Äger du en veteranbil? Älskar du att pyssla och fixa om gamla bilar? Isåfall är en veteranbilsförsäkring något som kan vara väldigt bra att ha. Med en veteranbilsförsäkring är du skyddad om något oförutsett skulle hända och du kan helt fokusera på att göra det du brinner för istället. En veteranbil behöver ofta lite extra omsyn eftersom att det är en sådan gammal bil, så tänk på att skaffa en bra försäkring till den!
Försäkringarna till en veteranbil ser lite olika ut beroende på vart du letar. Vissa bolag erbjuder trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring till veteranbilar, medan andra istället erbjuder hel- och halvförsäkring, samt avställningsförsäkring istället för trafikförsäkring. Om du enbart tecknar en trafikförsäkring så ersätts bara skador på motpartens fordon om du skulle råka ut för en trafikolycka. Har du dessutom orsakat olyckan själv så ersätts det inte några skador på ditt fordon alls. Har du istället halvförsäkring så ersätts skador vid brand, stöld och explosion bland annat. Det absolut säkraste är därför att välja helförsäkring eftersom att då ingår även en vagnskadeförsäkring. Det gör att alla skador på bilen ersätts, oavsett om det var du som orsakade olyckan eller inte.
Innan du köper en veteranbil är tänka på att bilens kvalité kan vara sämre eftersom att det oftast är en ganska gammal bil. Undersök bilens skick och om det är lätt eller svårt att hitta reservdelar till just den bilen. Provkör också bilen så att kopplingen, växellådan och bromsen fungerar som de ska. Ska du åt på vägarna och åka behöver självklart alla dessa delar fungera, men om du bara ha planerat att ha bilen stående i ett garage så kanske det inte är lika viktigt.
Det finns en stor risk att bilen är rostig. Även om du inte ser någon rost vid första anblicken så bör du kolla igenom bilen, både under och i den, för att se om du hittar någon rost. Ofta kan rosten dyka upp på ställen som du minst anar. Du behöver inte för den sakens skull avskräckas från att köpa bilen om du upptäcker rost, men det är ändå bra att veta att det finns rost så att du kan göra något åt det och planera en budget inför det.
Be om att få kvitton på tidigare reparationer. Det kan vara så att veteranbilen har reparerats väldigt många gånger innan du köper den. Det kan vara bra att du har pappersbevis på att bilen har reparerats och hur många gånger den har gjort det, eftersom att det kan påverka bilens värde. Samtidigt så får du en bättre bild av skicket bilen är i, vilket är positivt för dig.
Som nämnt ovan så kan försäkringen för en veteranbil se väldigt olika ut från företag till företag. Vissa erbjuder trafikförsäkring, vilket enbart täcker motpartens skador och eventuella personskador på dig och dina medpassagerare. Eftersom att en veteranbil i första hand är en nöjesbil och inte en bruksbil så är det inte en bra idé att bara ha en trafikförsäkring på den. Istället är hel- eller halvförsäkring bättre då en sådan försäkring täcker stöld, brand och skador på glasrutor. Du får även ersättning om bilen av någon anledning behöver bärgas eller om du hamnar i en tvist och behöver betala advokat- och rättegångskostnader.
Har du dessutom valt en helförsäkring så ingår en vagnskadeförsäkring, vilket innebär att du är helt trygg, även om du skulle köra bilen på vägen också. Om du skulle hamna i en trafikolycka så kommer du att få ersättning för skadorna på din bil. Välj därför någon av dessa två om du vill ha ett bra skydd för din veteranbil, men ändå kunna köra med den. Om du istället bara vill ha den stående i ett garage är avställningsförsäkringen en väldigt bra idé, eftersom att avställningsförsäkringen inkluderat allt som helförsäkringen har förutom trafikförsäkringen. Så om du bara ska ha bilen ståendes är den försäkringen därför det bästa valet.
Olika försäkringsbolag erbjuder olika typer av tilläggsförsäkringar, men det kan vara bra att välja ett bolag som erbjuder en utökad tillbehörsförsäkring eller utökad lackförsäkring. Med en utökad tillbehörsförsäkring så kan du få ersättning för tillbehör till bilen, som fälgar eller liknande. Det kan vara bra för dig med veteranbil eftersom att det kan vara svårt att få tag på rätt reservdelar till just din bil. Det är även bra med lackförsäkring, eftersom att då ersätter försäkringen en ny lackering av bilen. Detta kan vara bra för dig med en veteranbil eftersom att veteranbilar oftast har väldigt fin lack och det kan bli dyrt att lacka om den.
Vissa företag erbjuder även hyrbilsförsäkringar. Det innebär att du kan få låna en hyrbil under en viss tidsperiod om din veteranbil av någon anledning inte fungerar. För att få låna en hyrbil har dock företagen lite olika krav och vissa kräver att du måste vara ett visst antal kilometer från din hemort för att få låna en hyrbil. Förutom förmånliga tilläggsförsäkringar har många företag också generösa rabatter. Exempelvis kan du få en flerfordonsrabatt hos vissa företag om du försäkrar flera veteranbilar hos dem. Är du även med i en bilentusiastklubb kan du få rabatter hos några försäkringsbolag.
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Priset för en försäkring är individuellt och sätts baserat på bilens ålder, modell och historik. Den brukar dock vara billigare än en vanlig bilförsäkring eftersom att den inte används lika ofta. För att få klassas som en veteranbil måste den dessutom uppfylla vissa kriterier. Modellen på bilen måste vara 30 år eller äldre, bilen får inte användas yrkesmässigt och bilen får inte köra mer än 500 mil per år. Uppfyller den inte de kraven är de istället bättre att köpa en vanlig bilförsäkring.
Kraven ser dock olika ut mellan företag och andra bolag har istället som krav att fordonet måste vara mer än 20 år gammalt, bara användas till nöjeskörning och förvaras inlåst på din hemort när den inte används. Om bilen används som bruksbil till och från ditt arbete får du inte teckna försäkringen. Du måste även ha monterat skadeförebyggande utrustning på bilen för att få teckna en veteranbilsförsäkring.
Nej, det ska du inte behöva göra. Transportstyrelsen meddelar företaget när din bil är såld och då avslutas försäkringen. Blir det pengar över kommer de att betalas tillbaka till dig.
Om det är du som har orsakat krocken så kommer din trafikförsäkring att ersätta skadorna på motpartens fordon. Om det istället är motparten som har orsakat olyckan så kommer den personens trafikförsäkring att täcka ersättningen för din bil. Om det är du som orsakat olyckan, men du saknar en helförsäkring så kommer du tyvärr inte få någon ersättning alls. Vill du vara helt säker på att du kommer få ersättning för din bil om någonting skulle hända är därför en helförsäkring en bra investering.
Enligt lag måste alla bilar i bruk vara trafikförsäkrade annars finns det risk att du får höga böter. Om den däremot enbart står i ett garage och är registrerad som avställd så behöver du inte ha en trafikförsäkring. Det är dock bra att ha en hel- eller avställningsförsäkring, eftersom att annars så finns det ingen försäkring som täcker eventuella skador som uppkommer.
Senast uppdaterad: 11 juni 2024