår

Trustpilot: 4,4

Petson

 • 30% rabatt för kattunge under 6 mån
 • Digital veterinärrådgivning ingår
 • Foder­prenumeration sänker din premie
Max ersättning 175 000 kr
Karenstid 20 dagar
Fri digital vård Ja

Sveland

 • Full veterinärvård livet ut
 • Skräddarsy försäkringen efter dina behov
 • Sveland är ett kundägt bolag
Max ersättning 120 000 kr
Karenstid 20 dagar
Fri digital vård Ja

Trustpilot: 3,8

Vad är en kattförsäkring?

En kattförsäkring är en försäkring som skyddar din katt om någonting händer. Vanligtvis är försäkringen uppdelad i två delar där ena delen består av skydd för veterinärkostnader om din katt skulle bli sjuk. Den andra delen består av ett skydd som ger dig ersättning om din katt skulle vara med om en olycka och avlider.

Fördel med kattförsäkring

Oavsett om du har en raskatt eller en bondkatt, så är en försäkring ett självklart val när du inväntar en ny familjemedlem. Att teckna en kattförsäkring innebär att du slipper att oroa dig för höga veterinärkostnader om din katt skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Det ger dig en enorm trygghet och du kan känna dig lugn i att du kan ge din katt den vård den behöver för att må bra.

Vad ingår i en kattförsäkring?

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen ger dig ekonomisk ersättning för vård om din katt råkar ut för en olycka eller sjukdom. Om din katt inte behöver akutvård är det bra att kolla upp om ditt försäkringsbolag ersätter veterinärkostnaderna, då det kan finns begränsningar för vissa raser och dolda fel.

Tilläggsförsäkringar

Om du vill öka skyddet på din katt finns det en mängd olika tilläggsförsäkringar som du kan inkludera. Men glöm inte att jämföra kattförsäkringar mellan olika bolag, då vissa skydd ingår i den grundläggande försäkringen hos en del företag, medan andra erbjuder dessa skydd som tilläggsförsäkringar.

Livförsäkring

Vill du göra din försäkring ännu tryggare kan du teckna en livförsäkring. Då kan du få ersättning om din katt dör eller måste avlivas.

Resor

Reseersättning ingår vanligtvis i det grundläggande skyddet, men kan ibland vara en tilläggsförsäkring. Detta täcker kostnader för längre resor om du och din katt blir kallad på veterinärbesök.

Tandvård

TR(FORL) är en vanlig tandsjukdom som orsakar smärtsamma skador på kattens tänder. Med en tilläggsförsäkring för tandvård får du ersättning för kostnader vid undersökning och behandling.

Mediciner

Med en tilläggsförsäkring för mediciner kan du få ersättning för receptbelagda mediciner som din veterinär skrivit ut.

Röntgen

De flesta bolag erbjuder tilläggsskydd mot MR och CT-röntgen. Detta skydd ger ersättning om din katt behöver undersökas för skador och sjukdomar på skelett eller nervsystem.

Självrisk

Den bästa kattförsäkringen är den som passar din situation bäst. Självrisken är den del av kostnaderna som du får betala själv och det är viktigt att kolla upp vad du har råd med om din katt behöver vård. Vill du sänka självrisken kan du välja att höja premien, då detta ofta inkluderar en större ersättning. De flesta försäkringsbolag erbjuder antingen en rörlig eller fast självrisk och ibland till och med en kombination av båda två.

Jämför kattförsäkringar

Vad man anser är viktigt skiljer sig åt mellan varje kattägare och det är därför viktigt att hitta en försäkring som passar just dig och din katt. Nedan har vi listat 7 punkter som kommer att göra valet mycket enklare.

När du jämför kattförsäkringar är det viktigt att inte bara jämföra priset eftersom det finns en mängd av villkor och tilläggsförsäkringar som påverkar detta. Däremot innehåller de flesta kattförsäkringar liknande grundvillkor, vilket gör det enklare att jämföra olika försäkringspaket. Har din katt en större risk att drabbas av vissa sjukdomar, så kan det vara en bra idé att kolla upp om dessa kostnader kan ersättas med hjälp av en tilläggsförsäkring.

 • Teckna tidigt - desto tidigare du tecknar en försäkring, desto mer heltäckande är ditt skydd. Vanligtvis kan du även få en viss rabatt när du försäkrar en kattunge.
 • Maximal ersättning - Maxersättning är det maxbelopp som försäkringen kan betala ut. Generellt sett ger en högre premie en högre maxersättning.
 • Karenstid - Kontrollera hur länge du måste ha försäkringen innan den börja gälla. Detta kan variera mycket mellan olika bolag.
 • Priset - Stirra dig inte blind på priset, men kom ihåg att premien ofta speglar innehållet. Kolla även upp om du kan få rabatt genom att samla andra försäkringar.
 • Tilläggsförsäkringar - Jämför nog villkoren eftersom en del skydd ingår i grundskyddet hos vissa bolag, medan andra erbjuder dessa som tilläggsförsäkringar.
 • Självrisk - Om du vill ha en högre självrisk betalar du oftast en lägre premie. Vanligtvis kan du även välja mellan en rörlig och fast självrisk.
 • Kontrollera undantag - Alla försäkringar har undantag då försäkringen inte gäller. T.ex kan det handla om vissa sjukdomar eller undantag för specifika raser.
Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Vanliga frågor om kattförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Att ha en kattförsäkring är inte obligatoriskt. Däremot kan du få hjälp med oväntade kostnader om olyckan är framme.

Medan de flesta katter kan försäkras, kan det finnas undantag för vanliga sjukdomar och fel som ofta uppkommer hos vissa raser.

Undantag i försäkringen innebär att försäkringsbolaget inte ersätter kostnader för behandling eller följdskador för vissa fel. Dessa undantag kan uppkomma beroende på din katts ålder, ras eller tidigare sjukdomar.

I de flesta fall kan du teckna en försäkring när kattungen är minst 6 veckor gammal.

De flesta bolag tillåter dig att försäkra en katt tills dess den fyllt 7 år. Är din katt äldre än så finns det fortfarande bolag som godtar en nyförsäkring, men räkna med större premiekostnader och undantag i försäkringen.

Senast uppdaterad: 01 juni 2024