Så skaffar du BankID

BankID är bland det viktigaste som behövs för att kunna ta sig fram i det svenska samhället, då den styrker din identitet och fungerar som en e-legitimation. Det är det absolut största e-legitimationssystemet i Sverige och samägs av flera banker, vilket gör så att det inte kan missbrukas. Det går att använda BankID för att legitimera sig både på internet och i verkliga livet.

Steg för steg

  • För att skaffa BankID behöver du först och främst ha ett personnummer.
    Personnumret är det viktigaste numret du har, eftersom att det krävs för det mesta: som att öppna ett bankkonto eller skaffa BankID. Det andra som krävs är att du är kund i en bank som ger ut BankID. För även om de flesta banker använder BankID vid inloggning, så är det inte säkert att dessa banker också ger ut BankID:et. De bankerna du kan skaffa BankID hos är självklart storbankerna: Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank, men även lite mindre banker som: Danske Bank, ICA Banken, Länsförsäkringar Bank och ett fåtal fler.
  • Kolla upp i förväg om din bank ger ut BankID.
    I annat fall kan du behöva bli medlem i en annan bank för att kunna skaffa BankID. Bland dessa banker finns det också lite olika åldersgränser när det kommer till vilka som får skaffa BankID. Vissa banker har en hård gräns vid 18 års ålder, vilket innebär att ingen under 18 år får öppna BankID, inte ens med målsmans tillstånd. Och så finns det de banker som erbjuder BankID från 13 års ålder - förutsatt att det är med målsmans godkännande.
  • När du ska beställa BankID:et kan det också se lite olika ut.
    Antingen så måste du in till din banks fysiska kontor och göra det där eller så kan du beställa det genom att logga in på din internetbank. Bankerna har lite olika rutiner angående hur de brukar sköta det. Om du har hämtat BankID via din internetbank kan det krävas att du måste identifiera dig för att få tillgång till BankID:et. Det gör du genom först ta bild på ditt pass eller din nationella id-handling och sedan skanna chippet som sitter i handlingen. Det kommer att komma upp instruktioner hur du går tillväga efter att du har laddat ner BankID och öppnat appen. Tänk på att körkort inte är en giltig ID-handling här och funkar därför inte.

Fördelarna med BankID

  • Det är en helt elektronisk ID-handling och är därför väldigt smidig att få med sig. Du kommer aldrig tappa bort det (såvida du inte glömmer lösenordet, men då är det lätt att få ett nytt BankID det om du kontaktar din bank) och det finns ingen risk att det blir stulet.
  • Det är en väldigt säker tjänst och det finns ingen chans att du skulle “råka” logga in på något annat än du tänkt, eller att en hackare gör så att bara deras program kommer upp när du ska logga in. Den enda gången det är möjligt att använda BankID för att logga in på fel sida är om du har blivit lurad av någon som exempelvis utger sig för att vara din bank att du genast måste logga in på banken av någon anledning. Vid sådana tillfällen är det med största säkerhet en bedragare.
  • Du kan genomföra exempelvis bankärenden digitalt utan att behöva gå till en fysisk bank. Det gör det mycket smidigare att hantera ärenden och sysslor eftersom att du inte ens behöver lämna ditt hem. Du verifierar dig enkelt med hjälp av BankID. Det är även möjligt att göra köp på nätet eller vad som helst med hjälp av BankID.
  • BankID kan kombineras med många andra tjänster vilket gör det enkelt att identifiera dig, skriva under dokument eller vad som helst med din e-legitimation. Du behöver inte befinna dig någonstans fysiskt för att göra det.
  • Om du använder BankID för att identifiera dig på hemsidor så slipper du använda användarnamn och lösenord, vilket gör att det inte finns risk för att lösenordet läcks. BankID är därför mycket säkrare.

Olika typer av BankID

Det finns några olika typer av BankID. Det vanligaste är mobilt BankID. Det innebär att du laddar ner en BankID-app till din telefon som du kan använda för att identifiera dig med. Med mobilt BankID är det både möjligt att logga in på hemsidor på telefonen i sig, men även använda mobilen som en slags säkerhetsdosa och logga in på datorn genom att slå in koden på mobilen. Mobilt BankID på telefonen har därför i allra högsta grad ersätt säkerhetsdosan som var vanligare förr.

Det är också möjligt att använda en säkerhetsdosa för att logga in. Den var vanligare förr, men den används fortfarande. För att använda en säkerhetsdosa för att logga in behöver du BankID på kort. Då får du ett fysiskt kort som ser ut som ett betalkort och kan stoppa in det i dosan för att betala. Det finns säkerhetsdosor både med och utan sladd, men förr var det vanligare med en dosa med sladd. Då var du även tvungen att ladda ner ett program på datorn (programmet var bara kompatibelt med Windows och Mac) för att kunna använda dosan. Efter att du använt kortet första gången är det inte säkert att du behöver använda det igen för att logga in.

Innan var det BankID på fil det som var vanligast, det var även det absolut första BankID:et som lanserades. Då var det en fil som lagrades på datorns hårddisk som användes för att logga in. För att kunna använda det behövde även BankID:s säkerhetsprogram vara installerat. Eftersom att filen kunde flyttas mellan olika datorer var det här systemet inte så säkert. Det används inte heller längre, men det var grunden för vad BankID är idag.

Exempel på användning: Ansökan om SMS-lån med BankID

Steg 1: Välja långivare

Steg 2: Fylla i ansökningsformuläret

  • Anna fyller i ansökningsformuläret med önskat lånebelopp och återbetalningstid.

Steg 3: Identifiering med BankID

  • Anna använder sitt BankID för att verifiera sin identitet.
  • Godkänner identifieringen i BankID-appen.

Steg 4: Kreditkontroll och godkännande

  • Långivaren genomför en kreditkontroll och godkänner lånet.

Steg 5: Elektroniskt avtal

  • Anna får och signerar låneavtalet digitalt med sitt BankID.

Steg 6: Utlämnande av lån

  • Lånebeloppet överförs till Annas konto.

Steg 7: Återbetalning

  • Anna får en betalningsplan för återbetalning av lånet.

Sammanfattning

BankID är den vanligaste e-legitimationen idag och den behövs för att kunna styrka din identitet på de flesta stället. För att kunna skaffa ett BankID behöver du ha ett svenskt personnummer och vara kund i en bank som ger ut BankID. Du kan även behöva vara 18 år respektive 13 år med målsmans tillstånd beroende på vilken bank du söker BankID från. För att skaffa det kan du antingen gå in till banken och beställa det där eller göra det via din banks internettjänst. Om banken tillåter att du gör det via internettjänsten kan du behöva ta bild på ditt pass eller ditt nationella id-kort för att styrka din identitet.

BankID är ett väldigt smidigt sätt att bekräfta sin identitet. Det är säkert som få andra legitimationssätt och det finns ingen som kan kapa dina uppgifter, såvida du inte ger ut dem själv. Med BankID kan du enkelt göra vad som helst på nätet utan att behöva vara på plats fysiskt för att göra det, som att hantera bankgrejer eller skriva på papper. BankID (och främst mobilt BankID) är därför ett av det smidigaste sätten att legitimera sig på idag. Få sätt är enklare.

Källor

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 21 februari 2024