Tandvårdsförsäkring

Många drar sig från att gå till tandläkaren i vuxen ålder på grund av höga kostnader eller känslor av rädsla eller obehag som förknippas med att gå till tandläkaren. Att undvika tandläkarbesök kan dock orsaka mycket problem och smärta. Det är rekommenderat att besöka tandläkaren årligen i förebyggande syfte så man slipper dyra och mer komplicerade och dyrare behandlingar längre fram. Skulle olyckan eller oturen vara framme och du är i behov av tandvård så är det bra att ha en försäkring för att minska kostnaderna.

Tandvårdsförsäkring illustration

Alla tandvårdsförsäkringar

Hela Försäkring

  • Ingen självrisk eller bindningstid
  • Teckna utan hälsokontroll
  • Smidig ersättning utan krångel
Pris från 149 kr/månad
Kvalificeringsperiod 90 dagar

Trustpilot: 2,6

Hur fungerar tandvårdsförsäkring?

I princip fungerar en försäkring på dina tänder precis som vilken annan försäkring som helst. Du betalar en kostnad varje månad som ett kostnadsskydd för din tandvård.

De flesta stora försäkringsbolagen erbjuder inte specifikt försäkringar för tänder, utan istället brukar det ingå i en olycksfallsförsäkring som man kan teckna. i de fallen behöver du dock uppsättas för en olycka och skada tänderna i samband med olyckan för att få vård.

För de allra flesta kommer behovet av tandvård inte från en olycka utan från vanligt och vardagligt slitage. Även den med god tandhygien kan få hål i tänderna, behöva dra ut visdomständer, skaffa en bettskena eller göra en rotfyllning.

Av dem anledningarna är det klokt att skaffa sig en tandvårdsförsäkring för att undvika de dyra kostnaderna som tillkommer efter ett besök hos tandläkaren.

Det är värt att nämna vad som generellt sett inte ingår i en tandvårdsförsäkring: Tandblekning, annan estetisk tandvård eller tandreglering.

Vad som ingår i en privat tandvårdsförsäkring

Den bästa tandvårdsförsäkringen är den som är anpassad efter just dina behov och din situation. En tandvårdsförsäkring är speciellt en bra investering för dig som ofta har besvär med tänderna eller behöver regelbundna kontroller. Vad som ingår i en tandvårdsförsäkring varierar mellan varje försäkringsbolag, men generellt sett ingår ett liknande grundskydd hos de flesta bolag.

  • Årlig kontroll
  • Årlig rengöring
  • Diagnostisk/röntgen
  • Behandling av tandsjukdom
  • Fyllningar
  • Byte av spruckna fyllningar
  • Uttagningar och mindre kirurgiska åtgärder
  • Rotkanal
  • Fasta proteser
  • Akut tandvård
  • Akut tandvård utomlands

Försäkringskassan

Det är viktigt att komma ihåg att alla svenska medborgare och de som är försäkrade i Sverige kan utnyttja ett tandvårdsstöd utan kostnad. Du betalar för tandvård från och med året du fyller 23, och följande år har du möjlighet att använda ditt statliga tandvårdsbidrag en gång om året.

Det statliga tandvårdsstödet består av ett allmänt tandvårdsbidrag och fungerar som ett högkostnadsskydd. Bidraget är ingenting du behöver ansöka om utan du kan säga till din tandläkare eller tandhygienist att du vill utnyttja bidraget för att betala kostnaden så gör det ett avdrag på plats. Exakt vad du betalar beror på vad tandläkaren tar för den behandlingen du fått, vilken varierar mellan olika tandläkare.

Du har har tillgång till ditt årliga tandvårdsstöd från och med 1 juli varje år. Om du inte går till tandläkaren ett år har du möjlighet att spara bidraget till nästkommande år. Du kan som mest dock bara spara två år av tandvårdsbidrag.

Hur mycket får jag i tandvårdsbidrag?

Från och med att du fyllt 24 år får du 600 kr om året. Efter du fyllt 30 får du 300 kr, och när du fyllt 65 år så är bidraget tillbaka på 600 kr varje år.

Folktandvården

Hos folktandvården kan du teckna frisktandvård. Det är en försäkringsplan som du betalar månadsvis. Hos de ingår bland annat:

  • Förebyggande vård genom regelbundna undersökningar
  • Individuellt program som ska hjälpa din munhälsa
  • Akut tandvård hos Folktandvården i hela Sverige

Hos Folktandvården behöver du först genomföra en utförlig och noggrann undersökning innan du kan teckna ett avtal. Genom undersökningen får tandläkaren en bild av din mun- och tandhälsa och kan på så sätt göra en riskbedömning. Riskbedömningen görs för att avgöra din risk att utveckla sjukdomar och se hur ofta du kan tänkas behöva tandvård.

Dina behov sätter dig i en specifik prisklass, och vad du kommer betala för försäkringen bestäms utifrån detta. Ju högre risk du har att utveckla sjukdomar i munnen, desto högre prisbelopp.

Därefter får du ett personligt tandvårdsprogram och bindningstiden är tre år.

Hela Försäkring

Hos Hela kan du teckna en tandvårdsförsäkring från endast 149 kronor i månaden. Du behöver inte göra en hälsokontroll eller en grundläggande behandling innan du tecknar ett avtal, som till exempel hos Folktandvården.

Istället bestäms din premie utifrån din ålder och hur dina behov av tandvård ser ut. Det finns tre nivåer av försäkring: Skynda (från 149 kr/mån), Vårda (från 199 kr/mån) eller Premium (från 229 kr/mån).

Med din premie får du en årlig behandling kostnadsfritt och en hel del andra behandlingar till som aldrig kan överstiga ett tydligt maxbelopp som satts. Du kan alltså gå till tandläkaren ofta utan få en faktura som överraskar dig med kostnaden för dina besök. Val av tandläkare gör du själv, antingen privat eller inom Folktandvårdens regi.

Hos Hela har du inte heller någon bindningstid, utan du kan avsluta försäkringen när som helst.

Läs mer om Hela Försäkring

Svensk Tandvårdsförsäkring

Svensk Tandvårdsförsäkring har tre nivåer av tandvårdsförsäkring: silver, guld och platina.

  • Silverförsäkringen är anpassad till ungdomar, även om vem som helst upp till 69 år kan köpa den. Den täcker behandlingar på upp till 10 000 kronor om året och du betalar en självrisk på 750 kr per ny skada.
  • Med guld får du ett behandlingsskydd upp till 20 000 kr per år med samma självrisk som ovan på 750 kr.
  • Tecknar du platina kan du behandlas för ett belopp om 40 000 kr årligen med en självrisk på 750 kr. Skulle de upptäcka och diagnostiseras med cancer i munhålan under din försäkringsperiod ersätts du med en engångsbetalning på 30 000 kr.

Ett krav för att du ska kunna teckna den här tandvårdsförsäkringen är att du går på obligatoriska vårdkontroller hos en tandläkare eller tandhygienist regelbundet. När du köper försäkringen ska du inte heller vara i behov av behandling, utan din status ska vara “nollställd”.

Jämför tandvårdsförsäkringar

När du vill jämföra tandvårdsförsäkringar bör du ha i åtanke att varje försäkringsbolag har olika villkor och försäkringsnivåer som påverkar priset. Däremot innehåller de flesta försäkringar liknande grundvillkor, vilket gör det enklare att jämföra försäkringspaket.

  • Hälsodeklaration - även fast de flesta försäkringsbolag inte kräver en hälsodeklaration, finns det såklart andra bolag där detta är ett krav. Detta kan vara både en för- eller nackdel beroende på din situation. Om du tidigare har haft problem med tänderna kan det vara bättre att välja ett försäkringsbolag utan krav på hälsodeklaration.
  • Premie - de flesta försäkringspaket innehåller liknande grundvillkor, så det kan vara värt att jämföra priset innan du bestämmer dig.
  • Innehåll - det viktigaste av allt är såklart att jämföra innehållet mellan de olika försäkringarna. Kolla upp vilka behandlingar som försäkringen faktiskt gäller för, då du vill se till att du är försäkrad för det du behöver.
  • Självrisk - även om du har en tandvårdsförsäkring kan du fortfarande behöva betala en del av kostnaden själv. Därför kan det vara en bra idé att kolla upp vilken ersättning du kan få för olika behandlingar.
  • Karenstid - om du inte har något emot en längre karenstid kan du oftast få en lägre premie, men det kommer också till en kostnad då du inte är försäkrad under en längre period.

Försäkringsbolag med tandvårdsförsäkring

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om tandvårdsförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Vad som ingår i en tandvårdsförsäkring varierar mellan olika företag och beror på din försäkringsnivå. Men generellt sett ingår följande:

  • Årlig kontroll
  • Årlig rengöring
  • Diagnostisk/röntgen
  • Behandling av tandsjukdom
  • Fyllningar
  • Byte av spruckna fyllningar
  • Uttagningar och mindre kirurgiska åtgärder
  • Rotkanal
  • Fasta proteser
  • Akut tandvård
  • Akut tandvård utomlands
Kan jag själv bestämma tandläkare?

Karenstiden är den tid du måste vänta innan försäkringen gäller. Under karenstiden kan du vanligtvis inte få ersättning för kostnader om det inte gäller akutvård. Akutvård anses omfatta provisoriska åtgärder såsom infektion i en tand eller vid akut tandvärk.

Priset för din tandvårdsförsäkring kan variera beroende på ett flertal faktorer. Kostnaden kan bero på din ålder, tandvårdshistoria, dina risker för att utveckla sjukdomar i munnen, etc. Sedan kan bindningstider och självrisk påverka vad den faktiska priset blir.

Priset kan vara allt mellan 149 kr - 600 kr per månad.

Den bästa tandvårdsförsäkringen är den som uppfyller dina behov. Med en försäkring kanske du har en lägre månadsavgift men en högre självrisk när du väl ska gå på behandling.

Att inte ha en bindningstid kan vara avgörande för en annan, eller om du reser mycket kan det vara bra att ha försäkring som täcker dig när du är utomlands.

Senast uppdaterad: 19 mars 2024