Studentlån

Om du är studerande kan du behöva låna för att ekonomin att gå ihop. För att låna finns det lite olika sätt du kan gå tillväga. Det smartaste är naturligtvis att ta ett studielån via CSN, då sådana lån har den lägsta räntan. Via CSN kan du även få studiebidrag om du ansöker om det, vilket innebär att det är pengar du får utan att behöva betala tillbaka dem. Du kan även ta lån från andra långivare som inte har höga krav på någon inkomst, som snabblångivare. Men det är inte att rekommendera eftersom att sådana lån har väldigt korta löptider, dyra avgifter och en hög ränta.

Studielån från CSN

Det bästa valet för alla studenter är att ta CSN:s studielån. Alla som läser på någon form av eftergymnasial utbildning, komvux eller folkhögskola har rätt till att få studiemedel från CSN. Studiemedlet består både av ett lån som du behöver betala tillbaka och ett bidrag som du får. Det varierar lite hur stort studiemedel du har rätt till, baserat på vilka uppgifter du fyller i. När du ansöker om lånet behöver du fylla i uppgifter om dig själv som din studietakt, din inkomst och hur många veckor du kommer att studera. Du kommer att få ett större bidrag om du pluggar heltid och inte har någon extra inkomst. Om du däremot pluggar 50% och dessutom jobbar halvtid så kommer inte att bidraget ligga på ett lika stort belopp. Du kan också välja att bara ta bidraget om du vill. Du slipper du skuldsätta dig och behöver inte betala tillbaka ett lån senare.

Om du vill kan du ansöka om fler lån. Några exempel på sådana lån är merkostnadslån som hjälper dig som har extra kostnader i samband med dina studier och tilläggslån som hjälper dig som är över 25 år och har jobbat tidigare. Du kan även få tilläggsbidrag om du har vårdnaden om barn, och högre bidrag om du läser en kompletterande pedagogisk utbildning som leder till en ämneslärarexamen eller läser på grundskole- eller gymnasienivå och uppfyller vissa krav.

Hur mycket får jag i studiemedel om jag lånar från CSN?

Om du studerar på heltid så kommer du att få ungefär 3 000 kr- 4 000 kr per månad i bidrag. Förutom det tillkommer det även lån på 8 000 kr- 9 000 kr per månad. De flesta som pluggar och tar studiemedel från CSN har därför tillräckligt pengar för att klara månadskostnaderna. Men om du inte känner att pengarna från CSN inte räcker till dina utgifter, så kan du även välja att jobba för att få en extra inkomst. Då behöver du dock tänk på att CSN tillämpar något som kallas för fribelopp. Det innebär att du inte får tjäna mer pengar än ett visst belopp på ett halvår. Om du gör det kan du bli återbetalningsskyldig eller får lägre studiemedel.

Det är därför viktigt att hålla koll på vart ditt fribelopp ligger. Det är olika för alla och ändras bland annat beroende på studietakt och antal veckor som du studerar. Vanligen är en termin 20 veckor och om du väljer att få studiemedel för alla de veckorna, så kommer ditt fribelopp att ligga mellan ca 100 000 kr till 160 000 kr, beroende på vilken studietakt du har.

När ska jag börja betala tillbaka mitt studielån?

Om du har haft både studielån och bidrag kommer du behöva betala ditt lån efter en tid. Vanligen kommer du att få en betalningsplan utskickad från CSN tillsammans med ett inbetalningskort. Om du inte har fått studielån tidigare kommer du behöva betala tillbaka ditt lån som tidigast sex månader efter att du avslutat dina studier. Det är för att du ska ha gott om tid att skaffa dig ett jobb och börja få en stabil ekonomi. Du får alltid inbetalningskortet och betalningsplanen vid ett årsskifte. Det innebär att om du slutar plugga under vårterminen 2023 så kommer du att börja betala tillbaka ditt lån i januari 2024.

Om du däremot avslutar dina studier under höstterminen 2022 (i det fallet blir det i januari 2023 som dina studier avslutas) så kommer du inte att få din betalningsplan förrän i januari 2024. Om du däremot har fått studiemedel för en tidigare utbildning, så kommer du att behöva börja betala av den nuvarande skulden direkt. Oftast använder CSN en kvartalsbetalning, men du kan också ändra till att betala av lånet varje månad. Det är också möjligt att betala av mer av studielånet under något betalningstillfälle.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om studentlån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, eftersom att det är ett studielån så är det inte möjligt. Räntan är dessutom så låg, den ligger oftast mellan 0%- 1%, att räntekostnaderna för ett studielån inte brukar bli så höga. Om du däremot har fått ett återkrav, det vill säga att du har fått för mycket pengar utbetalt och tvingas betala tillbaka pengar till CSN, så kommer du att kunna att göra avdrag för räntan som tillkommer på det.

Räntan på studielånet fastställs av regeringen varje år och brukar ligga runt 0%. Den kan variera lite beroende på hur det ekonomiska läget i världen ser ut. Det är en väldigt förmånlig ränta eftersom att den både är så låg och tillämpar något som kallas dag-för-dag-ränta. Det innebär att räntan gäller för den aktuella skulden på just den dagen, räntan beräknas alltså inte mot den aktuella skulden från månaden innan eller något sådant. Det gör att du alltid får en ränta som överensstämmer med din aktuella skuld.

Om du har fått ett återkrav kommer dock räntan att ligga på 2%- 3%. I det här fallet betalar du bara ränta om du inte betalat tillbaka pengarna som du är skyldig innan förfallodagen. Om du betalar tillbaka återkravet direkt så kommer du alltså inte att påverkas av räntan.

Du kan maximalt få studiemedel för 240 veckor om du studerar på heltid. Det är ungefär sex år av heltidsstudier, vilket innebär att du kommer kunna välja i princip vilken utbildning som helst och ändå få studiemedel för hela din studietid. Om du läser på deltid eller halvtid kommer du att kunna få studiemedel för fler veckor än 240 stycken. CSN räknar nämligen ut hur mycket din studietid motsvarar i heltidsstudier. Om du studerar 50% under 10 veckor, motsvarar det alltså 5 veckors heltidsstudier.

Pengarna du får från en bostadsförsäljning räknas som kapitalinkomst, vilket gör att det kan påverka hur mycket bidrag eller lån du kan få. Det är därför viktigt att meddela CSN om försäljningen så fort som möjligt så att du inte blir betalningsskyldig.

Senast uppdaterad: 21 februari 2024