Priserna på bostäder har sjunkit lika mycket som under 90-talskrisen om man justerar prisutvecklingen för inflationen. Men de är på väg upp igen - sedan årsskiftet har bostadspriserna ökat med 7,3 procent.

Betydligt större prisfall på bostäder när man räknar med inflationen

Bostadskraschen som många väntade sig efter räntehöjningarna uteblev, och priserna på bostäder har återhämtat sig något under 2024. Men det räcker inte att bara titta på de nominella priserna. Sedan toppen i början av 2022 har bostadspriserna sjunkit med 10 procent, men när man tar hänsyn till inflationen handlar det snarare om ett ras på nästan 30 procent eftersom köpkraften har minskat.

Priserna på hus har fallit med 29 procent, medan priserna på bostadsrätter har sjunkit med 27 procent justerat för inflationen, vilket kan kan jämföras med 90-talskrisen.

”Vi brukar prata om att det varit ett ganska litet fall från toppen, men realt har det varit betydligt större. Det tycker jag man ska ha med sig som bostadsköpare”, säger Marcus Svanberg som är vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Tror på återhämtning inom en snar framtid

Enligt Marcus Svanberg kan bostadspriserna återhämta sig väl under de kommande åren tack vare att reallönerna ökar och att räntorna sjunker.

”Jag tror att priserna i nominella termer kan komma att nå upp till toppnivåerna igen inom två år”, säger han.

I en ny rapport från Konjunkturinstitutet anges också att de lägre räntorna kan bidra till en konjunkturförbättring under nästa år. Men i rapporten står också att det vore ”lämpligt att gå fortare fram med räntesänkningarna” än en gradvis sänkning till 1,75 procent nästa sommar.

Priserna på lägenheter steg i september

Den senaste månaden sjönk priserna på bostadsmarknaden marginellt med 0,1 procent enligt aktuella siffror från bostadssidan Booli och SBAB. Priset på lägenheter steg med 1,7 procent i september, medan villapriserna sjönk med 1,1 procent. Sedan årsskiftet har priserna på bostäder dock stigit med 7,3 procent.

”Det återstår att se vad ett troligt relativt stort uppdämt behov av att byta bostad betyder för bostadspriserna under årets sista månader, jämfört med det historiskt stora utbudet och normalt negativa säsongseffekter”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.