Regeringen har tidigare föreslagit striktare regler för att komma åt oseriösa företag som erbjuder konsumtionslån, och har nu tagit fram lagändringar som föreslås träda i kraft i början av nästa år. Dit hör bland annat ett sänkt räntetak för de flesta krediter samt ett slopat ränteavdrag på krediter utan säkerhet.
Skuldsättningen ökar bland låntagarna
Anledningen till de nya lagändringarna är att svenskarnas skuldsättning ökar. Antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden har också ökat med 11 procent jämfört med samma period förra året. En orsak till detta är de många företag som erbjuder konsumtionslån utan säkerhet med mycket höga räntor. Enligt regeringen ökar också problematiken, och därför föreslår man bland annat att införa högre krav på den information som presenteras i kreditgivarnas marknadsföring.
Sänkt räntetak och kostnadstak för uppläggningsavgifter
De förslag som regeringen presenterade under en presskonferens i fredags innefattar att räntetaket för alla krediter, med undantag för bostadskrediter, sänks från 40 till 20 procentenheter utöver referensräntan. Dessutom föreslår man ett tak för de uppläggningsavgifter som ofta tas ut av kreditföretagen, så att de inte ska kunna öka avgifterna för att kompensera för den lägre räntan. Regeringen vill även försvåra för långivarna att förlänga krediternas löptider för att de inte ska kunna lägga till extra kostnader i efterhand. De lagändringar som föreslås kan komma att träda i kraft den 1 mars 2025.
Ränteavdraget för lån utan säkerhet fasas ut
Inom två år kan ränteavdraget på lån utan säkerhet också försvinna.
”Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär att ränteavdrag på lån utan säkerheter i form av bland annat bostad, fordon eller värdepapper fasas ut under två år. Förslaget kommer ingå i budgetpropositionen för 2025”, står det i ett pressmeddelande från regeringen.
Då kommer det inte längre gå att dra av räntan på konsumtionslån utan säkerhet. Däremot ska det fortfarande vara möjligt att göra avdrag på bostadslån, billån samt lån på aktier och andra värdepapper.