Sjukförsäkring

En sjukförsäkring är en försäkring som skyddar dig om du skulle drabbas av inkomstbortfall efter en längre tids sjukdom. Det kan därför vara helt nödvändigt att ha en sjukförsäkring eftersom att du kan bli utan pengar i annat fall.

Jämför sjukförsäkringar

Sensor Försäkring

  • En kombination av liv-, sjuk- & olycksfallsförsäkring
  • Individuell rådgivning för rätt skydd
  • Professionell och snabb hjälp vid behov
Teckningsperiod Upp till 60 år
Upphör 65 år
Hälsodeklaration Nej

Trustpilot: 4,0

Varför det kan vara livsviktigt att ha sjukförsäkring

Det finns lite olika typer av sjukförsäkringar och alla försäkringsbolag har olika typer av villkor. Vissa ger ut en ren sjukförsäkring till privatpersoner, medan andra enbart ger ut en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Vissa försäkringsbolag har även som krav att du måste vara med i ett fackförbund. Några försäkringsbolag erbjuder även sjuk- och efterlevandeförsäkring, vilket innebär att dina anhöriga kan få ekonomisk kompensation om du skulle avlida.

De olika typerna av sjukförsäkring och vilken du bör välja

Först och främst så finns det en ren sjukförsäkring. Den ersätter dig om du blir sjuk med upp till 90% av din lön. Det är därför en stor trygghet för dig som blir sjuk. Det är viktigt att du skaffar en sjukförsäkring eftersom att den allmänna sjukförsäkringen, som alla som bor och arbetar i Sverige har rätt till, bara täcker upp till ett visst prisbasbelopp. Efter det får du bara en mindre del av din lön. För att vara helt skyddad är därför en sjukförsäkring bra att ha.

Vad du får i sjukförsäkringen ser lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag som du väljer, men några av de saker som ingår är ersättning för förebyggande vård, en engångsersättning för sjukskrivning som har varat i minst tre månader och en löpande månadsersättning som gäller för alla månader som du fortsätter att vara sjukskriven. Du får dock bara ersättning för så många månader som du har anmält att försäkringen gäller för (det står i ditt försäkringsbrev), så om du är sjukskriven längre än det så finns det risk att du inte får någon ersättning. Du slutar även att få ersättning från och med den månaden som du fyller 65 år. I vissa fall kan du även få ersättning för sjukvårdskostnader.

Sjuk- och olycksfallsförsäkringen - som sjukförsäkringen fast större

Det finns också en försäkring som heter sjuk- och olycksfallsförsäkring. Det är den vanligaste försäkringen och det är en slags påbyggnad på sjukförsäkringen, då den innehåller allt det som sjukförsäkringen gör, samt lite till. En sjuk- och olycksfallsförsäkring kan alla mellan 18 år och 65 år teckna och med en sådan får du även ersättning för bestående skada, ersättning för bestående nedsatt arbetsförmåga, ersättning för sjukhusvistelse, akut inskrivning på sjukhus, samt sjukskrivning i minst 30 dagar. Hos vissa försäkringsbolag kan du även få ersättning för rehabilitering, kristerapi, rese- och behandlingskostnader, tandskador, ärr och mycket mer. Vad som ingår i din försäkring står tydligt på ditt försäkringsbrev.

Många försäkringsbolag erbjuder även flera olika tillägg på försäkringen, som exempelvis en livförsäkring som ersätter dina anhöriga om du skulle dö, och en utökad sjukförsäkring som ger dig en extra ersättning om du skulle vara sjukskriven längre än en viss tid.

Det är därför oerhört viktigt att ha en bra sjukförsäkring eller en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring. Du väljer själv vilken försäkring som passar dig, men sjuk- och olycksfallsförsäkringen är lite mer djupgående och innehåller lite fler saker. Det gör att du är bättre skyddad om någonting skulle hända. Om du känner att det räcker med att bara få ersättning för sjukskrivning, så är en sjukförsäkring bättre för dig. Det innehåller dock inte lika mycket som en sjuk- och olycksfallsförsäkring gör och om du är sjukskriven en längre tid så finns det risk för att du inte får ersättning för alla månader, då försäkringen bara gäller för en viss tid.

Försäkringsbolag med sjukförsäkring

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om sjukförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det beror på vad “klarar” innebär. Du kommer att få pengar från försäkringskassan om du blir sjukskriven så du kommer att klara dig ekonomiskt ett tag. Om du däremot vill ha en månadsersättning som liknar beloppet på din lön, så är det en bra idé att välja en sjukförsäkring eftersom att då får du upp till 90% av din lön i ersättning.

Om du däremot råkar ut för en olycka eller liknande, eller får dyra sjukhuskostnader så kommer Försäkringskassan inte att ersätta dig. Isåfall är det bättre att skaffa en sjuk- och olycksfallsförsäkring istället, då det säkerställer att du är helt skyddad om någonting skulle hända.

Om du har en sjukförsäkring eller inte har en försäkring alls så kommer du tyvärr inte att få ersättning för det, då sjukförsäkringen bara ersätter temporära inkomstbortfall efter sjukskrivningar.

Om du istället har en sjuk- och olycksfallsförsäkring så kommer du att få ersättning för det. Du kommer att få ersättning både för medicinsk invaliditet- att du har svårt och röra dig, och ekonomisk invaliditet- att du inte har kunnat gå till jobbet och som följd av det inte kunnat tjäna pengar. För att få ersättning för ekonomisk invaliditet behöver din arbetsförmåga ha blivit nedsatt med minst 50%. Om din nedsättning av funktionsförmågan är mer än 20 till 30% (beroende på försäkringsbolag) så får du även en extra ersättning.

Ja, oavsett om du byter jobb från ett som inte är riskfyllt till ett som är det, eller tvärtom så behöver du meddela försäkringsbolaget om att du har gjort bytet. I annat fall så stämmer inte ditt försäkringsbrev och om du skulle råka ut för en olycka, så finns det risk för att du får en lägre ersättning.

Ja, det kan du göra. Försäkringsbeloppet är viktigt eftersom att det är den som bestämmer hur stor din ersättning blir. Det är viktigt att fundera över vilket försäkringsbelopp som passar dig. Om du tar ett för litet så finns risken att försäkringen inte täcker om du råkar ut för något, men om du väljer ett för stort försäkringsbelopp så finns risken att du tvingas betala en för hög premie. Det är nämligen så att månadspremien som du behöver betala för försäkringen blir dyrare ju högre försäkringsbelopp som du väljer.

Senast uppdaterad: 08 februari 2024