Cyberförsäkring

Om du äger ett företag är det av yttersta vikt att det du jobbar med inte läcker ut och sprids. Välj därför till en cyberförsäkring så att du och dina kollegor kan känna er helt trygga med att arbetet ni gör inte kommer att hamna i fel händer eller äventyras av obehöriga.

Cyberförsäkringar - vad de täcker och hur de fungerar

En cyberförsäkring kan du välja att teckna om du har ett företag och då kommer du få hjälp med att sätta upp ett säkerhetssystem för din IT-verksamhet, få ersättning om dataintrånget leder till utebliven inkomst, få hjälp från IT-experter att få tillbaka förlorad data och utreda dataintrånget, samt få hjälp med ersättning om ni får skadeståndsanspråk på er.

Det här ingår i en bra cyberförsäkring

Innan du bestämmer dig för en cyberförsäkring så är det viktigt att kolla igenom vad de olika försäingsbolagen erbjuder, så att du verkligen kan få en försäkring som passar dig och dina behov. Det bör även ingå vissa saker som ersättning för utebliven inkomst och ersättning för kostnader som uppkommer när ett dataintrång sker, som återställningskostnader (kostnader för att återställa alla filer och programmen till hur de var innan), kommunikationskostnader (kostnader för att meddela kunder och liknande att dataintrånget har skett), samt eventuella skadeståndskostnader (om personnummer har läckt och privatpersoner kräver dig och ditt företag på skadestånd).

Om dessa saker ingår så har du en bra grund om ett dataintrång eller en läcka sker, men det kan även vara bra att lägga till lite extra tjänster för att få ett mer kompletterande skydd. Det kan vara en god idé att välja ett försäkringsbolag som ger dig tillgång till en backup som du kan spara alla företagets filer på (vissa försäkringsbolag erbjuder möjligheten att backa upp all av företagets digitala information genom deras samarbetspartners) och webbsidebevakning och omvärldsbevakning (då skannas din domän av för att hitta eventuella problem att åtgärda och så blir du uppdaterad av de senaste händelserna inom cybersäkerhet så att ditt företag alltid är uppdaterat med de senaste säkerhetssystemen).

Det kan också vara en bra idé att få tillgång till experthjälp från IT-experter dygnet runt, samt phishingsimulering och övervakning av användaruppgifter. Phishingsimulering innebär att några från försäkringsbolagets samarbetspartners inom cybersäkerhet skickar ut phishingmejl till dina anställda för att se hur säkerhetsmedvetna de är. De utbildar även dina anställda i hur ett cyberhot kan se ut, vad de ska göra om det får ett sådant mejl och vad det är viktigt att vara uppmärksam på. Detta ser olika ut mellan företag, men det kan vara en bra idé att välja ett försäkringsbolag som är samarbetspartner med företag som är experter inom cybersäkerhet, eftersom att då får du hjälp från experter.

De aktsamhetskraven som du måste följa

Det finns vissa saker som du måste tänka på. Följer du inte dessa så finns det risk att du inte får ut hela ersättningen. Du måste exempelvis ha uppdaterade och fungerande brandväggar och antivirusprogram. Du måste även ta säkerhetskopior på all av företagets data och information, varje dag, och förvara dessa säkerhetskopior på ett säkert ställe så att det ej skadas eller påverkas om originalen gör det. Du måste även se till att alla lösenord, användaruppgifter och eventuella personnummer förvaras säkert och hanteras med varsamhet, så att någon obehörig inte kan komma åt dem.

Du får inte heller någon ersättning om dataintrånget skedde efter att företaget försatts i konkurs, om du har förlorat goodwill eller om skadan orsakades av någon som äger minst 20% av företagets aktier.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om cyberförsäkring

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Förhoppningsvis så har du en bra cyberförsäkring som kommer att täcka de flesta av kostnaderna som uppstår. Det vore även bra att du ser över dina rutiner för att säkerställa att det inte händer igen. Vissa försäkringsbolag arbetar också preventivt med att förhindra läckor och dataintrång, och inte bara med ersättningen. Överväg att välja ett sådant försäkringsbolag, eftersom de kan hjälpa till med att få ett bra säkerhetssystem för ditt företag.

Det ser olika ut från företag till företag. Om du är ett stort företag med 1 000 anställda så är det viktigare att ha en cyberförsäkring än om du är ett litet företag med 2 anställda. Trots det så kan det vara bra att ha en cyberförsäkring eftersom att IT-relaterad brottslighet ökar i samhället och det kan drabba vem som helst. Se därför till att du och ditt företag är skyddade.

Senast uppdaterad: 20 november 2023