Tandvårdsförsäkring för djur

Om du äger ett husdjur behöver du försäkra dess tänder. Det finns inga krav på det, men eftersom att tandvårdskostnader för djur kan bli väldigt dyra så är det bra att göra det.

Försäkringsbolag med tandvårdsförsäkring för djur

Allmänt om tandvårdsförsäkringar för djur

En tandvårdsförsäkring är oftast en tilläggsförsäkring som du kan lägga till på din vanliga husdjursförsäkring. Den brukar finnas för hund, katt och häst. Det är viktigt att känna till att försäkringen inte ersätter kostnader för borttagning av tandsten, tandlossning (för hund och katt) eller årliga kontroller. Det vill säga vanliga tandbesvär och kontroller som händer och drabbar de flesta djur. Det som ersätts är problem med tänderna som uppstår efter sjukdom eller olyckshändelse.

Dessa problemen får heller inte ha uppkommit innan försäkringen tecknades, då får du ingen ersättning. För att få tillgång till försäkringen behöver du först och främst ha en försäkring för hund, katt eller häst, och sedan ha köpt till en veterinärvårdsförsäkring för ditt husdjur. Om du har det så kan du välja till en tandvårdsförsäkring för ditt husdjur.

Detta täcks av försäkringen

Som nämnt ovan så ersätter försäkringen inte vanliga “fel” på tänderna, som tandsten eller tandlossning, utan enbart saker som har uppkommit efter skada, sjukdom eller liknande. För hund och katt ersätts kostnader som uppstår efter tandvård på klink. Det kan vara efter behandlingar mot rotspetsabscess, tandfraktur till följd av tandsjukdom och andra problem med tänderna. För katter behandlas även FORL/TR, vilket är en vanlig tandsjukdom för katter som orsakar smärtsamma skador på tänderna. Den bryter ned tänderna och eftersom att nedbrytningen inte går att stoppa så måste du regelbundet kolla tänderna hos en veterinär.

Om du har en tandvårdsförsäkring för häst så får du även här ersättning för kostnader som uppstår efter att hästens mun har blivit behandlat av en veterinär eller tandläkare. Du kan få ersättning för foderinpackning, tandlossning, karies och andra problem med tänderna. Det är dock viktigt att du regelbundet tar hand om din häst tänder och kollar upp tänderna hos en veterinär varje år för att se till att tänderna hålls i ett så bra skick som möjligt, så länge som möjligt.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om tandvårdsförsäkring för djur

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Om hunden luktar illa i munnen så kan det vara ett tecken på inflammation. Om hunden luktar illa i munnen samtidigt som den vägrar att äta och dricka bör du kontakta en veterinär, då det kan finnas något bakomliggande. Du får självklart ersättning för alla eventuella kostnader som uppstår, såvida det inte är ett vanligt tandproblem.

Nej, det behöver du inte eftersom att det rent tekniskt sett är en tilläggsförsäkring. Om du däremot känner att du har ett behov för det kan en tandvårdsförsäkring vara bra att ha, eftersom att då är du skyddad mot alltför höga tandkostnader.

Det beror på vilket djur det är. Om du äger en hund eller katt så får du inte ersättning för tandlossning, men om du äger en häst så får du det. Det är för att tandlossning är vanligare hos hundar och katter än hos hästar.

Nej, först måste du ha en veterinärvårdsförsäkring för ditt husdjur innan du kan lägga till tandvårdsförsäkringen. Om du inte har det så kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att se om dem kan ändra i din försäkring.

Senast uppdaterad: 11 juni 2024