Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett löfte från en bank om hur mycket du kan låna till ditt nya bostadsköp. Det gör det mycket enklare när du börjar buda i en budgivning eftersom att då vet du hur långt du kan gå och hur mycket banken har meddelat att du kan låna för.

Så fungerar lånelöfte

För att ansöka om ett lånelöfte för ett bolån kan du antingen göra det på bankens hemsida eller genom att gå in till ditt bankkontor. I lånelöftet ska du fylla i din inkomst, personuppgifter, sysselsättning, eventuella medsökande, nuvarande lån, bostäder du redan äger m.m. Uppgifter om dig som är viktiga att känna till alltså. Efter det måste du fylla i vilken typ av bostad du är intresserad av (lägenhet, hus eller radhus m.m), hur mycket det kommer att kosta, i vilken kommun bostaden ligger och hur hög belåningsgrad du vill ha.

Du kan som högst välja att låna till 85%, eftersom att minst 15% av priset på bostaden måste du betala ur din egna ficka. Detta är för att motverka att alldeles för många lån ges ut eller att du köper en bostad som du egentligen inte har råd med. När du senare amorterar på lånet så finns det en viss procentsats som du måste amortera på lånet varje år. Den brukar börja på minst 2% per år för lån med en belåningsgrad på 85%. Den procentsatsen blir sedan lägre ju lägre belåningsgrad du har. När du har fyllt i alla uppgifter så kollar bankens system om de kan ge ut ett lånelöfte till dig eller inte. Detta är en automatiskt process och brukar gå ganska snabbt.

Tänk på att ett lånelöfte inte är bindande och banken kan sedan ångra sig om att de vill ge ut ett lånelöfte till dig. Det brukar hända om din situation har förändrats så mycket att informationen i lånelöftet inte längre stämmer. Du kanske har fått en förändrad inkomst eller något liknande. Om det har ändrats så mycket att banken inte längre tror att du kan betala av ett lån så behöver de inte ge ut ett lån till dig. Du måste inte ta lånet i samma bank som du ansöker om lånelöfte från, om du inte vill, men det kan vara en bra idé att göra det eftersom att du har du koll på villkoren som den banken kan erbjuda dig.

Eftersom att lånelöftet inte heller är bindande kan det vara en god idé att ansöka om lånelöfte från flera banker för att få det bästa erbjudandet. Men tänk dock på att banken tar en kreditupplysning på dig för att du ska få lånelöftet och det kan påverka din kreditvärdighet negativt, många lånelöften kan alltså påverka din kreditvärdighet negativt om du inte har en bra ekonomi i övrigt.

Fördelarna med att skaffa ett lånelöfte redan innan du börjar titta på bostäder

  • Du vet exakt hur mycket du får låna. Det är därför bra att skaffa ett lånelöfte redan innan du börjar titta på en bostad då du vet du vilken prisklass du ska hålla dig inom och hur långt du kan gå i budgivningen.
  • Vissa mäklare kräver att du har lånelöfte. Om du har kommit så långt att du ska buda på bostaden så kan det vara så att mäklaren kräver att du ska ha ett lånelöfte. Det är för att se till att alla som bjuder på bostaden är seriösa köpare, som kommer ha råd med att köpa bostaden.
  • Processen går oftast snabbare eftersom att du redan har ett löfte från banken. Tänk på att lånelöftet bara håller i 3 till 6 månader. Efter det behöver du antingen skaffa ett nytt eller ansöka om förlängning. Detta är för att informationen i lånelöftet alltid ska vara aktuell.

Sammanfattning

Ett lånelöfte är ett löfte du får från banken som visar om du får låna och till vilket belopp. Det är väldigt smidigt att ha med sig ett lånelöfte när du går på exempelvis bostadsvisningar, du då både vet hur mycket du kan buda för och visar både säljaren och mäklaren att du är seriös med ditt bostadsköp. Det gör även låneprocessen smidigare då banken redan vet vem du är och vet att de gett ut ett lånelöfte till dig. Men trots att du fått ett lånelöfte från banken är det inte säkert att du får ett lån beviljat också. Det kan ha och göra med att bostaden blev dyrare än väntat eller att din inkomst eller lånesituation har förändrats.

När du fyllde i lånelöftet första gången fyllde du i viktiga uppgifter om dig själv som inkomst, civilstånd etc. Har det skett en stor förändring där som får banken att tro att du inte kommer att kunna betala av ett lån, så kommer banken inte att ge ut ett lån till dig. Men det är inte bara en minskad inkomst som kan göra att banken inte ger ut ett lån till dig. Det kan vara andra omständigheter som att du eller din partner väntar barn (vilket gör att ni i framtiden kommer få en stor utgift som inte var planerad när ni fick lånelöftet) eller att ni har fått extra permanenta månadskostnader av någon anledning. Banken kanske nu anser att ni inte kommer kunna betala av ett lån och vill inte längre ge ut lånet.

För att ha flera olika alternativ kan det vara bra att ansöka om flera lånelöften. Då får du fler banker som kan betala ut lån till dig och du kan jämföra de olika villkoren som du har fått. Tänk på att varje bank tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om lånelöftet så undvik att ansöka om flera om du redan innan har en dålig kreditvärdighet. I annat fall kan flera lånelöften vara positivt om du har en så bra ekonomi i övrigt att den inte påverkas nämnvärt av flera olika kreditupplysningar.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om vad är ett lånelöfte?

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Ett lånelöfte är ett löfte från en bank om hur mycket du kan låna till ditt nya bostadsköp. Det gör det mycket enklare när du börjar buda i en budgivning eftersom att då vet du hur långt du kan gå och hur mycket banken har meddelat att du kan låna för.

Ett lånelöfte är inte bindande för banken, men det är ett mycket starkt indicium på att du kommer att få det lån du ansöker om. Detta är dock inte en garanti och ibland kan bankerna ändra sina villkor eller omständigheter uppstå som gör att lånet inte kan beviljas.

I regel kan det gå mellan några dagar upp till några veckor. Dock är det alltid individuellt och beror på hur snabbt banken behandlar din ansökan.

Ja, det går bra att ansöka om ett lånelöfte även om du inte har ett fast arbete. Dock kan det vara svårare att få beviljat ett lån i så fall och banken kommer nog att vill ha en säkerhet i form av en annan inkomstkälla.

Senast uppdaterad: 04 mars 2023