Studentförsäkring

Om du är en student så borde du kolla upp vad en studentförsäkring innebär. Det är nämligen som en vanlig hemförsäkring, fast billigare. Perfekt för dig som är student! För att få tillgång till en studentförsäkring behöver du vara inskriven på en CSN-berättigad utbildning och vara yngre än en viss ålder exempelvis 29 eller 39 år, det ser lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag du tecknar försäkringen från.

Särskild försäkring för studenter

Försäkringen skiljer sig åt beroende på från vilket försäkringsbolag du tecknar försäkringen. Vissa erbjuder bara en typ av försäkring, men den gäller bara för hyresrätter, medan andra har tre stycken olika paket och dessa gäller både på hyresrätt, bostadsrätt och villa/radhus. Med studentförsäkringen för hyresrätter får du; egendomsskydd som ersätter dina saker, ansvarsskydd som gäller om någon skulle kräva dig på skadestånd, rättsskydd som täcker dina kostnader om du hamnar i en tvist och behöver anlita en advokat, överfallsskydd som ersätter dig om du råkar ut för en misshandel, reseskydd i hela världen i 45 dagar som ersätter dig om det skulle hända något med dig eller dina grejer på resan och ID-skydd som skyddar dig om du råkar ut för identitetsstöld.

Valfritt större paket på din studentförsäkring

Vissa försäkringsbolag erbjuder möjligheten att välja mellan tre paket: basförsäkringen, mellanförsäkringen och den stora försäkringen. Med basförsäkringen får du en personförsäkring på dig själv samt eventuella personer som du bor med, ersättning om någonting skulle hända din egendom, ersättning för dina saker som skadas efter en olycka, brand, skadegörelse etc., krisstöd och rättsskydd vilket gör att du kan få prata med någon om du har varit med om en traumatisk händelse och dessutom få dina rättegångskostnader täckta.

Dessutom får du ansvarsskydd och överfallsskydd vilket innebär att du kan få ersättning om du tvingas betala skadestånd till någon annan och du kan få överfallsersättning om du blivit överfallen av någon och utsatt för sexualbrott eller misshandel. Fler försäkringar som ingår är reseskydd, flyttskydd, utökat stöldskydd, skydd mot ID-stöld, samt ersättning om din bostad har blivit obrukbar. Du kan även få bortaskydd, vilket gäller upp till ett visst belopp. Med ett bortaskydd menas alla de saker som du inte förvarar vid din bostad (exempelvis vid sommarstugan istället) och du kan få ersättning för dessa om de blir stulna, skadade eller förstörda.

För mellanpaketet och det stora paketet gäller samma saker som ovan, förutom att bortaskyddet ersätter upp till ett större belopp. Förutom det får du även otursskydd upp till ett visst belopp, vilket innebär att du kan få ersättning om du har varit slarvig och tappat bort saker eller om du tappat dina saker i marken och dessa har gått sönder. På den stora försäkringen får du även ett utökat reseskydd, halverad självrisk, ersättning för kontantförluster, och ersättning för låsbyte om du tappat bort dina nycklar. Dessutom gäller även nypris på hemelektronik, vilket innebär att om du har elektronik som går sönder (och är yngre än 4 år) kommer du att ersättas till nyprisvärdet och inte till värdet som elektronikprodukten kan tänkas vara värd nu (elektronik tappar i pris över tid, men med den här försäkringen slipper du det).

Det finns även vissa tilläggsförsäkringar som du kan välja till om du vill det, som olycksfallsförsäkrad dygnet runt, utlandsstudieförsäkring och försäkring för elrullstolar.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om studentförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

En studentförsäkring är en slags billigare hemförsäkring som du som studerar kan ta del av. Den skyddar dig, ditt hem och sakerna du äger om någonting skulle hända. Du är även skyddad om du ska ut och resa, och du kan dessutom välja att köpa till en utlandsstudieförsäkring som skyddar dig utomlands, om du nu har planerat på att studera utomlands. Dessutom skyddar försäkringen dem du bor med också.

Det finns lite krav kring detta och det ser olika ut från försäkringsbolag till försingsbolag. De flesta har dock som krav att du ska vara inskriven på en utbildning som är CSN-berättigad. Dessutom måste du också vara yngre än ett visst antal år, vanligen är det 29 år eller 39 år.

Det ser olika ut beroende på vilken typ av försäkring du väljer och vilka tillval du gör. Oftast är dock en studentförsäkring billigare än en hemförsäkring och det är för att studenter också ska ha råd att försäkra sitt hem.

Försäkringen gäller i första hand ditt hem i Sverige. Den kan även gälla om du har dina saker på andra ställen (exempelvis i sommarstugan) och de blir skadade eller förstörda. Om du reser så gäller även försäkringen de första 45 dagarna på din resa och då kan du få ersättning om dina saker eller du blir skadade.

Aktsamhetskrav innebär att du måste vara aktsam med dina saker för att förhindra skador och stöld. Om dina saker till exempel blivit stulna för att du glömde att låsa ytterdörren när du gick hemifrån så finns det risk att du får en lägre ersättning eller ingen ersättning alls, eftersom att du har en viss skuld i att de blev stulna.

Senast uppdaterad: 20 november 2023