Hyresrättsförsäkring

Om du bor i en hyresrätt är det en bra idé att teckna en hyresrättsförsäkring. Då är du skyddad om något oväntat skulle uppstå som att dina saker blir stulna eller går sönder. Hyresrättsförsäkringen är dessutom billigare än exempelvis en bostadsrättsförsäkring, eftersom att på en hyresrätt så står hyresvärden för alla kostnader som drabbar själva bostaden, som skador på väggar eller tak. Du slipper därför själv stå för kostnaderna som drabbar ytskiktet av bostaden och behöver därför inte försäkra den delen. Försäkringen blir därför billigare.

Hedvig

  • Drulle ingår i hemförsäkringen
  • Reseskydd i 45 dagar
  • Ingen bidningstid
Allrisk (Drulle) Ingår
Lösöre Upp till 1 000 000 kr
Grundsjälvrisk 1 500 kr

Trustpilot: 4,3

Gofido

  • Välj din egen självrisk
  • 100% digital aktör
  • Skräddarsy din hemförsäkring
Allrisk (Drulle( Ingår
Lösöre Valbart
Grundsjälvrisk 1 500 kr

Trustpilot: 4,3

Hyresrättsförsäkringar - vad de täcker och hur de fungerar

När du köper en hyresrättsförsäkringen så kan du ofta välja mellan tre stycken olika försäkringar. Det är en vanlig basförsäkring, en mellanförsäkring och en stor försäkring. De enda skillnaderna mellan dessa är egentligen att försäkringarna innehåller olika mycket försäkringar och ersättningar, samt att priset skiljer sig åt.

Basförsäkringen är den mest grundläggande och billigaste, medan den stora försäkringen är dyrast och innehåller flest saker. Oftast brukar en hemförsäkring ingå i hyresrättsförsäkringen, vilket innebär att du får båda försäkringarna om du köper en hyresrättsförsäkring. Det är alltså inte bara dina saker som är skyddade, utan du och dina familjemedlemmar är också försäkrade.

Det här ingår i hyresrättsförsäkring bas

Det brukar se olika ut vad som ingår i hyresrättsförsäkring bas hos de olika försäkringsbolagen. De har dock alla gemensamt att egendomsskyddet, ansvarsskyddet, rättsskyddet, överfallsskyddet, reseskyddet och ID-skyddet alltid ingår. Dessutom får du tillgång till kristerapi om det skulle behövas. Med ett egendomsskydd så är alla dina saker försäkrade och du får ersättning om de skulle skadas eller bli utsatta för stöld. Du får även ersättning genom ansvarsskyddet och rättsskyddet om någon skulle kräva skadestånd från dig eller om du hamnar i en tvist och måste betala advokat- och rättegångskostnader.

Med ett överfallsskydd så får du ersättning om du skulle bli misshandlad, våldtagen eller utsatt för våld och med ett reseskydd så får du ersättning om du eller dina grejer skulle bli skadad/ skadade under resans första 45 dagar. Det ingår också ID-skydd och kristerapi, vilket innebär att du får hjälp och stöd om du blir ID-kapad och du får tillgång till att prata med en psykolog eller psykoterapeut om du skulle må psykiskt dåligt efter en olycka eller liknande som täcks av försäkringen.

Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer så ingår även flyttskydd, bortaskydd, ersättning vid obrukbar bostad och utökat stöldskydd. Med flyttskyddet får du ersättning om dina saker går sönder under flytt eller om de går sönder i ditt nya hem. Om du har ett bortaskydd så får du även ersättning för de saker som du äger, men som du inte har i din hyreslägenhet, om dessa skulle gå sönder. Det kan exempelvis vara saker som du förvarar i ett förråd eller har i din sommarstuga. Du får även ersättning om din bostad har blivit obrukbar efter brand eller skadegörelse. Och du får ersättning om någon som har tillgång till din lägenhet stjäl något från dig, exempelvis din vårdare.

Det här kan du få om du väljer ett större försäkringspaket

Förutom baspaketet kan du även välja att köpa ett mellanpaket eller det stora paketet. Med hyresrättsförsäkring mellan får du tillgång till allt i baspaketet, samt några fler förmåner och försäkringar. Med hyresrättsförsäkring stor får du tillgång till både allt som finns i hyresrättsförsäkring bas och mellan, samt några fler saker. Det ser lite olika ut mellan försäkringsbolagen vad de erbjuder på de olika försäkringsnivåerna, men de flesta företag brukar ha försäkringar som drulleförsäkring, utökad reseförsäkring, ersättning för kontantförlust, ingen självrisk för egendom om du blivit rånad eller överfallen, ersättning för låsbyte, samt nyvärde på hemelektronik.

En drulleförsäkring innebär att att du får ersättning för alla de skador som uppkommer när du gör klantiga misstag, som att tappa mobiltelefonen i marken. Med en utökad reseförsäkring kan du resa försäkrad längre än 45 dagar och du, din familj och dina grejer är helt försäkrade under resan. Du har även tillgång till ett avbeställningsskydd och du kan få dina pengar tillbaka om du avbeställer resan med ett giltigt läkarintyg. Du kan även få ersättning om du skulle tappa bort eller förlora kontanter eller om du måste byta lås på din ytterdörr efter att du tappat bort nyckeln.

Är du över 65 år slipper du även betala självrisken om dina saker blir stulna eller förstörda efter ett rån eller överfall. Om din hemelektronik går sönder får du även ersättning för nyprisvärdet och inte får hur mycket prylen är värd nu. Du påverkas därför inte av att hemelektroniken tappar i värde varje år, eftersom att du får ersättning till nypriset. Försäkringen gäller dock bara hemelektronik som är yngre än fyra år.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om hyresrättsförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Du måste meddela försäkringsbolaget om att du flyttar. Antingen så kan du välja att säga upp din försäkring och skaffa en ny eller så ändrar du och försäkringsbolaget om i försäkringen så att den passar ditt nya boende istället.

Försäkringen gäller för alla som bor hos dig och står med på försäkringsbrevet. Du kan ändra, ta bort och lägga till vilka som ska omfattas av försäkringen på mina sidor på ditt försäkringsbolags hemsida. Barn under 18 år omfattas automatiskt, men när de fyller 18 behöver du manuellt lägga till dem.

Du väljer själv vilken typ av försäkring och vilken/ vilka tilläggsförsäkringar du vill ha. Det kan dock vara bra att minst ha en drulleförsäkring eftersom att om du inte har det så får du inte ersättning om du exempelvis skulle tappa mobilen i marken.

Det är främst din ekonomiska förlust om värderas. Försäkringsbolaget gör en objektiv bedömning om det och bestämmer om det är bättre att ersättning ska ske i form av kontant ersättning, reparation eller att saken ersätts med en ny produkt. Det är alltså inte affektionsvärdet som mäts här eller din känslomässiga koppling till saken.

Hur stort försäkringsbelopp du får ut beror på hur dyr saken är och om den ska ersättas kontant eller inte. Det är även beroende på hur stort försäkringsbelopp du har valt sedan innan.

Senast uppdaterad: 04 mars 2024