Tjänstepension

Pensionssparandet är en viktig del för att trygga din framtid. Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare och förvaltas av ett förvaltningsbolag, så att ditt kapital kan växa och ge dig trygghet under framtida år.

Vad är en tjänstepension?

Tjänstepensionen är den del av ditt pensionssparande som betalas in av din arbetsgivare. De flesta har en tjänstepension via ett kollektivavtal, men du kan även ha en tjänstepension via individuella avtal från din arbetsgivare.

Hur mycket pengar går till tjänstepensionen?

Om du är över 25 år och har en fast anställning betalar arbetsgivaren runt 4,5% av din bruttolön till tjänstepensionen. Detta gäller för inkomster upp till 44 375 kr. Därefter brukar avsättningen på överskjutande inkomst vara runt 30%.

Former av pensionssparande

Pensionssparande i Sverige består av tre delar. Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privat sparande.

  • Allmän pension - 18.5% av din lön avsätts till den allmänna pensionen
  • Tjänstepension - 4,5% av din lön avsätts till tjänstepensionen (lönetaket uppgår till 44 375 kr. Därefter övergår avgiften till 30%).
  • Privat pensionssparande - Pensionssparande som du bidrar till själv. Privat pensionssparande är frivilligt och du bestämmer själv om och hur mycket du vill spara.

Tjänstepension

Om du är anställd betalas tjänstepensionen av din arbetsgivare och är en del av ditt anställningskontrakt. Vanligtvis har du antingen ett kollektivavtal eller en individuell tjänstepension.

Kollektivavtalade tjänstepensioner

Om din arbetsgivare har ett kollektivavtal ingår tjänstepensionen i ditt anställningskontrakt. 4,5% av din lön betalas då in till din tjänstepension. Har du en lön över 44 375 kr per månad, så avsätts 30% av din inkomst över den summan.

De flesta av oss har flera olika arbetsgivare under vårt arbetsliv. Det är därför vanligt att din tjänstepension finns hos olika tjänstepensionsbolag som dina tidigare arbetsgivare har avtal med.

Beroende på ditt kollektivavtal har du troligen din tjänstepension hos en bank eller liknande aktör. Pensionen administreras hos en valcentral som förvaltar pensionen tills du fyllt minst 55 år. Det är bra att ta reda på var din tjänstepension är förvaltad, så att du kan få en bra överblick och kan undvika dubbla förvaltningskostnader. Vissa tjänstepensioner går inte att flytta.

Individuella tjänstepensioner

En individuell tjänstepension är ett avtal som din arbetsgivare har förhandlat fram tillsammans med ett försäkringsbolag eller förmedlarföretag. Till skillnad från en kollektivavtalad tjänstepension kan beloppet som din arbetsgivare betalar in variera. Har du flera individuella tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare kan du ha rätt att flytta, så länge de tillåter flytträtt och att du har arbetsgivarens tillåtelse.

Förvaltningsformer för tjänstepensionen

En del tjänstepensioner låter dig välja hur hela eller delar av tjänstepensionen förvaltas. Du kan ha rätt att flytta din pension till en annan aktör eller byta förvaltningsform. De två förvaltningsformer du kan välja mellan kallas för traditionell försäkring och fondförsäkring. I en fondförsäkring får du själv bestämma var och hur du vill placera dina besparingar, medan en traditionell försäkring innebär att försäkringsbolaget förvaltar ditt pensionskapital. Har du inte gjort något val för din tjänstepension placeras ditt pensionssparande i en traditionell försäkring.

Jämför tjänstepensioner

Om du funderar på att flytta din tjänstepension bör du först och främst ta reda på om det är möjligt. Därefter bör du kolla upp vilken förvaltningsform som passar dig bäst. Överlämnar du helst förvaltningen till försäkringsbolaget, så kan en traditionell försäkring passa dig. Vill du vara mer aktiv i ditt pensionssparande och har kunskapen att förvalta delar av pensionen, så kan en fondförsäkring vara lämpligt.

Kontakta både ditt nuvarande förvaltningsbolag, samt det bolag du vill flytta till för att ta reda på om de godkänner din flyttförfrågan, samt vad det kostar att flytta pensionskapitalet. Tänk på att vissa försäkringar kan upphöra om du byter förvaltningsbolag. Avgifter och avkastning skiljer sig också åt mellan olika aktörer.

Varför din tjänstepension är viktig

Din tjänstepension är en viktig del av pensionssparandet. Om du inte har en tjänstepension får du bara tillgång till den allmänna pensionen och till ditt privata pensionssparande. Om du inte har pensionssparat på egen hand, så kan det innebära en lägre pension. Tjänstepensionen är därför en viktig del i ditt pensionskapital som dessutom innehåller värdefulla försäkringar som ger ekonomiskt skydd till dig och anhöriga om du skulle bli sjuk eller dö.

Det är viktigt att komma ihåg att ditt pensionskapital växer med tiden. Ju yngre du är desto större del av din pension kommer att betalas ut från tjänstepensionen.

Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Vanliga frågor om tjänstepension

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Tjänstepensionen är den del av ditt pensionssparande som betalas in av din arbetsgivare.

Ja, hos en del aktörer kan du flytta eller ändra förvaltningsform för din tjänstepension. Kolla med ditt förvaltningsbolag vad som gäller för din tjänstepension.

Din arbetsgivare avsätter vanligtvis 4,5% av din lön till tjänstepensionen. Det allmänna pensionen är en del av det statliga pensionssparandet som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Privat pensionsparande är frivilligt och du bestämmer själv om du vill spara och i så fall hur du vill förvalta ditt kapital.

Har du ett kollektivavtal betalar din arbetsgivare runt 4,5% av din bruttolön till tjänstepensionen. Detta gäller för inkomster upp till 44 375 kr. Därefter brukar avsättningen på överskjutande inkomst vara runt 30%. Har du en individuell tjänstepension kan summan som arbetsgivaren betalar variera, då de har ett enskilt avtal med ett förvaltningsföretag.

Du kan ta ut de flesta tjänstepensioner från 55 års ålder, men jobbar du inom staten kan du tidigast ta ut tjänstepensionen vid 61 års ålder. Vissa tjänstepensioner betalas ut automatiskt vid 65 års ålder. Du kan oftast stoppa automatiska utbetalningar genom att kontakta förvaltningsbolaget.

Senast uppdaterad: 04 mars 2023