Lånekalkyl - Räkna på lån

Innan du funderar på att låna pengar bör du göra en lånekalkyl. Det är en uträkning av lånets kostnader utifrån de aktuella villkoren och den återbetalningstid du väljer. Tack vare den kan du enkelt se om du har råd med lånet och hur det kommer att påverka din ekonomi. Du kan också testa olika återbetalningstider för att få fram den månadskostnad som passar dig bäst.

Lånekalkyl - Räkna på lån illustration

Räkna på lån med vår lånekalkylator

0 kr
0 kr
600 000 kr
12
1 mån
240 mån
1 %
1 %
40 %
Lånebelopp
Ränta
Totalt att betala
Månadskostnad*

*Gäller månad 1 och inkluderar ev. uppläggningsavgift. Vid rak amortering är månadskostnaden högre i början och sjunker efterhand.

Lånebelopp
Ränta
Totalt att betala
Månadskostnad

Detta räkneexempel ska inte ses som annat än en indikation på lånekostnaden. För exakta villkor och kostnader, läs mer hos respektive långivare.

OBS! I denna lånekalkylator tas ingen hänsyn till eventuella avgifter då det kan variera stort mellan olika långivare. Om du vill räkna på ett bolån, använd istället vår bolånekalkylator.

Vad ingår i en lånekalkyl?

En lånekalkyl kan se ut på lite olika sätt, och du kan räkna ut kostnaden för olika typer av lån såsom privatlån, snabblån, bolån och billån. Gemensamt för dem alla är att du lägger in kostnaden för ränta, avgifter och amortering samt hur mycket du vill låna och hur lång avbetalningen på lånet ska vara. Då får du fram den totala kostnaden för lånet samt vilken månadskostnad som kommer att behöva betalas under löptiden. Du kan också få reda på den effektiva räntan, alltså räntan inklusive eventuella avgifter som lånet ger upphov till.

Varför ska man räkna på sitt lån?

Genom att bara titta på lånets ränta kan det vara svårt att föreställa dig hur mycket du faktiskt ska betala på lånet per månad. En mindre skillnad i ränta mellan två lån kan verka obetydlig, men den kan ha stor påverkan på månadskostnaden om du lånar mycket pengar. En lånekalkyl kan också hjälpa dig att få en bättre bild av hur mycket lånet faktiskt kostar totalt under hela löptiden. Därför är det viktigt att du gör en lånekalkyl och ser till att jämföra olika lån så att du väljer det bästa erbjudandet som ger dig det billigaste lånet.

Testa en lånekalkylator online

För att snabbt få en bra bild av vad ditt lån kommer att kosta kan du använda en lånekalkylator på nätet, så som de vi länkar till här på Ekonomival.se. De allra flesta långivare erbjuder egna lånekalkylatorer där du kan justera lånebelopp, ränta och återbetalningstid för att få fram ett resultat. Du fyller i de tomma fälten och drar i reglagen för att ställa in kalkylatorn på rätt siffror utifrån det lån du är intresserad av. Sedan ser du direkt resultatet på skärmen.

Du kan också räkna på ditt lån med en lånekalkylator oavsett om det handlar om ett lån med rak amortering, där du betalar av ett fast belopp varje månad plus ränta, eller om det är ett annuitetslån där amorteringen och räntan tillsammans alltid utgör ett lika stort belopp.

När du har räknat ut vad lånet kommer att kosta kan du lättare jämföra olika lån och se vad som händer om du justerar löptiden och lånebeloppet. Du kanske inte har råd med det lån du hade tänkt dig, men om du tar ett något mindre lån och betalar av det under en längre period kanske det passar bättre i kombination med din aktuella ekonomiska situation.

Så kan du minska kostnaden för lånet

Om du har gjort en lånekalkyl och märker att lånet du önskar kommer att kosta för mycket per månad kan du se om du kan sänka månadskostnaden. Om du kan tänka dig att betala av på lånet under en längre period genom att minska amorteringen blir kostnaden per månad lägre. Men tänk då på att totalkostnaden för lånet blir större eftersom du behöver betala ränta och avgifter på lånet under en längre period.

Du kan också försöka välja ett lån med bättre ränta eller lägre avgifter eftersom det självklart också påverkar storleken på dina betalningar på lånet varje månad. Detta är egentligen ett bättre alternativ eftersom det också gör lånet billigare för dig. För att hitta den bästa räntan kan du använda dig av en jämförelsetjänst som samlar erbjudanden från ett stort antal långivare på marknaden. Du kan också försöka förbättra din kreditvärdighet genom att samla mindre lån och krediter i ett samlingslån, undvika att ansöka om lån i onödan och se till att alltid betala dina räkningar i tid.

Daniel Stensiö

Redaktör & tekniskt ansvarig

Daniel är en av två grundare till Ekonomival.se och är tekniskt ansvarig för sajten. Han har arbetat med onlineportaler i ett flertal olika nischer sedan 2008 och har innan dess studerat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Vanliga frågor om lånekalkyl - räkna på lån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Enklast är att använda en lånekalkylator som någon av alla långivare eller låneförmedlare online erbjuder. De låter dig justera all information om lånet på nolltid och ger dig sedan ett resultat direkt på skärmen.

Genom att titta på villkoren för det lån du är intresserad av kan du se ränta, avgifter, amortering, återbetalningstid och lånets storlek. Dessa uppgifter lägger du sedan in i lånekalkylatorn för att få fram vad lånet kommer att kosta.

Ja, de flesta lånekalkylatorer ger dig samma resultat oavsett var du väljer att räkna på ditt lån. Men tänk bara på att du som vill ta ett bolån behöver ta hänsyn till en del extra faktorer såsom den obligatoriska kontantinsatsen och eventuellt amorteringskrav.

Den nominella räntan är låneräntan per år utan kostnader eller avgifter. Den effektiva räntan inkluderar däremot eventuella avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgift, och därför är den bättre att titta på när du ska ta reda på hur mycket lånet faktiskt kostar.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024