Leasing

När man talar om leasing så handlar det oftast om att leasa ett fordon under en viss tid. Men det finns många olika typer av leasingavtal, och det är inte lätt att jämföra dem alla. Därför kan du använda dig av vår smidiga jämförelsetjänst för att hitta det bästa alternativet för just dig.

Vad innebär leasing?

Leasing är en typ av långtidshyra av ett fordon, en maskin eller en inventarie. När man leasar en bil handlar det oftast om privatleasing då du som privatperson får välja en bil som du sedan betalar en bestämd kostnad för varje månad. Därmed slipper du köpa bilen innan du får tillgång till den.

Att leasa en bil är ett bra alternativ om du inte vill eller har möjlighet att spara ihop till den summa som den bil du vill köpa kostar, eller om du inte kan ta ett billån. Då kan du i stället ingå ett leasingavtal och börja köra bilen direkt.

Den avgift du betalar per månad inkluderar både service, vägassistans och ett antal mil som du kan köra utan att behöva betala extra. Därmed vet du exakt hur mycket du ska betala per månad, vilket gör det lättare att planera din ekonomi. När avtalstiden för leasingavtalet sedan går ut lämnar du helt enkelt tillbaka bilen.

Så hittar du bästa leasingavtalet

När du ska jämföra olika leasingavtal underlättar det om du känner till följande begrepp:

  • Månadsavgift – den avgift du betalar per månad för bil, vägassistans, service och det antal mil som ingår.
  • Nyttjanderätt – nyttjanderätt innebär att du har rätt att använda bilen du leasar, medan företaget du har ingått leasingavtalet med fortfarande behåller äganderätten.
  • Leasingperiod – den period som leasingavtalet gäller. Normalt handlar det om 3 år när det gäller bilar, men det finns också korttidsleasing som gäller under ett fåtal månader.
  • Serviceintervall – när en bils serviceintervall går ut behöver den servas, och det är du som tecknat leasingavtalet som behöver boka service för bilen. I många fall ingår dock kostnaden för servicen i avtalet.
  • Avtalsvillkor – det är viktigt att du läser igenom leasingavtalet innan du signerar, eftersom det reglerar hur du får använda bilen och vad som kostar extra. Till exempel behöver du ofta betala extra för byte av däck och om du vill inkludera en extra förare i avtalet.

Teckna ett leasingavtal i tre enkla steg

Ett leasingavtal kan vara ett bra val om du inte har möjlighet eller är beredd att köpa en bil. Det kan kännas krångligt att själv jämföra alla alternativ på marknaden, men med vår jämförelsetjänst blir det betydligt lättare eftersom den ger en bättre överblick över alla alternativ:

1. Tänk igenom hur du vill att avtalet ska se ut

Vill du leasa en bil under en kortare period, eller har du kanske behov av ett längre leasingavtal med en extra förare? Oavsett vad du behöver så kan du hitta det bästa alternativet bland våra jämförelser.

2. Se alla de bästa leasingavtalen på ett ställe

När du har ställt in dina kriterier och önskemål i jämförelsetjänsten ser du alla alternativ som kan tänkas passa dig. Sedan är det bara att gå igenom dem för att hitta det som uppfyller alla dina krav.

3. Teckna ett leasingavtal idag

Genom att helt enkelt klicka dig vidare från resultatlistan kan du teckna ett leasingavtal som passar dig redan idag. Beroende på vilken bil du väljer kan väntetiden för att få hämta ut den variera.

Leasing: fördelar och nackdelar

Innan du tecknar ett leasingavtal är det viktigt att ha koll på för- och nackdelar med att leasa en bil:

Fördelar

  • Du behöver inte spara eller låna pengar för att köpa en bil
  • Du slipper betala kontantinsats
  • Det är möjligt att byta bil ofta
  • Det fasta månadsbeloppet inkluderar det mesta förutom bensin

Nackdelar

  • Du får själv betala för extra mil och slitage utöver det normala
  • Tilläggstjänster kan kosta onödigt mycket
  • Det kan vara svårt att jämföra leasingavtal själv eftersom villkoren varierar stort

Efter att leasingavtalet är slut

Innan du ingår ett leasingavtal är det viktigt att du känner till vad som händer när leasingavtalet är över. Trots allt äger du inte bilen, och vad du får göra med den regleras helt av avtalet. Därför är det också mycket viktigt att du läser igenom hela avtalet inklusive alla villkor innan du skriver på.

När avtalet är slut ska du normalt sett lämna tillbaka bilen, och då ska den också testas för att se hur den fungerar. Då måste all utrustning finnas kvar i bilen, och du behöver också åtgärda skador på glas eller lack innan återlämnande. Har bilen sedan slitage som anses vara onormalt kan du behöva betala en extra avgift.

Om du vill köpa bilen när leasingperioden är över tittar man på restvärdet som motsvarar bilens marknadsvärde. Ibland har man ett garanterat restvärde, medan det i andra avtal kan förändras under den period man leasar bilen.

Ett avtal med högt restvärde innebär att du får en lägre månadskostnad under den tid du leasar bilen, medan ett avtal med lågt restvärde ger dig en högre månadskostnad. Är bilen värd mindre än restvärdet när leasingperioden är slut kan du själv behöva betala mellanskillnaden, medan du kan bli kompenserad om bilens värde är högre än restvärdet.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om leasing

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, då lämnar du tillbaka den och kan sedan välja att teckna ett nytt leasingavtal. Detta är normalfallet om du har ett avtal enligt operationell leasing. Det finns dock alternativ.

Normalt gäller ett leasingavtal under 3 år, men du har också möjlighet att teckna ett avtal under kortare tid än så.

När du leasar en bil ingår oftast försäkring, vägassistans, service, garanti och ett visst antal mil.

Utöver leasingavgiften behöver du oftast betala extra för bensin, reparationer, däckbyte, fordonsskatt och biltvätt, men det kan variera beroende på hur avtalet ser ut.

I ett leasingavtal ingår normalt slitage, men om du sliter ovanligt mycket på bilen när du kör den kommer du att behöva betala extra när leasingperioden är slut.

Ja, det går ofta att avbryta avtalet och lämna tillbaka bilen i förtid, men då behöver du betala en stor andel av de kvarvarande månadskostnaderna.

Senast uppdaterad: 23 april 2024