Billån

När du ska köpa bil och behöver låna till en del av kostnaden är det viktigt att jämföra de olika billån som erbjuds. Här får du tillgång till en jämförelse av alla svenska billån med information om allt ifrån ränta och månadskostnad till kontantinsats och återbetalningstid. Här hittar du det bästa lånet när det är dags att köpa ny bil. Du får alla billån samlade på ett ställe och det är enkelt att jämföra olika alternativ. Klicka dig sedan vidare direkt till de lån som intresserar dig.

Jämför billån

20 000 kr
Stäng

Vad är ett billån?

När man talar om billån menas oftast större lån vid köp av bil från en bilhandlare. Behöver du i stället ta ett mindre lån eller vill köpa bil från en privatperson är det ett privatlån du ska ansöka om.

När du tar ett billån behöver du ha en kontantinsats som normalt utgör omkring 20 % av bilens värde. Resterande summa får du sedan låna av banken så att lånet och kontantinsatsen tillsammans gör det möjligt för dig att köpa bilen.

Billån har normalt kortare återbetalningstider än många andra typer av lån. Det beror på att bilen fungerar som en säkerhet för lånet, och att bilars värde minskar med åren. Därför vill banken att lånet är återbetalt medan storleken på lånet fortfarande motsvarar bilens värde.

Så hittar du bästa billånet

Vad bör man ha koll på vid ansökan om ett billån?

 • Ränta – en så låg ränta som möjligt innebär att den totala lånekostnaden blir lägre
 • Effektiv ränta – räntan inklusive alla övriga kostnader för lånet
 • Kontantinsats – du behöver oftast betala 20 % i kontantinsats när du beviljas ett billån
 • Återbetalningstid – en kort återbetalningstid innebär ett högre återbetalningsbelopp per månad, medan en återbetalning under längre tid innebär ett lägre belopp per månad
 • Uppläggningsavgift – när du tar ett billån tillkommer ibland en uppläggningsavgift för att täcka bankens eller långivarens administrativa kostnader
 • Fakturaavgift - i vissa fall tillkommer också en fakturaavgift som innebär att månadskostnaden för lånet blir högre, men den kan oftast undvikas om du väljer e-faktura
 • Villkor – det är viktigt att läsa igenom lånevillkoren noga för att försäkra dig om att du är medveten om alla detaljer innan du ansöker om ett billån

Ansök om billån i tre enkla steg

Genom att jämföra billån här på sidan kan du lätt hitta det bästa lånet för just dina behov. När du har bestämt dig för att ansöka om ett billån kan du följa stegen nedan:

1. Fundera på vad som är viktigast för dig

Innan du väljer billån behöver du tänka igenom vad som är viktigast i samband med ditt val. Vill du ha en så låg total lånekostnad som möjligt, eller behöver du kanske maximal avbetalningstid för att få en lägre månadskostnad?

2. Sortera alternativen

Genom att göra en sökning på dina kriterier här på sidan kan du se alla passande resultat i en överskådlig lista. Vi inkluderar bara banker och andra långivare som är seriösa och välkända i Sverige. Sedan kan du göra ditt val och gå vidare till låneansökan.

3. Gör en ansökan

När du har hittat ett billån som passar dina behov är det dags att ansöka om lånet. Läs igenom villkoren en extra gång, fyll i uppgifter om din ekonomi samt den bil du vill köpa och skicka sedan in ansökan. Banken eller långivaren gör då en kreditupplysning för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar och kontrollerar att du kommer att kunna betala av lånet. Du får sedan svar på din ansökan inom bara några dagar.

Billån: fördelar och nackdelar

Innan du ansöker om ett billån bör du känna till för- och nackdelarna med denna typ av lån.

Fördelar

 • Du kan köpa en bil direkt i stället för att spara först
 • Räntan på billån är ofta lägre än om du tar ett privatlån
 • Du kan slippa aviavgiften genom att välja e-faktura
 • Bilens värde är normalt lika högt som den resterande skulden

Nackdelar

 • Banken tar bilen som säkerhet för lånet
 • Du måste kunna betala kontantinsatsen
 • Oftast behöver du betala uppläggningsavgift
 • Du måste lösa lånet om du säljer bilen

Öka dina chanser att beviljas ett billån

För att kunna ta ett billån behöver banken eller långivaren göra en kreditupplysning på dig via UC. De går även genom dina ekonomiska förutsättningar för att försäkra sig om att du faktiskt kommer att kunna betala av lånet. På grund av detta kan du själv till viss del påverka om du beviljas ett billån eller inte. Här är våra bästa tips:

 • Undvik betalningsanmärkningar
 • Se till att inte vara skuldsatt hos Kronofogden
 • Försök öka din inkomst
 • Undvik krediter och lån som du ändå inte utnyttjar
 • Missa inte att betala dina räkningar

Minska kostnaderna för ditt billån

Vid ett bilköp är det förstås bäst att minimera kostnaderna så mycket som möjligt, och det finns en del saker att tänka på för att inte betala för mycket i onödan. Genom att noga jämföra alla tillgängliga billån har du chansen att komma billigare undan än om du bara kikar på ett fåtal olika lån från de största bankerna.

Det viktigaste är räntan, och en lägre ränta är förstås alltid bättre. Däremot måste du vara noga med vilken typ av ränta du jämför. Den nominella räntan är den räntekostnad du betalar för ditt lån, medan den effektiva räntan även inkluderar övriga kostnader såsom uppläggningsavgift och eventuell aviavgift. Därför är det viktigt att inkludera de totala kostnaderna för lånet när du jämför de olika alternativen.

För att inte betala för mycket för ditt lån bör du också se till att alltid betala månadskostnaden i tid. Annars kan du behöva betala både påminnelseavgift och förseningsavgifter helt i onödan.

Caroline Andre

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Läs mer om Caroline
Antal långivare 0 st
Lånebelopp 10 000 000 - 0 kr
Löptid 999 - 0 mån
Ränta 999,00 - 0,00 %
Uppläggningsavgift 9 999 - 0 kr
Antal långivare utan UC 0 st
Antal långivare trots anmärkning 0 st

Vanliga frågor om billån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det finns en stor fördel med billån jämfört med de privatlån man kan ta i syfte att köpa en bil. Det är att räntan brukar vara lägre eftersom banken eller långivaren tar bilen du köper i säkerhet för lånet. Därmed blir den totala kostnaden för lånet lägre än om du väljer ett privatlån. Du kan också lämna in din gamla bil i inbyte och använda värdet på den till din kontantinsats.

Ja, när du ansöker om ett billån kommer banken eller långivaren begära en kreditupplysning via UC.

Generellt är det mycket svårt att få ett billån om du har betalningsanmärkningar. Då kan du i stället välja att ansöka om ett privatlån för att finansiera ditt bilköp.

Det är även svårt att få ett billån om du inte har någon inkomst, eftersom banken måste veta att du kan betala av lånet. Vissa långivare kan dock godkänna mindre lån till högre ränta även till de som har inga eller mycket låga inkomster.

Eftersom en bil snabbt förlorar sitt värde är löptiderna på billån ofta relativt korta. Vanligen behöver ett billån betalas av inom 7-8 år, men löptiden kan bli kortare än så om du köper en äldre bil. De flesta banker vill nämligen inte att bilen ska vara äldre än 12 år när lånet är helt avbetalt.

Det beror på vilken långivare som beviljat ditt lån. Ofta är det möjligt att lösa hela lånet i förtid, men det är inte säkert att det är lönsamt om du valt ett billån med bunden ränta eftersom det då kan tillkomma extra kostnader. Om du däremot har ett lån med rörlig ränta kostar det ingenting extra att lösa hela ditt lån.

Senast uppdaterad: 20 november 2023