Nya prognoser från SBAB och Handelsbanken visar att styrräntan med mycket stor sannolikhet kommer att sänkas tre gånger till innan årsskiftet. Bostadspriserna väntas däremot sjunka något framöver, medan den svenska ekonomin bedöms återhämta sig bättre än ekonomin i övriga euroländer.

Svag BNP-tillväxt öppnar för ytterligare tre sänkningar av styrräntan

I år väntas Sveriges BNP öka med endast 0,6 procent enligt SBAB:s senaste prognos, vilket bland annat beror på minskade investeringar i bostäder och att hushållen har minskat sin konsumtion. Sveriges BNP förväntas sedan växa med 2,3 procent under 2025, främst tack vare ökad hushållskonsumtion. I Handelsbankens senaste konjunkturprognos väntar man sig däremot en något högre BNP-tillväxt på 0,9 procent i år, som förväntas öka till 2,3 procent under 2025.

Att BNP-tillväxten är så låg i år ökar sannolikheten för tre sänkningar av styrräntan innan året är slut enligt SBAB:s prognoser, vilket innebär en sänkning med totalt 0,75 procentenheter till 2,75 procent från dagens 3,5 procent. Handelsbankens ekonomer är av samma åsikt, och tror att räntan nästa år sänks ytterligare ner till 2,25 procent.

“Vi har nu en situation där de flesta av de faktorer som bidrog till att dra upp inflationen är ute ur leken. I kombination med en mycket svag svensk BNP-tillväxt är dörren nu vidöppen för ytterligare tre sänkningar av styrräntan om 25 punkter vardera innan årsskiftet”, säger Robert Boije som är chefsekonom på SBAB.

Bostadspriserna väntas sjunka med 3 procent

Enligt SBAB:s prognos väntas bostadspriserna öka med omkring 5 procent under hela 2024, medan de har ökat med nästan 8 procent hittills i år. Det innebär en minskning med cirka 3 procent innan året är slut, vilket är normalt för höstmånaderna. Det mycket stora utbudet av bostäder till salu tyder också på lägre priser framöver. Men prognosen är osäker, och om hushållen ser mer positivt på framtiden och fler än vanligt önskar byta bostad kan såväl priserna som efterfrågan på bostäder öka mer än väntat.

Den svenska ekonomin återhämtar sig väl

Den största anledningen till att inflationen har minskat och närmat sig Riksbankens mål på 2 procent är att de globala utbudsstörningarna som uppstod under pandemin och början av kriget i Ukraina i stort sett har upphört. Dessutom har den återhållsamma finanspolitiken och strama penningpolitiken givit goda resultat.

"Vi är på väg mot en global mjuklandning där Sverige har goda förutsättningar till en starkare återhämtning", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Hushållens stigande reallöner i kombination med det förbättrade ekonomiska läget innebär att konsumtionen kommer att öka, och Handelsbanken tror att återhämtningen i Sverige blir starkare än i euroområdet.