Under en pressträff torsdagen den 5 september presenterades ett antal nyheter från regeringens kommande höstbudget. Bland annat kommer ISK-sparande att bli skattefritt upp till 300 000 kronor, och regeringen vill även sänka skatten för såväl pensionärer som löntagare.

Skattefritt sparande i ISK och kapitalförsäkringar

Från och med nästa år ska det vara möjligt att spara upp till 150 000 kronor i ISK eller kapitalförsäkring helt skattefritt, för att uppmuntra fler svenskar att spara. Året därpå kommer gränsen för skattefritt sparande sedan att höjas till 300 000 kronor. Det innebär att den genomsnittliga innehavaren av ett ISK-konto får 750 kronor lägre skatt 2025.

”Det är en stor reform, skattefritt sparande på ISK, som vi ska genomföra i två steg”, sa finansminister Elisabeth Svantesson under pressträffen.

Under deklarationsåret 2023 var det 3,86 miljoner svenskar som hade minst ett investeringssparkonto, och över 888 000 personer hade ett ISK-konto med ett sparande på minst 300 000 kronor. På grund av den sänkta skatten väntas statens intäkter minska med 4,4 miljarder under 2025, och sedan med 7 miljarder per år från och med 2026.

Sänkt skatt för pensionärer och löntagare

Den nya höstbudgeten innehåller också lättnader för hushållens ekonomi, med särskilt fokus på låg- och medelinkomsttagare. Grundavdraget för pensionärer höjs, vilket innebär en skattesänkning på 1 400 kronor per år för medianpensionären. Jobbskatteavdraget för löntagare kommer också att sänkas, vilket gynnar de som tjänar mellan 16 000 och 40 000 kronor.

”En genomsnittlig löntagare får en minskad skattebörda med 2 600 kronor per år”, säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Ett annat förslag från regeringen är att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer som får bostadsbidrag förlängs till den 30 juni 2025.

Skattesänkningen för pensionärer och löntagare kommer att kosta 13,5 miljarder under 2025, men finansminister Elisabeth Svantesson säger att en stor del av pengarna kommer att konsumeras och hjälpa till att få igång den svenska ekonomin igen.

Den 19 september överlämnas hela regeringens budgetproposition, som har förhandlats fram mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna, till riksdagen.