Trots att den svenska styrräntan sjunker så höjs räntan på CSN-lån till rekordhöga nivåer under 2025. Anledningen är att det aktuella ränteläget först avspeglas på studielånets ränta i efterhand.

1,7 miljoner svenskar drabbas av räntehöjningarna

CSN-lånet hade noll procents ränta fram till 2022, men efter de senaste årens höjningar ligger räntan nu på 1,23 procent. Eftersom studielånet länge varit mycket fördelaktigt är det hela 1,7 miljoner svenskar som har studieskulder hos CSN, och alla påverkas när räntan återigen höjs vid årsskiftet. Nyligen fastställde regeringen den nya räntan till 1,98 procent, vilket innebär en ökning med ungefär 60 procent från idag.

Vanligt med långa återbetalningstider

Eftersom CSN-lånet länge varit så billigt är det vanligt att betala av det under en så lång period som möjligt, och i stället prioritera andra lån och utgifter. Som längst kan man betala tillbaka studielånet under 25 år, och det ska vara återbetalt senast när man fyller 64 år. Storleken på återbetalningen avgörs av lånebeloppet, räntan och hur lång återbetalningsperioden är. Dessutom uppräknas årsbeloppet med 2 procent per år vid oförändrad ränta.

CSN-räntan kan bli högre än styrräntan under 2025

Det kan verka konstigt att räntan på studielånet höjs samtidigt som styrräntan har sänkts. Men enligt Patric Peippo, som är utredare på CSN:s rättsavdelning, justeras räntan på CSN-lånet utifrån de tre senaste årens upplåningskostnader.

”Det här infördes under 90-talet som ett skydd för låntagare för att räntan inte ska ”sticka i väg” med hänsyn till att kostnaderna i samhället springer i väg, ungefär som under den period vi nu lämnat bakom oss”, säger Patric Peippo, och tillägger att nackdelen med systemet är att räntenedgången blir något fördröjd.

På grund av fördröjningen kan det till och med bli så att CSN-räntan blir högre än styrräntan under en period 2025 om Riksbankens räntesänkningar fortsätter i samma takt.

Stora variationer under en längre tidshorisont

Även om CSN-lånet är känt för att ha låg ränta så har det inte alltid varit fallet. Eftersom studielånets ränta påverkas av det allmänna ränteläget har den varierat stort genom åren.

”De tio senaste åren har vi haft historiskt låga räntekostnader”, säger Patrik Peippo.

Som en kontrast till dagens läge kan nämnas att räntan på CSN-lånet låg på över 8 procent i början av 90-talet, och det var först 2011 som den hamnade under 2 procent. Enligt en aktuell prognos från CSN kan räntan stiga ytterligare under 2026 innan den sjunker igen.