Billender

Billender är ett kreditföretag som hjälper dig som, av någon anledning, har svårt att betala en faktura. Om du har fått en oväntad faktura som du inte kan betala gör du helt enkelt så att du tar en bild på fakturan och laddar upp den på Billenders hemsida. När du har gjort det kommer Billender att ta en kreditupplysning på dig via Bisnode. Billender använder inte en individuell räntesats så kreditupplysningen är enbart till för att se till att du kommer att kunna betala tillbaka din faktura i framtiden.

Så går det till efter att Billender har godkänt din faktura

Om din kreditvärdighet blir godkänd kommer Billender att betala av din faktura direkt. Det gör så att din faktura redan är betald och du behöver inte oroa dig över förseningsavgifter, dröjsmålsränta och inkasso. Nu ska pengarna betalas till Billender istället för till det ursprungliga företaget. Du kan välja mellan tre betalningssätt när du betalar din faktura hos Billender. Du kan antingen välja att snooza fakturan, slice:a den eller betala den med ditt kreditkort. Att snooza fakturan innebär att du inte betalar fakturan på en gång, utan istället skjuter upp den. Du kan dock bara skjuta upp den till nästkommande löning och då måste du betala den.

Genom att slice:a fakturan kan du dela upp den på flera månader. Då behöver du inte betala alla pengar på en gång, utan du har mer tid på dig att betala den och betalar en mindre månadskostnad varje månad. Enligt Billender kan du tyvärr dock bara välja att dela upp fakturan på tre månader om du slice:ar den. Du kan även välja att betala fakturan med ditt kreditkort. Det kan du exempelvis välja att göra om du vill förlänga kredittiden gratis (då kreditkort ofta har en räntefri period). Du får även bonuspoäng på ditt kreditkort om du betalar med det.

Hur mycket kostar det att använda Billender?

Som tur är så tillämpar Billender inte någon nominell ränta, det innebär att det inte finns någon räntesats på betalningen och du slipper helt enkelt betala för någon ränta. Istället tjänar Billander pengar på fakturakostnaderna och transaktionsavgifterna. Fakturakostnaden är den kostnaden som du betalar för att Billender ska handlägga din faktura och den ligger på 19 kr för alla fakturor upp till 500 kr och på 59 kr för alla fakturor över 500. Billender betalar dock bara fakturor som ligger på max 2 500 kr, så tänk på att om du har fakturor som ligger på ett högre belopp än det kommer Billender inte att kunna hjälpa dig.

Billender använder även något som kallas för transaktionsavgift. Det är de avgifterna som uppkommer när du betalar din faktura. I Billenders fall tillämpar de bara transaktionsavgifter på betalningar som genomförs med ett kreditkort. Om du väljer att betala din faktura med ditt kreditkort kommer Billender därför att ta ut en avgift på 2,5 % av fakturan. Om du har en faktura på 2 000 kr blir avgiften därför 50 kr. Tänk därför efter innan du använder ett kreditkort till att betala av din faktura då det kan göra betalningen något dyrare.

Mer information om Billenders kredit

För att få tillgång till Billenders tjänst behöver du vara minst 18 år gammal och ha en regelbunden månadslön på minst 12 000 kr efter skatt. Du måste i övrigt visa att du har en så god ekonomi att du kommer att kunna betala av fakturan. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Om du väljer att skicka din faktura till Billender kommer inte heller din kreditvärdighet hos UC att påverkas. Billender tar sin kreditupplysning från Bisnode och de påverkas varken av UC eller rapporterar dit. Har du en dålig kreditvärdighet hos UC eller ska ta ett lån i framtiden så är det därför helt säkert att skicka din faktura till Billender, utan att din kreditvärdighet hos UC påverkas.

Vad händer om jag inte kan betala min faktura?

Om det skulle visa sig att du inte kan betala din faktura så kommer Billender inte att ta ut någon påminnelse- eller förseningsavgift. Istället kommer din faktura att hamna hos Billenders Delbetalningskonto om du inte betalar på förfallodagen. Billander beskriver Delbetalningskontot som en slags buffert där alla dina obetalda fakturor hamnar. Du kan betala av dina försenade fakturor därifrån med en valfri summa varje månad. För att göra det behöver du betala en kostnad på 39 kr/ månad.

Om du däremot skulle missa att betala dina månadskostnader från Delbetalningskontot under upprepade månader så kommer hela din kredit att säljas till ett inkassobolag. Din kredit är alla de fakturor som ligger under Delbetalningskontot och eventuellt alla nya fakturor som du har. Se därför till att alltid betala dina månadskostnader om du skulle hamna på Delbetalningskontot. Ännu bättre vore det att undvika att hamna där alls eftersom att det alltid tillkommer en kostnad på 39 kr/ månad när du betalar därifrån. Om du har dyra fakturor och behöver betala tillbaka under en längre tid, kan de extra kostnaderna i slutändan bli väldigt dyra.

Om det går så långt att du inte kan betala dina kostnader från Delbetalningskontot så har Billender rätt att, enligt deras kreditvillkor, lägga till dröjsmålsränta på tre procent per månad tills skulden är betald, skicka ut en påminnelseavgift som ligger på 60 kr och, om skulden fortfarande inte är betald, skicka den till inkasso. Då tillkommer en kostnad på 180 kr för inkassos handläggning av ärendet.

Källor

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om Billender

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Billender kan betala de flesta räkningar men inte alla. På deras hemsida står det inom vilka kategorier de är verksamma och vilka företag de kan betala fakturor från. Exempelvis kan de betala de flesta telefonräkningarna, elräkningarna och försäkringsfaktorna, men även några fakturor från e-handelsbolag och kreditkortsbolag. Det är dock viktigt att vara medveten om att de bara betalar räkningar upp till 2 500 kr, så om du har räkningar som är dyrare än det kommer Billander inte att kunna hjälpa dig.

Det enda du behöver göra är att ta en bild på din faktura och ladda upp den på Billenders hemsida. Efter det godkänner Billender fakturan och lägger upp den på deras företagsbank som automatiskt betalar in fakturan till mottagaren. Det kan ta någon dag innan fakturan kommer fram, så tänk på att vara ute i god tid. Vill du välja ett senare datum som betalningen skickas kan du också göra det. Du kan se statusen för fakturan och om den blivit betalad på Mina Sidor på Billenders hemsida.

Det beror på hur aktivt du har försökt betala av din faktura. När du blir försenad med fakturabetalningen första gången kommer du inte att få någon dröjsmålsränta eller extra avgift, som du hade fått i vanliga fall. Istället hamnar fakturan på Billenders Delbetalningskonto och du har en extra chans att betala av fakturan innan den hamnar hos inkasso och du får extra avgifter. Om du däremot fortfarande inte betalar av den där kommer du att få en påminnelseavgift och dröjsmålsränta under en tid, innan din kredit skickas vidare till ett inkassobolag.

Som tur är tillämpar Billender inte någon nominell ränta, det gör att du slipper betala räntekostnader på din faktura som du hade behövt göra om du använt något annat kreditinstitut. Däremot blir den effektiva räntan någorlunda hög eftersom att du betalar fakturakostnader varje månad som du har krediten. För att undvika att fakturakostnaderna blir så höga bör du därför försöka betala av hela fakturan så fort som möjligt.

Senast uppdaterad: 24 juni 2024