Studentlån

Om du är studerande kan du behöva låna för att ekonomin att gå ihop. Det smartaste är naturligtvis att ta ett studielån via CSN, eftersom deras lån har den lägsta räntan. Via CSN kan du även få studiebidrag om du ansöker om det, som du sedan inte behöver betala tillbaka. Det går förstås också att låna från andra långivare som inte har höga krav på någon inkomst, som snabblångivare. Men det är inte att rekommendera eftersom den typen av lån har väldigt korta löptider, höga avgifter och hög ränta.

Studielån från CSN

Det bästa valet för alla studenter är att ta CSN:s studielån. Alla som läser på någon form av eftergymnasial utbildning, folkhögskola eller Komvux har rätt att få studiemedel från CSN. Studiemedlet består både av ett lån som du behöver betala tillbaka, och ett bidrag som du får behålla. Det varierar lite hur stort studiemedel du har rätt till baserat på vilka uppgifter du fyller i. När du ansöker om lånet behöver du nämligen fylla i uppgifter om dig själv såsom din studietakt, din inkomst och hur många veckor du kommer att studera.

Om du studerar heltid och inte har någon extra inkomst får du ett större bidrag och lån. Men om du däremot pluggar på halvtid och dessutom arbetar så får du nöja dig med ett mindre belopp. Du kan också välja att bara ta bidraget utan att låna pengar. Du slipper du skuldsätta dig och behöver inte betala tillbaka på något lån när du är färdig med studierna.

Det är inte alltid budgeten går ihop som student. Då kan du alltid ansöka om andra typer av studielån. Några exempel är merkostnadslån som hjälper dig som har extra kostnader i samband med dina studier, och tilläggslån som hjälper dig som är över 25 år och har jobbat tidigare. Du kan också få tilläggsbidrag om du har vårdnad om barn, och högre bidrag om du läser en kompletterande pedagogisk utbildning som leder till en ämneslärarexamen eller läser på grundskole- eller gymnasienivå och uppfyller vissa krav.

Hur mycket får jag i studiemedel om jag lånar från CSN?

Om du studerar på heltid så kommer du få ungefär 4 000 kr per månad i bidrag. Förutom det tillkommer även ett lån på cirka 9 000 kr per månad. De flesta som pluggar och tar studiemedel från CSN har därför tillräckligt pengar för att klara månadskostnaderna. Men om du inte känner att pengarna från CSN inte räcker till dina utgifter så kan du välja att jobba för att få en extra inkomst. Då behöver du tänka på att CSN tillämpar något som kallas för fribelopp. Det innebär att du inte får tjäna mer än ett visst belopp varje halvår. Om du gör det kan du bli återbetalningsskyldig eller få lägre studiemedel.

Det är därför viktigt att hålla koll på hur högt ditt fribelopp är. Det ändras bland annat beroende på studietakt och det antal veckor som du studerar. Vanligen består en termin av 20 veckor. Om du väljer att få studiemedel för alla veckorna kommer ditt fribelopp att ligga mellan 77 000 kr och 150 000 kr, beroende på vilken studietakt du har.

När ska jag börja betala tillbaka mitt studielån?

Om du har haft både studielån och bidrag kommer du behöva betala tillbaka ditt lån efter en period. Vanligen kommer du att få en betalningsplan utskickad från CSN tillsammans med ett inbetalningskort. Om du inte har fått studielån tidigare kommer du börja betala tillbaka ditt lån tidigast sex månader efter att du avslutat dina studier. Det är för att du ska ha gott om tid att skaffa dig ett jobb och börja få en stabil ekonomi. Du får alltid inbetalningskortet och betalningsplanen vid årsskiftet. Det innebär att om du slutar studera under vårterminen 2024 så kommer du att börja betala tillbaka ditt lån i januari 2025.

Om du däremot hade avslutat dina studier under höstterminen 2023, så kommer du inte att få din betalningsplan förrän i januari 2025. Om du däremot har fått studiemedel för en tidigare utbildning så kommer du att behöva börja betala av den nuvarande skulden direkt. Det vanligaste är att betala tillbaka på lånet till CSN varje kvartal, men du kan ändra till att betala av lånet en gång i månaden. Det är också möjligt att betala av en större del av studielånet vid valfritt tillfälle.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om studentlån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, det är inte möjligt när det gäller studielån. Räntan är dessutom så låg, oftast mellan 0%- 1%, att räntekostnaderna för ett studielån inte brukar bli så höga.

Räntan på studielånet fastställs av regeringen varje år och brukar ligga mellan 0%-1%. Den kan variera lite beroende på hur det ekonomiska läget i världen ser ut. Det är en väldigt förmånlig ränta eftersom den är så låg och beräknas dag för dag. Det innebär att räntan gäller för din skuld just idag, vilket gör att du alltid får en ränta som överensstämmer med din aktuella skuld.

Vid återkrav, om du har fått bidrag eller lån du inte har rätt till, ligger räntan däremot på 2%- 3%. I det här fallet betalar du bara ränta om du inte har betalat tillbaka pengarna som du är skyldig innan förfallodagen. Om du betalar tillbaka återkravet direkt så kommer du alltså inte att betala någon ränta.

Du kan maximalt få studiemedel för 240 veckor om du studerar på heltid. Det är ungefär sex år av heltidsstudier, vilket innebär att du kommer kunna välja i princip vilken utbildning som helst och ändå få studiemedel under hela din studietid.

Om du läser på deltid eller halvtid kommer du att kunna få studiemedel för fler än 240 veckor. CSN räknar nämligen ut hur mycket din studietid motsvarar i heltidsstudier. Om du studerar 50% under 10 veckor, motsvarar det alltså 5 veckors heltidsstudier.

Pengarna du får från en bostadsförsäljning räknas som kapitalinkomst, vilket kan påverka hur mycket bidrag eller lån du kan få. Det är därför viktigt att meddela CSN om försäljningen så fort som möjligt så att du inte blir betalningsskyldig.

Senast uppdaterad: 08 maj 2024