Även om den svenska kronan har stärkts den senaste tiden så är det fortfarande dyrt att turista i euroländerna, och enligt den norska storbanken DNB kan kronan försvagas ytterligare mot såväl euron som dollarn nästa år.
Kronan stärktes efter Fed:s räntesänkning
Efter att den amerikanska centralbanken Fed sänkte styrräntan förra onsdagen, för första gången sedan mars 2020, stärktes den svenska kronan. Den oväntade dubbelsänkningen på 0,50 procentenheter bidrog till att en dollar kunde köpas för 10,13 kronor, och kronan närmade sig därmed årets högsta notering gentemot dollarn på 10,08 i början av januari. Det väckte förhoppningar om att kronan kan komma att stärkas ännu mer framöver, men banken DNB tror tvärtom att den svenska valutan kommer att fortsätta försvagas under nästa år.
Inget som kan vända utvecklingen på kort sikt
Storbanken DNB varnar nu för att dollarn kan kosta 10,80 kronor om ett år, vilket är en ökning med nästan 6 procent. DNB tror också att euron kommer att öka med nästan 4 procent till 11,80 kronor.
”De finansiella flödena är helt avgörande för vart kronan går på kort sikt”, säger DNB:s chefsekonom Ulf Andersson.
Han menar att kronan försvagas på grund av att det svenska sparandeöverskottet används till investeringar i utländska värdepapper, och säger att han inte ser några indikationer på att utvecklingen kan vända i närtid.
De svenska bankerna är mer positiva
Till skillnad från DNB har flera av de svenska storbankerna en mer positiv syn på kronans värde gentemot dollarn och euron framöver. SEB:s allokeringschef och valutaexpert Carl Hammer tror att kronan kan stärkas under hösten, men att det kräver att dollarn försvagas och att Svergebilden förbättras i omvärlden.
”Allt hänger på vad som händer med dollarn. Vi kommer att få flera räntesänkningar, frågan är bara hur många”, sa Carl Hammer till Privata Affärer i slutet av augusti.
Även Nordea tror att kronan kommer att stärkas på kort sikt, och att euron kan komma att kosta 10,70 kronor i december nästa år.
”Normalt är den här miljön vi nu ska in i med lägre räntor bättre för vår krona än när man har högre räntor”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Idag kostar en euro omkring 11,35 kronor, medan man får betala omkring 10,17 kronor för en dollar. Det innebär att kronans värde är i stort sett oförändrat gentemot euron och dollarn sedan årsskiftet.