Gravidförsäkring

Om du har blivit gravid är det viktigt att teckna en graviditetsförsäkring. Du bör teckna en gravidförsäkring så snart som möjligt eftersom att skador och liknande som upptäcks innan försäkringen är tecknad inte kommer att ersättas.

Gravidförsäkringar - vad de täcker och hur de fungerar

Du kan teckna en gravidförsäkring redan tidigt i graviditeten, men den börjar inte gälla för dig förrän vecka 10 till 15, och vecka 22-23 för barnet. Var därför snabbt ute med att teckna en försäkring, annars finns risken att vissa oväntade händelser inte täcks av försäkringen. Gravidförsäkringen fortsätter att gälla till och med att barnet är 6 månader, men tänk på att skaffa en barnförsäkring till ditt barn så fort som möjligt när barnet är fött istället.

Det ser olika ut mellan olika försäkringsbolag hur försäkringen ser ut. Vissa använder sig av gravidförsäkring bas och plus, medan andra använder sig av grundskydd och utökat skydd. Oavsett vilket företag du väljer så läs på vad för försäkringar som de olika försäkringsbolagen erbjuder.

Förutom att gravidförsäkringen är ett skydd för barnet och mamman så kan den även vara ett skydd för den andra partnern också. Beroende på vilken försäkring du väljer så kan du som partner få rätt till kristerapi och familjestöd om någonting skulle hända. Om du har den utökade försäkringen eller gravidförsäkring plus så kommer du också, tillsammans med mamman, att få ersättning om barnet skulle avlida.

Gravidförsäkring i korthet

  • Du kan teckna en gravidförsäkring tidigt i graviditeten.
  • Gravidförsäkringen gäller från vecka 10-15 för mamman och vecka 22-23 för barnet.
  • Var snabbt ute med att teckna en försäkring för att undvika att vissa oväntade händelser inte täcks.
  • Gravidförsäkringen gäller till och med barnets 6 månader.
  • Skaffa en barnförsäkring så fort barnet är fött.
  • Gravidförsäkringen kan vara ett skydd för både barnet, mamman och den andra partnern.
  • Olika försäkringsbolag erbjuder olika försäkringar. Läs på om vad som erbjuds innan du tecknar en försäkring.
  • Du och mamman kan få ersättning om barnet skulle avlida (beroende på vilken försäkring du väljer).

De största skillnaderna mellan den grundläggande gravidförsäkringen och den utökade

Grundskyddet brukar vara helt kostnadsfritt, oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Då får du skydd och ersättning vid dödsfall och olycksfall. Det gäller både för barnet och för den gravida. Med grundskyddet får du och din partner även tillgång till kristerapi och hjälp om det skulle behövas.

I det utökade skyddet/ gravidförsäkring plus så ingår allt det som finns i grundförsäkringen, men du får också ersättning för graviditetskomplikationer, förlossningskomplikationer, analinkontinens, vissa diagnoser, sjukhusvistelser och mycket mer. Det utökade skyddet ger därför ett mycket bättre och omfattande skydd och du är skyddad om någonting skulle hända dig under graviditeten eller när du föder barnet.

Ofta så är priset för den utökade gravidförsäkringen en engångskostnad, vilket innebär att du inte behöva betala försäkringen varje månad. Det kan därför vara en god idé att investera i en bra gravidförsäkring eftersom att det är bara en kostnad som betalas en gång och du får ett väldigt bra och omfattande graviditetsskydd av det.

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om gravidförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, självklart inte. Gravidförsäkringen täcker alla barn i magen, oavsett hur många de är.

Detta ser olika ut från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Vissa har vecka 10 som gräns för när den gravida är skyddad, medan andra har vecka 15. Mellan vecka 10 och 15 är därför ett rimlig antagande. De flesta försäkringsbolag har dock samma vecka som försäkringen för barnet börjar gäller och det är vecka 23.

Den grundläggande gravidförsäkringen är helt kostnadsfri, medan den utökade har en engångskostnad på ca 1000 - 2000 kr beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

Gravidförsäkringen gäller till och med att barnet fyller 6 månader. Tänk dock på att du oftast behöver ett mer omfattande skydd när barnet är fött. Du bör därför teckna en barnförsäkring så fort som barnet har fått sitt personnummer eftersom att gravidförsäkringen inte automatiskt övergår i en barnförsäkring. Det är även en bra idé att skaffa barnförsäkringen hos samma försäkringsbolag som du hade gravidförsäkringen hos, eftersom att du då troligtvis får en billigare försäkring.

Senast uppdaterad: 20 november 2023