I torsdags sänktes styrräntan återigen, den här gången till 2,5 procent, och Riksbanken flaggar för ytterligare sänkningar under nästa år. Flera experter menar dock att räntan bör sänkas i snabbare takt, och att Riksbankens försiktighet kan ha en negativ påverkan på den svenska ekonomin.

Sänkning av styrräntan med 25 punkter

På Riksbankens senaste penningpolitiska möte beslutades att styrräntan ska sänkas med 0,25 procentenheter, vilket kommer att tillämpas från den 8 januari. Det innebär att räntan hamnar på 2,5 procent, och ytterligare en sänkning kan bli aktuell under första halvåret 2025.

Därmed har styrräntan sänkts med 1,5 procentenheter sedan i maj, och Riksbankens prognos är att den stabiliseras på 2,25 procent nästa år. Det motiveras bland annat med att konjunkturen fortfarande är svag, och att osäkerheten är stor kring omvärldsutvecklingen framöver.

”Det finns flera faktorer som kan leda till en annan ekonomisk utveckling och penningpolitik än vad som avspeglas i Riksbankens prognos”, säger riksbankschef Erik Thedéen.

KI tror på lägre ränta under nästa år

Konjunkturinstitutet (KI) kommer däremot med en helt annan prognos.

”Vår prognos är att Riksbanken, en ganska stor skillnad mot dem själva, kommer att sänka räntan ner till 1,5 procent nästa år”, sa Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, under en pressträff nyligen.

KI anser att den svenska ekonomins återhämtning hade kunnat ske tidigare om Riksbanken hade varit snabbare med sänkningarna av styrräntan. I dagens läge tror Konjunkturinstitutet på en lägre tillväxt än tidigare prognos, samt en högre arbetslöshet.

Enligt Konjunkturinstitutet fördjupas den svenska lågkonjunkturen ytterligare eftersom hushållen är försiktiga med konsumtionen, och de tror att den svenska ekonomin kommer att ta fart på riktigt först under 2026.

Flera storbanker anser att Riksbanken varit för försiktiga

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth bör Riksbanken sänka styrräntan till 2 procent under nästa år.

”Svag inhemsk efterfrågan lär väga tyngre än en orolig omvärld med något högre inflationsrisker i USA,” skriver hon i en ny prognos från banken.

Nordea betonar också att skillnaden mellan deras rörliga och bundna ränta är stor, och att det därför kan vara läge att binda räntan.

Även Mattias Persson, Swedbanks chefsekonom, anser att Riksbanken är för försiktiga med att sänka räntan, och att de i stället borde ha annonserat en dubbelsänkning.

”Jag är lite förvånad över att man gör så pass lite”, säger Persson, som menar att Riksbankens agerande kan få stor påverkan på den svenska ekonomin.