Kontokredit

Kontokredit är en relativt ny uppstickare på marknaden. Man kan säga att kontokrediter är något av en hybrid mellan snabblån och kreditkort. Vad innebär det? Se det som att du har ett konto hos en långivare och har fått en specifik gräns om hur mycket pengar du får lov att låna per månad. När du väl betalar av den här kontokrediten kommer ditt kreditutrymme att återställas. På så vis kan du se det som ett mellanting av ett kreditkort och snabblån.

Så fungerar kontokredit

Du som låntagare beviljas ett kreditbelopp som du helt enligt egen vilja kan välja att ta ut och spendera när du väl behöver pengarna. Med det här förutbestämda beloppet kan du göra hur många uttag du så vill. När du betalar tillbaka hela lånet eller delar utav det, kommer det att frigöras mer kreditutrymme.

Som vi nämnde ovan kan man likna det med ett kreditkort och ett snabblån. Skillnaden är så klart att du inte behöver ett kreditkort i sig. Istället kommer du enkelt att komma åt dina pengar på nätet när du loggar in på långivarens hemsida och kan begära att dina pengar överförs till ditt eget privatkonto.

Vanligtvis från det att du har begärt pengarna från banken kommer dom att dyka upp på ditt bankkonto inom ett dygn till ett par dagar. Detta beror så klart på vilken bank du använder.

Detta får du med kontokredit

  • Först och främst kan du räkna med en väldigt flexibel återbetalningstid. Med det sagt är det alltid ett minimibelopp som kommer att sättas av banken som du kommer att behöva betala in varje månad. Dock finns det möjligt att du betalar in ett större belopp en månad om din privatekonomi tillåter det. Därför är detta ett väldigt flexibelt lånealternativ för många.
  • Under de flesta omständigheter är det helt gratis att ansöka om ett lån med kontokredit och det kreditutrymme du kan räkna med är allt mellan 3000 – 20 000 kr.
  • En del banker tillåter att du för överför valfri summa till ditt privatkonto från kreditkontot. Du kan även räkna med att räntan är lägre för din kontokredit jämfört med ett vanligt snabblån.

Återbetalning och villkor

Som vi var inne på tidigare går det att dra liknelser mellan kreditkort och snabblån, det är ofta återbetalningar och villkor som liknar vad du brukar få när du tecknar ett snabblån.

Villkoren är sådana att du betalar tillbaka det du har valt att föra över från ditt kontokredit-konto till ditt bankkonto. Om du inte gör några uttag kommer du så klart inte att behöva betala tillbaka något.

Kontokrediter som du har ligger där och väntar på att användas den dagen du verkligen behöver det. Därför behöver du inte oroa dig för att betala ränta på pengar som du inte använder.

Idag ser du många långivare i Sverige som erbjuder sina kunder kreditkonton. Det reflekterar önskan från konsumenter att använda detta flexibla lånealternativ.

Vad är unikt med kontokrediter?

Likt ett Visa-kort kan du använda din kredit och inhandla det som behövs. Men istället för att du får hem en faktura i slutet på månaden som skall betalas så räcker det att du online, för över kontokrediter från banken till ditt eget privata bankkonto. Så enkelt är det. När pengarna väl har kommit in går det att använda dom direkt.

Det unika med kontokrediter är därför att du väldigt simpelt får tillgång till din helt egna lånebuffert. Det görs bara en kreditupplysning när du ansöker om kontokredit hos en bank eller kreditbolag.

Jämför du detta med snabblån som kräver att du måste göra en kreditupplysning för varje nytt tillfälle där du lånar pengar. Detta kan så klart riskera att din kreditvärdighet försämras. Med kontokrediter slipper du denna risk och kan istället låna mer flexibelt.

Är kontokrediter en snabblåns-dräpare?

Inte som det ser ut just nu. Det finns fortfarande ett stort behov av traditionella snabblån. Det är därför för tidigt att säga att kontokredit är ett överlägset bättre alternativ till snabblån.

Snabblånsmarknaden är stor, utan tvekan. Just nu är båda av de här lånetjänsterna populära. Vi är övertygade om att de två har sin egen plats på marknaden idag.

Kontokredit utan UC

Precis som med de andra lånen kommer en kreditupplysning att göras med din låneansökan om kontokredit. Dock är det alltid upp till långivaren att välja vilket företag som skall stå för upplysningen.

Vi skulle säga att de flesta långivare som erbjuder kontokrediter, även erbjuder smålån. Inom denna kategori använder sig de flesta av andra kreditupplysningsföretag och inte nödvändigtvis UC.

Lukas Brisman

Lukas Brisman

Redaktionschef

Lukas är en av de två grundarna till Ekonomival.se. Han har lång erfarenhet på över 20 år av marknadsföring på internet. Med ett brinnande intresse för ekonomi strävar han efter att förmedla komplexa ämnen på ett lättförståeligt sätt för alla som besöker Ekonomival.se. Här är han ansvarig för allt innehåll, från att skapa och redigera artiklar till att samordna de olika skribenter som anlitas för att bidra till webbplatsen.

Läs mer om Lukas

Vanliga frågor om kontokredit

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Detta beror helt och hållet på vad man jämför med. Räntan är inte den största fördelen med kontokrediter utan ger dig flexibla möjligheter att endast låna när det verkligen behövs och du betalar bara för de krediter du använder. Vi rekommenderar att du jämför de olika erbjudanden du får från banker eller kreditbolag och väljer de med lägst ränta om du är ute efter det.

Ja, det går bra. Du kan alltid ansöka om kontokredit hos andra banker eller kreditbolag.

Det beror på. Kontokrediter kan vara ett smidigt alternativ om du slipper sälja fonder eller aktier som du har som besparingar. Du kan istället ha kredit kopplat till ditt privatkonto.

Du har alltid pengar tillhands och kan hantera oförutsedda utgifter. Det är en trygghet rent ekonomiskt att du snabbt kan ha pengar tillhands.

Senast uppdaterad: 20 november 2023