Det ser ut att bli svårare tider för svenska hyresgäster framöver. De senaste tre åren har hyreshöjningarna varit rekordhöga på grund av den ekonomiska krisen och de höga räntorna, men trots att räntorna nu faller väntar rejäla hyreshöjningar även under 2025.

Hyresförhandlingarna går framåt

Hyresgästföreningen meddelade i dagarna att större delen av nästa års hyresförhandlingar är färdiga. Hyreshöjningarna som träder i kraft den 1 januari 2025 hos flera bostadsbolag i Stockholm ligger i genomsnitt på 4,69 procent, medan den genomsnittliga hyreshöjningen för de färdigförhandlade lägenheterna i hela landet hamnar på 4,5 procent. Det gäller också de 300 000 lägenheter där hyran redan var färdigförhandlad i tvåårsöverenskommelser sedan förra året.

Svåra förhandlingar på grund av det ekonomiska läget

Enligt Hyresgästföreningen har årets förhandlingar varit svåra, eftersom bostadsbolagen motiverar de höga kraven med de senaste årens räntehöjningar och höga inflation. Flera av de allmännyttiga bolagen ville höja hyrorna med närmare 8 procent 2025, men så verkar det alltså inte bli.

”Vi har gjort allt vi kan för att komma fram till det bästa utfallet med er hyresgäster i fokus”, skriver Hyresgästföreningen i ett aktuellt medlemsutskick.

Föreningen anser hyresgästerna redan har betalat för inflationen och räntehöjningarna med de senaste årens höga hyror, och att fastighetsägarna nu bör lätta hyresgästernas ekonomiska börda när räntorna faller.

Hyrorna hos privata fastighetsägare är inte fastställda

Hyresförhandlingarna med de privata fastighetsägarna pågår fortfarande, och vissa av dem vill höja hyrorna med så mycket som 15 procent. Fastighetsägarna Stockholm krävde till exempel hyreshöjningar för 60 000 hyresgäster på Gotland och i Stockholm på uppemot 15,4 procent från den första januari 2025. Detta ansåg Hyresgästföreningen vara orimligt, speciellt eftersom räntorna sjunker vilket gynnar fastighetsägare som ofta har stora lån. En del av de privata hyresvärdarna har sedan dess sänkt sina höga krav till mellan 7 och 8 procent, vilket Hyresgästföreningen fortfarande anser vara för högt.

I de fall där parterna inte kommer överens inom tre månader kan de vända sig till Hyresnämnden. Nämnden utser då en oberoende skiljeman som löser tvisten genom att fatta ett beslut om hur stor hyreshöjningen blir.

Vinst per hyreskrona ger en bild av hyresvärdarnas lönsamhet

I en ny rapport har Hyresgästföreningen granskat 30 privata hyresvärdar och räknat ut deras vinst per hyreskrona för att få en bättre bild av bolagens vinstmarginaler. Enligt rapporten minskade vinsten per hyreskrona från 27 procent 2018 till 17 procent 2023.

”Det är en komplex bransch med väldigt många olika sätt att se på lönsamhet. Med vinst per hyreskrona vill vi etablera ett mått som ger en samlad bild av lönsamheten”, säger Martin Hofverberg som är chefekonom på Hyresgästföreningen.

Även om hyresvärdarnas vinster och marknadsvärdet på fastigheterna har minskat på grund av de höga räntorna så skriver Hyresgästföreningen att marginalerna är stabila. Eftersom den värsta ekonomiska krisen nu är över och räntekostnaderna sjunker tror föreningen att det kommer att gå bättre för hyresvärdarna framöver. ”Vi ska betala för bra bostäder, inte för att bolag köpt övervärderade fastigheter”, säger Martin Hofverberg, som inte heller anser att hyresgästerna ska behöva drabbas av extra höjningar för att hålla uppe marknadsvärdet på hyresvärdarnas fastigheter.